Razočarali su nas

Svijet im je beskrajno vjerovao, ali oni su to olako prokockali i zbog svojih grijeha postali sinonim za samo zlo


Ines Madunić
30.12.2018.17:00
Svijet im je beskrajno vjerovao, ali oni su to olako prokockali i zbog svojih grijeha postali sinonim za samo zlo
Profimedia

sažeto

Pokret #MeToo krenuo je još 2017., ali ove godine pali su mnogi velikani i velikanke


Ines Madunić
30.12.2018.17:00

Kad je u jesen 2017. godine krenula kampanja #MeToo i kad je svijet konačno saznao ono što su znale sve žene u Hollywoodu – da je Harvey Weinstein seksualni predator – bilo je jasno da je nastupilo novo vrijeme i da se takvi grijesi više neće nikome tolerirati.

I tako je krenulo padanje holivudskih velikana, jednog po jednog.

Pad Kevina Spaceyja krenuo je još 2017. godine, kad ga je za seksualno zlostavljanje optužio Anthony Rapp. Spacey je pokušao okrenuti sve u svoju korist priopćenjem u kojem izlazi iz ormara kao homoseksualac koji će odsad ponosno tako živjeti, a usput se i ispričao Rappu za silovanje kojeg se, doduše, kako je napisao, ne sjeća. Nevjerojatno koliko je čovjek 'promašio ceo fudbal' i nadao se da će se tako provući.

 
 
 
View this post on Instagram

Watch the rest on IGTV

A post shared by Kevin Spacey (@kevinspacey) on Dec 24, 2018 at 10:09am PST

Posrećilo mu se kad je za nekoliko prijavljenih slučajeva odlučeno da se ne mogu procesuirati jer je nastupila zastara, no konačan pad doživio je nedavno, kad se počeo približavati datum saslušanja u slučaju seksualnog zlostavljanja 18-godišnjeg anonimnog mladića koje je počinio 2016. godine. Spacey je na Instagramu objavio video u kojem se javnosti obraća kao Frank Underwood, lik iz serije "Kuća karata" – iz koje je dobio otkaz upravo zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

U videu Spacey govori kako će se istina uskoro saznati te da ne treba vjerovati ničemu i nikome bez dokaza. Bizarno do kraja, a onda su par dana poslije njegovi odvjetnici odlučili tražiti od suda da glumcu dopuste da se ne pojavi na saslušanju.

Spacey je zbog optužbi dobio otkaz u već spomenutoj "Kući karata" na Netflixu, gdje su ubili njegov lik i snimili posljednju sezonu s Robin Wright u glavnoj ulozi, a izgubio je i druge poslove. Nekad je bio jedan od omiljenih, najcjenjenijih glumaca u Hollywoodu, ali danas je to daleko iza nas. Vidjeti Spaceyja na ekranu sad je samo neugodno i čudno i prilično smo ljuti jer smo ostali bez njega, ali jednostavno mu više ne možemo vjerovati.

Jedan od najšokantnijih padova ove je godine priuštila Asia Argento. Glumica i redateljica pretrpjela je velik gubitak kad se njezin partner Anthony Bourdain ubio nakon dugogodišnje borbe s depresijom. No, samo nekoliko tjedana nakon toga New Yorker je otkrio kako je Asiju glumac Jimmy Bennett optužio za seksualni napad te da je ona pristala na nagodbu u kojoj će mu patiti 380.000 dolara za šutnju.

Profimedia

Bennett je u vrijeme kad je Argento spavala s njim imao 17 godina. Ona je prvo tvrdila kako uopće nisu imali seksualni odnos, ali je kasnije priznala da ipak jesu, ali da je bio bez ikakve prisile s bilo koje strane te da ona nije bila svjesna da je Bennett maloljetan – iako se njih dvoje poznaju još otkad je on imao 7 godina jer su glumili u filmu "The Heart Is Deceitful Above All Things".

Argento je jedna od istaknutih članica pokreta Me Too i jedna od prvih koja je u javnost izašla s optužnom da ju je producent Harvey Weinstein silovao. Upravo zato bilo je šokantno saznati kako je ona isto napravila nekome. Ona još uvijek tvrdi kako nema govora o seksualnom napadu, no njezin slučaj pokazao je svijetu kako zlostavljanje ima mnogo lica i da svatko može biti žrtva.

Zbog ovog, ali i zbog slučaja prethodno spomenutog Kevina Spaceyja, pokret #MeToo uključio je i muškarce koji su žrtve zlostavljanja te tako postao sveobuhvatan.

Mnogi su u početku sumnjali u iskaz Jimmyja Bennetta, no to je licemjerje vrlo brzo ugašeno. Ako vjerujemo žrtvama, vjerujemo svim žrtvama, bila je poruka. To nikako ne znači da Asia Argento također nije bila žrtva – baš zato ovaj je slučaj izazvao puno kontroverzi.

Bill Cosby bio je jedan od onih slavnih ljudi koji su desetljećima imali potpuno povjerenje javnosti. Ali, i tome je došao kraj. Apsolutni vladar komedije 80-ih i 90-ih danas je samo arogantni starac u zatvoru koji je osuđen za drogiranje i silovanje Andree Constand.

Komičaru se sudilo jer je 2004. godine u svom domu u Pennsylvaniji u vino ubacio tablete koje su je omamile. Zatim ju je seksualno zlostavljao.

Constand je jedna od prvih žena koja je javno istupila i službeno prijavila Cosbyja za seksualni napad, a onda se javilo njih više od 60. Nažalost, većina slučajeva je u zastari, a neke ga nisu službeno ni prijavile.

Profimedia

Cosby je platio više od milijun dolara jamčevine te se branio sa slobode, a iako je prvo negirao sve optužbe, prošle godine priznao je da je ponekad djevojkama i ženama prije seksa davao tablete "da ih opusti", a pravdao se time da je to bilo "70-ih, kad su takvi opijati bili pristupačni i njihova uporaba uobičajena". Tvrdi i da je svaki seks bio s pristankom.

Jezivo svjedočenje žrtve Andree Constand bilo je ključno, kao i svjedočenja još pet žena koje su optužile Cosbyja za silovanje.

"Ustali smo i shvatila sam da ne mogu stajati na nogama. Počela sam paničariti. Uhvatio me pod ruku i odveo do kauča gdje me polegao na lijevi bok. Legao je iza mene. Ja sam stalno bila između jave i sna, padala sam u nesvijest i budila se. Osjetila sam da me dira po grudima, a ruka mu je bila u mojoj vagini. Moju ruku stavio je na svoj penis i pomicao ju. Nisam se mogla pomaknuti, bila sam paralizirana. U glavi sam pokušavala pomaknuti ruke i noge, ali nisam mogla, kao da sam bila zaleđena. Nisam se mogla braniti, ali htjela sam da prestane", ispričala je Constand.

Bill Cosby više nije simpatični pater familias iz sit coma koji nosi ružne džempere – sad je samo jezivi tip koji je mislio da je drogiranje i silovanje žena u redu i da ga pravda nikad neće dostići.

seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein

Bill Cosby

Kevin Spacey

Me too

Asia Argento

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter