Dugotrajan i mučan proces

Sve više slavnih parova želi posvojiti djecu: Milanka je jedna od rijetkih samohranih majki kojima je to uspjelo


Ines Madunić
27.12.2018.11:15
Sve više slavnih parova želi posvojiti djecu: Milanka je jedna od rijetkih samohranih majki kojima je to uspjelo
Nikolina Vuković Stipaničev/ Marko Todorov/Cropix

sažeto

U Hrvatskoj je proces posvojenja djeteta još jako kompliciran


Ines Madunić
27.12.2018.11:15

U Hollywoodu je u posljednjih 20-30 godina postalo potpuno normalno da slavni posvajaju djecu, i to najčešće iz zemalja koje su pogođene siromaštvom ili ratovima. Jedna od prvih koja je to radila bila je glumica Mia Farrow, a danas je simbol za to postala Angelina Jolie. Dijete su posvojile i Sandra Bullock, Charlize Theron, Madonna...

No, u Hrvatskoj je to još prilično slabo, iako sve više parova javno priznaje kako bi to htjeli.

Nedavno je o tome pričala Ella Dvornik, koja je prošle godine rodila svoje prvo dijete.

Priznala je kako bi ona i Charles mogli imati stotinu svoje djece, ali bi htjeli pomoći nekome. No, zbog iskustava života u Hrvatskoj jasno joj je kako je proces mukotrpan.

"Djeca nemaju obitelji, žive u uvjetima 1000 gorim nego u nekim domovima, a oni otežavaju. Charles i ja bismo rado, ali bojim se te birokracije", rekla je Ella.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ella Dvornik (@elladvornik) on Dec 7, 2018 at 12:14pm PST

Glumica Leona Paraminski prošle je godine rekla kako su ona i suprug spremni na to da posvoje dijete u iduće dvije ili tri godine. Leona je i sama posvojena.
A rijetki su oni koji u Hrvatskoj uspiju proći kroz mukotrpnu proceduru posvojenja.

Jedna od prvih javnih ličnosti koja je o tome pričala je političarka Milanka Opačić, koja je bila u prilično netipičnoj situaciji - posvojila je djevojčicu kao samohrana majka.

Milanka je djevojčicu Lanu upoznala u domu u Nazorovoj, a proces je jako dugo trajao.

"Premda ne postoje zakonska ograničenja da žene koje žive same, bez partnera, budu posvojitelji, u stvarnosti se to rijetko događa. Meni je upravo to što sam željela biti samohrana majka bila otegotna okolnost. Da bi dijete bilo što manje traumatizirano prihvatila sam i nesiguran status hraniteljice. To je vrlo teško jer se vežete za dijete i ono za vas, a u svakom trenutku postoji mogućnost da nikad ne dobijete roditeljska prava i da dijete odvedu", rekla je svojedobno Opačić.

Njezina je kći imala dvije godine kad su se upoznale, a Milanka je izjavila da su se "međusobno izabrale".

"U početku smo se igrale same u parku, a kad smo se malo bolje upoznale vodila sam je preko vikenda u grad, u šetnju. Mislim da smo se izabrale međusobno i da je s djecom isto kao i s odraslima: proradi neka kemija, nađete se zajedno i uvučete jedno drugome pod kožu? Dogodio se osjećaj međusobnog pripadanja. Na neki način me je Lana 'nagovorila' da je posvojim. S vremenom smo se strašno vezale jedna za drugu. Uskoro više nisam mogla zamisliti da je vratim u Nazorovu, tim više što bi po povratku bila potpuno izgubljena", izjavila je Milanka.

Foto: CROPIX

Pjevačica grupe ENI, Nikolina Tomljanović, prošla je kroz cijeli proces sa suprugom Jakobom. Posvojili su djevojčicu Salome, a pjevačica je rekla kako joj je ona u život došla baš u pravom trenutku.

"Nažalost, svjedoci smo da posvojenja u Hrvatskoj gotovo da i nema. Jedno do svega nekoliko posvojenja godišnje. Pretužno. Toliko dječice u domovima, željni da nekome pripadaju, da imaju svoj dom, roditelje. Svjesna sam da svih mogu zadesiti mnoge nedaće, govorim o biološkim roditeljima i da trebaju dobiti šansu, ali neka dječica zbog našeg sustava dočekaju punoljetnost u domovima. To je nedopustivo! Mislim da se o tome nedovoljno priča u Hrvatskoj, nedovoljno se barata točnim informacijama ili nadležni izlaze van u medije s krivim informacija ili lažnim nadama, pomacima. Pomaka nema. Udomljenje je također krasno, ali, muka mi je čuti da dječica idu od obitelji do obitelji. To je tako stresno za ta mala bića. Kao da im ionako nije dovoljno teško", rekla je Nikolina.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Crnogorski pjevač Sergej Ćetković, omiljen među hrvatskom publikom, sa suprugom Kristinom je posvojio dvije kćeri, Lolu i Milu. Upravo mu je obitelj najvažnija na svijetu, a popularni pjevač izbjegava koristiti riječ "posvojenje" ili "posvojene kćeri"

"Zvuči grubo, pogotovo na ovim našim prostorima. Imam priliku sresti ljude koji razmišljaju o posvajanju ili su možda posvojitelji, ali uvijek je to s nekim tonom da nitko ne čuje i ne vidim zašto je to tako. Posvajanje je i dalje tabu tema bez obzira što živimo u 21. stoljeću. Ljudi imaju predrasude o tome tko je biološki roditelj, tko je roditelj, tko je posvojitelj, tko je hranitelj, kakva je razlika? Netko rodi dijete pa ga ostavi pored puta, ne osuđujem ni te ljude, svatko ima svoje razloge i sve se negdje događa s razlogom", rekao je Ćetković.

Roditelji

Milanka Opačić

posvojenje

Nikolina Tomljanović

Sergej Ćetković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter