Najstresnije životno razdoblje

Sve oko Bernardića se raspada, a na vidiku već odavno nema ni njegove supruge Irene! Teški periodi čelnika SDP-a prate cijelog života


Barbara Marinović
26.09.2018.17:00
Sve oko Bernardića se raspada, a na vidiku već odavno nema ni njegove supruge Irene! Teški periodi čelnika SDP-a prate cijelog života
Foto: CROPIX

sažeto

Nije lako ovih dana Davoru Bernardiću, stranka se raspada, rejting nikad gori... Tko li mu daje podršku ovih dana?


Barbara Marinović
26.09.2018.17:00

Promijenio je nakon ljeta Davor Bernardić svoj imidž, nosi ležernu, trodnevnu bradu. I samo je brada posljednje vrijeme ležerna u njegovom životu. Iznimno mu je stresan životni period, stanje u SDP-u nikad nije bilo gore, Bernardića prozivaju viđeniji članovi stranke, Milanka Opačić nedavno ju je napustila, rejting nikad niži...

Tko je u svemu tome Bernardiću podrška? Mladom čelniku oporbene stranke najveći oslonac mogla bi biti supruga Irena, koju u medijima maltene nismo vidjeli otkad se za Davora udala. Očito je i više nego jasno da je ne zanima život pred objektivom fotoaparata. Neobično je, ipak, što je nju baš nemoguće vidjeti. Par se povremeno zna pojaviti u kazalištu ili kinu, ali posljednjih godinu, dvije - i to je teško. Valjda Bernardić ima previše posla oko urušavajuće stranke. Irena se stoga drži po strani, a negdje su se usput pojavile i glasine da su se razveli. Teško je vjerovati da se za bračni brodolom ne bi saznalo, no isto je tako upadljivo primjetna Irenina neprisutnost.

U privatnosti i vlastitom miru želi očito živjeti oduvijek, ne istupa, ne daje intervjue, ne fotografira se. Poznato je o ljubavnoj priči Irene i Davora Bernardića tek da su se vjenčali 2011. godine u zagrebačkom Sigetu. Njihova veza počela je romantično tijekom studentskih dana. Irena je bila tada na Ekonomskom fakultetu te joj je trebala pomoć oko matematike, a Bero je tu pravi ekspert. Držao joj je instrukcije, ona je očito matematiku prošla, a on je dobio suprugu. Prije nego su se vjenčali, u vezi su bili dugih devet godina.

Foto: CROPIX

Nije ovo prvi teški životni period Davora Bernardića. Djetinjstvo mu nije bilo nimalo lako. Odrastao je u siromaštvu, kao sin upravnog pravnika i majke patronažne sestre. Osim njega, dobili su i dvije godine mlađeg Darka. Kada je Davor stigao na svijet, mlada obitelj živjela je u podstanarstvu u Donjem Vrapču, a potom su se selili na trešnjevačku Remizu gdje su živjeli roditelji njegove majke.

Zbog neimaštine nije krenuo u gimnaziju, a od 14. godine radio da bi pomogao obitelji

Obitelji se osmjehnula sreća kada su dobili dvosobni stan na Savici, no nije dugo trajalo. Kada je Bernardiću bilo svega osam godina, roditelji su mu se rastali. Bistri dječak u to je vrijeme bio drugi razred osnovne škole. Veliki smisao i interes pokazivao je od mladih dana za matematiku i fiziku, išao u napredne grupe, na državna natjecanja. Skromna primanja dovela su u srednjoj školi do toga da se Bernardić vratio baki i djedu na Trešnjevku, a majka Dragica morala je iznajmiti manji, jednosobni stan. Upravo zbog neimaštine odlučio se na pohađanje tehničke škole, a ne gimnazije. Htio je, reći će kasnije, imati konkretno zanimanje u slučaju da bude onemogućen studirati.

Foto: CROPIX

Veliki znanstveni potencijal 'zamrznuo' zbog politike

Ipak, i tamo je pokazao veliki talent pa je tijekom srednje škole dvaput predstavljao Hrvatsku na međunarodnoj olimpijadi. Talentirani mladić u isto je vrijeme, od svoje 14. godine, radio - davao instrukcije iz spomenutih predmeta, pomagao na bauštelama, nosio vreće... Pomoću stipendije je nakon srednje škole upisao i kasnije završio fiziku na PMF-u u Zagrebu, bio jedan od najboljih studenata. Bio je znanstveni novak na PMF-u, no zbog politike je zamrznuo status. Kasnije je na Ekonomskom fakultetu prijavio doktorsku disertaciju i generalno ulagao cijelo vrijeme u sebe i svoja znanja. Veliki znanstveni potencijal zapustio je zbog područja u kojem je znatno manje potencijala imao - politike. Uključio se u SDP nakon što mu je otac preminuo 1998. godine, a sve zbog posljedica PTSP-a od Domovinskog rata. Kada se pokojni Damir Bernardić vratio 1994. godine s ratišta, morao je raditi zaštitarske poslove da bi preživio, posao je izgubio. Teške životne okolnosti i neuredan način života otjerali su ga, smatra Bernardić, prerano u smrt.

U ranoj mladosti, tijekom studija i njegovih prvih godina u SDP-u, Bernardiću se majka razboljela, a on je preuzeo odgovornost za nju i mlađeg brata. Nažalost, njegova majka Dragica 2009. godine je preminula, iznimno ponosna na svog sina. Uza sve tužne okolnosti, uspio se Davor brzo popeti na političkoj i stranačkoj ljestvici pa unazad par godina o njemu javnost zna sve, odnosno skoro sve. Njegov bračni, privatni život potpuno je misteriozan.

Foto: CROPIX

Davor Bernardić

Irena Bernardić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter