Objavili knjigu

Švedski kraljevski par ima savjete za roditelje: Kako pričati s klincima o golotinji i seksu na internetu i što napraviti kad nađete dick pics


Ines Madunić
18.02.2019.21:00
Švedski kraljevski par ima savjete za roditelje: Kako pričati s klincima o golotinji i seksu na internetu i što napraviti kad nađete dick pics
Getty Images

sažeto

I dok se neki kraljevski parovi bave kulturom, Šveđani su se posvetili - kulturom na internetu


Ines Madunić
18.02.2019.21:00

Švedski princ Carl Philip i njegova supruga princeza Sofia upravo su objavili vodič za roditelje koji se bavi kulturom na internetu i načinu razgovora s djecom o toj problematici. Knjigu "Handbok för nätföräldrar" dobit će svaki roditelj u Švedskoj, a kraljevski par potrudio se dati što više praktičnih savjeta za one koji ne znaju kako kontrolirati što im djeca rade online.

Carl Philipe i Sofia u tome su bili i prilično detaljni i pokušali razbiti tabue.

Tako postoji cijelo poglavlje koje se bavi seksom i golotinjom na netu.

"Internet je super, ali ponekad se pojave stvari koje i nisu tako super. Neželjena seksualna pitanja, prijedlozi u fotografije su u toj kategoriji. Postalo je normalno da neki dječaci djevojčicama ili drugim dječacima šalju fotografije svog penisa. Neki tako žele uspostaviti moć, a neki misle da će se drugima to svidjeti. Dječaci i djevojčice međusobno si šalju gole fotografije iz znatiželje, žudnje i slobodne volje, ali ilegalno je slati seksualne fotografije ili slike svojih genitalija nekome tko to ne želi", stoji u knjizi.

Kraljevski par savjetuje roditeljima da screenshotaju "dokazni materijal" i "zauzmu stav", što valjda znači da prijave policiji.

Cijela je knjiga rađena u suradnji s društvom za zaštitu dječjih prava iz Švedske, a cilj je, kako se navodi u uvodu, razbiti barijere koje postoje među generacijama i zbog kojih roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom o njihovim navikama na internetu.

 
 
 
View this post on Instagram

Hälsningar från oss! Familjen fotograferad på Solliden i juli. 👨‍👩‍👦‍👦☀️ 📷: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset.se

A post shared by Prinsparet (@prinsparet) on Aug 20, 2018 at 5:58am PDT

"Istina je da bi većina djece rado pričala s nekim odraslim o internetu i svemu što tamo doživljavaju, ali mnogi misle da roditelji ne bi shvatili. Djeca i tinejdžeri često se boje da će ih se kriviti zbog stvari koje su im se dogodile, pogotovo ako se radi o nečemu zbog čega su njihovi roditelji već zabrinuti. S druge strane, roditelji često osjećaju manjak znanja o novim aplikacijama i trendovima", zaključuju.

Na kraju su dodali i cijelu tablicu novih pojmova koji bi roditelji trebali naučiti, kao što su "yass" i "bae".

Carl Philip i Sofia imaju dva sina, Alexandera (2) i jednogodišnjeg Gabriela.

Inače, pisanje je očito u obitelji je Carl Philipova sestra, princeza Madeleine nedavno je objavila knjigu za djecu koja tematizira sve oblike zlostavljanja. Pod nazivom "Stella i tajna", princeza u knjizi obrađuje brojne teme koje se tiču dječjeg samopouzdanja, povjerenja i odnosa s roditeljima te ih potiče da prijave bilo kakav oblik zlostavljanja.

Knjigu je Madeleine objavila pod svojim djevojačkim prezimenom, Madeleine Bernadotte i u suradnji sa Svjetskom fondacijom za djecu, koju je prije 20 godina osnovala njezina majka, kraljica Silvia.

kraljevska obitelj

Švedska

Princ Carl Philip

princeza Sofia

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter