Kultna figura bivše države

Svestrana umjetnica proslavila se kontroverznim ulogama pa odbila ponude iz Hollywooda, a udala se nakon tri dana poznanstva


Ines Madunić
01.09.2019.19:30
Svestrana umjetnica proslavila se kontroverznim ulogama pa odbila ponude iz Hollywooda, a udala se nakon tri dana poznanstva
Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

sažeto

Jagoda Kaloper bila je glumica i avangardna umjetnica koja je obilježila filmografiju i umjetničku scenu


Ines Madunić
01.09.2019.19:30

Prije tri godine u Beču je preminula Jagoda Kaloper, Zagrepčanka koju pamtimo kao glumicu i avangardnu umjetnicu.

Rođena je 1947. godine, a već u srednjoj školi imala je debitantsku ulogu na filmu, u "Ključu", a onda i "Ponedjeljku ili utorku".

Nakon srednje škole upisala je Likovnu akademiju, ali povremeno se bavila glumom.

Osvojila je kritičare ulogama u nekoliko ključnih, danas kultnih filmova te prihvaćanjem kontroverznih uloga. Nije joj bio problem skinuti se pred kamerama, zbog čega je bila jedna od prvih fatalnih žena jugoslavenske kinematografije.

Prvenstveno u "Lisicama" Krste Papića i "WM: Misterijima organizma" Dušana Makajeva.

Još neki značajni filmovi u kojima je glumila su "Kuća" Bogdana Žižića, "Gravitacije" Branka Ivande, "Kud puklo da puklo" Rajka Grlića.

Film "WM: Misterije organizma" dovele su ju do Cannesa. Kontroverzno djelo redatelja Makajeva je doslovno potjeralo iz Jugoslavije, ali ga je proslavilo u inozemstvu. Jagodin prirodni talent za glumu primijećen je i u Cannesu pa je tamo dobila i ponude iz Hollywooda, Francuske i Italije koje je bez razmišljanja odbila.

"Nikad to nisam požalila. Tada je ovdje filmska scena bila vrlo jaka, snimali su se fantastični filmovi. U Jadran film dolazile su vodeće zvijezde filma. Bilo je novca u to doba i za nezavisnu filmsku produkciju, za umjetničke filmove", rekla je za Jutarnji list.

Iako ju je taj film proslavio, kasnije je rekla kako joj je ipak predstavljao teret.

Goran Mehkek/Cropix

"Taj me film zapravo najviše opteretio. Gledajući iz današnje perspektive, ima nekih politički diskutabilnih scena. No, u to smo doba bili djeca cvijeća, mislili smo da ćemo poništiti sve probleme i zajedno stvoriti novi svijet. Danas se vidi da smo bili u pravu, da je već onda trebalo mijenjati svijet.

Danas ne bih snimila taj film. Možda neki sličan, jer osnovna je tema jako važna. Ključni motiv je Wilhelm Reich i njegova filozofija života, a fascinantno je kako je film bio dobro primljen jer raščlanjuje opću nesreću u svijetu koja proizlazi iz otuđenosti pojedinca od seksualnosti i od vlastitog tijela i kako ta otuđenost tjera ljude na agresiju i poremećen pristup životu i svemu oko sebe", rekla je za Jutarnji.

Nikad nije bila opterećena slavom ni nagradama. Srebrnu arenu koju je dobila za "Lisice" ostavila u redateljevom automobilu, a Zlatnu arenu za "Kuću" poklonila je Fondu za gladnu djecu.

Paralelno s glumom, Jagoda se razvijala kao umjetnica pa je svoju prvu samostalnu izložbu imala 1970. godine u zagrebačkom SC-u.

No, to nije bilo sve. Osim glume i avangardne, suvremene umjetnosti, Kaloper se bavila grafičkim dizajnom, radila je vizualne identitete, dizajnirala knjige, časopise i dječje igračke, režirala...

"Sebe smatram renesansnom osobom. Tužni su ljudi koji su osuđeni na jedan fah, nemam osjećaj da ih to čini sretnima. I umjetnica sam, i glumica, i dizajnerica, ali također i znam zasaditi biljku da preživi, skuhati ručak, sašiti haljinu..." rekla je.

Nikša Stipaničev / Cropix

Kaloper je bila u braku s poznatim arhitektom Radovanom Tajderom, s kojim se vjenčala samo tri dana nakon što su se upoznali. Jagoda je na vjenčanje došla u trapericama i čizmama, a nakon toga su otišli na utakmicu.

Ostali su zajedno cijeli život i dobili su kćer Anu. Ona je danas spisateljica i živi u Los Angelesu.

Jagoda Kaloper preminula je prije tri godine u Beču, u kojem je inače živjela dio godine, dok je ostatak provodila u Zagrebu i na Zlarinu.

glumica

umjetnica

Jagoda Kaloper

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter