Turbulentna karijera

Suprug i ona bili su 'it' par, zajedno su već više od 30 godina, uz njega je bila i u najtežim danima, ali nije zanemarila karijeru


Ines Madunić
16.04.2019.11:20
Suprug i ona bili su 'it' par, zajedno su već više od 30 godina, uz njega je bila i u najtežim danima, ali nije zanemarila karijeru
Srđan Vrančić/Cropix

sažeto

Doris Dragović danas slavi 58. rođendan


Ines Madunić
16.04.2019.11:20

Splićanka Dorotea Dragović kći je jedinica Alice i Jakova Dragović, a kao djevojčica htjela je biti balerina ili učiteljica. No, karijeru je izgradila na estradi i postigla veliku popularnost osamdesetih i devedesetih godina.

Pjevati je počela u grupi More, a najveći hit bio je "Hajde da se mazimo". Nakon nekoliko godina započela je solo karijeru, a najviše je surađivala sa Zrinkom Tutićem.

Na Jugoviziji je pobijedila 1986. s pjesmom "Željo moja" i predstavljala nas na Eurosongu u Norveškoj. Osvojila je 11. mjesto, a ta je pjesma vjerojatno i njezin najveći hit u karijeri.

"Moja je pjesma balada, ljubavna pjesma bez patetike, motiv koji je korišten bezbroj puta, ali koji je Zrinko hrabro i svjesno ponovo iskoristio, možda, rekla bih, inspiriran djelomice i mojom biografijom i mojim životnim putovima. Meni je ta pjesma divna, neobično je volim", rekla je tada.

Doris je objavila nekoliko platinastih albuma, a "Tvoja u duši" imao je dijamantnu nakladu.

Supruga Marija Budimira, bivšeg vaterpolista, upoznala je 1989. godine. On je ispričao kako ga je odmah oborila s nogu kad ju je vidio na jednoj splitskoj plaži, i to zbog njezinog ponosnog držanja i hodanja.

"Ne sjećam se ničega jer sam bila u nesvijesti. Od njegova pogleda", rekla je Doris o njihovom prvom susretu. Već iduće godine par se vjenčao u Splitu i uskoro su dobili sina Bornu.

Kako su oboje bili jako popularni, mediji su ih pratili u stopu i postali su tada "it" par na sceni. Često su se zajedno pojavljivali i međusobno se podupirali pa je ona pratila njegove utakmice, a on bio na njezinim koncertima.

Ante Čizmić/Cropix

"Moj je suprug moj vjetar u leđa. Uvijek mi je savjetnik, ima jedinstvenu intuiciju i golemu ljubav. On je autoritet u mom životu upravo zato što mi daruje, osim beskrajne ljubavi, prijateljstvo, savjet i snagu. Vjerujem da su upravo to čarobni sastojci svakog braka koji želi trajati", rekla je o suprugu.

I danas su u sretnom braku, a krajem prošle godine prošli su i kroz teško razdoblje kad je on doživio srčani udar. Morali su ga oživljavati, ali sad se oporavlja, nakon operacije i dva ugrađena stenta.

Doris je tada oduševila javnost kad je unatoč privatnoj drami nastupila na dogovorenom koncertu u Rabu za doček Nove godine.

Kroz cijelu karijeru bila je poznata kao velika dama i profesionalka, no jedan je skandal bio dovoljan da se godinama nije pojavljivala u javnosti, a intervjue vrlo rijetko daje.

Naime, kako je navijačica Hajduka, navijačka skupina Torcida devedesetih ju je proglasila "kraljicom Torcide". Doris je također bila članica HDZ-a, a kad je preminuo predsjednik Franjo Tuđman stajala je u počasnoj straži kraj njegova odra.

Oleg Moskaljov/Cropix

Otišla je kao kraljica Torcide, na vrhuncu karijere, jer te je 1999. godine predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Izraelu i pjesmom "Marija Magdalena" došla do visokog 4. mjesta. Zbog toga je i danas jedna od najvećih hrvatskih ikona Eurosonga koju obožavaju ne samo domaći, nego i strani fanovi tog natjecanja.

U međuvremenu je objavljivala uglavnom best of albume i neke koji su slabije prošli, no njezina vjerna publika napuni Lisinski svaki put kad Doris najavi koncert.

U rijetkim izjavama koje je dala u zadnjih nekoliko godina istaknula je kako je mir pronašla u obiteljskom životu i vjeri.

Eurosong

eurovizija

Doris Dragović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter