Omiljeni frontmen Indexa

Svi su ga znali samo kao 'Pjevača', a do samog je kraja skrivao da pati od smrtonosne bolesti. Nije htio otkazati koncert mjesec i pol prije smrti


Ines Madunić
11.05.2019.19:20
Svi su ga znali samo kao 'Pjevača', a do samog je kraja skrivao da pati od smrtonosne bolesti. Nije htio otkazati koncert mjesec i pol prije smrti
Foto: CROPIX

sažeto

Davorin Popović legenda je jugoslavenskog pop-rocka


Ines Madunić
11.05.2019.19:20

Sarajevski bend Indexi skoro 40 godina bio je jedan od omiljenih u cijeloj Jugoslaviji. Voljeli su ih svi, bez obzira na to koju su glazbu slušali. Indexi su bili pop rock bend čije pjesme i danas obožavamo, a na čelu je bio Davorin Popović Pimpek, kako su ga zvali od djetinjstva zbog malene izrasline iza uha.

Popović je rođen u Sarajevu u građanskoj obitelji. Otac Stjepan, porijeklom s Hvara, bio je službenik, a majka Tereza stomatologinja. Bio je talentirani sportaš pa je tako i poluprofesionalno igrao košarku i rukomet.

Foto: Marko Čolić/CROPIX

Rano je otkrio i ljubav prema glazbi, a prva grupa u kojoj je bio bila je Lutalice. Indexima se pridružio 1964., kad u grupu ulaze basist Fadil Redžić i gitarist Slobodan Kovačević. Sve do dolaska Kornelija Kovača 1967. svirali su više obrade nego svoje pjesme, ali otad se fokusiraju na autorske radove. Bili su na dvomjesečnoj turneji po SSSR-u, a na festivalu u Opatiji 1968. osvajaju treće mjesto s "Jutro će promijeniti sve".

Iako je i sam sudjelovao u pisanju nekih pjesama, Popović se uvijek nazivao "Pjevačem", a tako su ga i drugi počeli zvati. Kad bi se reklo "Pjevač", mislilo se samo na jednoga.

Indexi su u cijeloj karijeri objavili samo dva studijska albuma, a Popović je objavio tri albuma kao solist, ali su ga pratili isti kolege iz benda.

Njihove pjesme, a najviše balade, ostale su zauvijek upisane u našu pop kulturu, kao što su "Sanjam", "Predaj se srce", "Da sam ja netko", "Bavila je sve niz rijeku"...

U životu je imao jednu ljubav, bila je to supruga Sanja, s kojom je imao sina Darija

"U javnost nisam izlazila ni kada je Davorin bio živ. Ni on nikada nije pričao o svom privatnom životu. Mi smo bili obitelj koja je živjela sasvim normalnim životom", rekla je prije nekolio godina Sanja, inače pravnica, koja se ne slaže s dodjeljivanjem ulice njezinom pokojnom suprugu kao ni izgradnji spomenika u njegovom gradu jer, kako kaže, bolje bi bilo da su taj novac uplatili u humanitarne svrhe.

Kad je počeo rat, Popović je ostao u Sarajevu, iako je dan prije okupacije bio upozoren da pobjegne. 

"Ja sam ostao. Pa gdje ću bježat? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao? Kad pukne, netko reagira tako što se onesvijesti, a netko ne. To je sve individualno. Ne treba te ljude optuživat. Oni su jedan veliki kulturni potencijal. Glupo je sad ih tjerati. Treba gledat kako ih vratit u Sarajevo", rekao je kasnije o onima koji su otišli na vrijeme.

Nisu svi članovi Indexa ostali u gradu. Za vrijeme rata snimili su jednu pjesmu, "Ulica prkosa", a s radom su nastavili 1995. godine u izmijenjenom sastavu.

Popović je iste 1995. godine predstavljao BiH na Eurosongu s pjesmom "21. vijek" te završio na 9. mjestu.

Kao prvi bosanskohercegovački bend nakon rata nastupili su 1999. godine u Srbiji i to je izazvalo velike kontroverze. Imali su koncerte u Beogradu i Novom Sadu.

Posljednji koncert u Sarajevu imali su 200. godine, kad su im gosti bili Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Đorđe Balašević...

Svoj drugi studijski album, "Kameni cvjetovi" izdali su 1999. godine, a te su godine imali i legendarni koncert u sarajevskoj dvorani Skenderija, koji je snimljen i objavljen.

Foto: Almir Zrno/ Arhiva

Posljednji koncert imali su 5. svibnja 2001. godine u Banja Luci. Popović je tad već znao da boluje od raka gušterače i bio je slab, ali nije htio otkazati nijedan nastup, pa ni taj. Javnost nije znala za njegovu bolest, a on je preminuo samo mjesec i pol kasnije. Imao je 55 godina. 

Davorin Popović dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva koja se dodjeljuje za umjetnička postignuća, a u njegovu je čast 2002. osnovana glazbena godišnja nagrada BiH koja se nazivala Davorin, a kasnije je, na zahtjev njegove supruge preimenovana u Indexi.

Dodijelili su mu ulicu u Sarajevu.

Indexi

Davorin Popović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter