I mi smo dio statistike

Svaka epizoda koštala je rekordnih 15 milijuna dolara, potrošili su više od 15 tisuća litara lažne krvi i više od 20 tisuća svijeća


Ines Madunić
17.04.2019.08:00
Svaka epizoda koštala je rekordnih 15 milijuna dolara, potrošili su više od 15 tisuća litara lažne krvi i više od 20 tisuća svijeća
Profimedia

sažeto

Zanimljiva statistika otkrivena je o 'najboljoj seriji na svijetu'


Ines Madunić
17.04.2019.08:00

Konačno je počela osma i posljednja sezona "Igre prijestolja", po mnogima najbolje serije na svijetu. A što god mislili, svakako je najskuplja. Produkcija jedne epizode košta 15 milijuna dolara za ovu sezonu i to je svakako rekord. Za usporedbu, produkcija jedne epizode u petoj sezoni koštala je šest, a u šestoj sezoni 10 milijuna dolara.

Što uopće može toliko koštati?

Velik dio su egzotične lokacije snimanja, među kojima je i Hrvatska. Naime, serija se snimala u deset zemalja svijeta, od Kanade i SAD-a do Maroka, Islanda, Cipra, Sjeverne Irske...

Putovanja sa svim troškovima za mnogobrojnu ekipu su golem dio troška, a ne zaboravite scenografiju, kostimografiju i, naravno, plaće glumcima koje su rasle kako je serija postajala popularnija - a tako i oni veće zvijezde.

Samo produkcija u Sjevernoj Irskoj, u kojoj se najveći dio snimanja odvijao, u svih osam sezona tako je iskoristila 1,5 tonu metala i 1700 kilograma gume za izradu oružja, od kojih je bilo 1300 štitova.

Potrošili su 52.000 vreća umjetnog snijega i 15.141 litru lažne krvi. U produkciji im je trebalo i 20.907 svijeća, 12.137 perika i 40 kilometara užeta. U Sjevernoj Irskoj zaposlili su 12.986 statista.

Sve se, doduše, isplatilo, jer broj gledatelja stalno raste i također ruši rekorde - prvu epizodu osme sezone gledalo je 17,4 milijuna ljudi, što je više od broja gledatelja finala sedme sezone.

Serija je HBO-u donijela 174 nominacije i 63 osvojene nagrade za prvih sedam sezona, a možemo ih očekivati još.

Iz HBO-a, kojemu i broj pretplatnika stalno raste, kažu kako se ne boje pada gledanosti nakon što završi "Igra prijestolja", kao i da će finale osme sezone biti dosad neviđen događaj u povijesti televizije, s obzirom na to da se radi o najtraženijoj i najgledanijoj seriji na svijetu.

Što se tiče Hrvatske, procjene Ekonomskog instituta u Zagrebu kažu da je snimanje ove serije povećalo turističku potrošnju za 126 milijuna eura i donijelo više od milijun i pol noćenja, prvenstveno u Dubrovniku, a snimalo se na Lokrumu, u Splitu, na tvrđavi Klis te u Trogiru i Šibeniku.

tv serija

Igra prijestolja

Game of Thrones

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter