Omiljeni pisac manekenki i starleta

Strogi roditelji zatvorili su ga u ludnicu iz koje je bježao tri puta, uhitili su ga i mučili zbog pjesama koje je pisao, a proslavio se tek nakon 40.


Ines Madunić
24.08.2019.12:00
Strogi roditelji zatvorili su ga u ludnicu iz koje je bježao tri puta, uhitili su ga i mučili zbog pjesama koje je pisao, a proslavio se tek nakon 40.
Oleg Moskaljov/Cropix

sažeto

Paulo Coelho trenutno je najprevođeniji živi autor na svijetu


Ines Madunić
24.08.2019.12:00

Brazilac Paulo Coelho de Souza do prije 30-ak godina bio je anonimni gospodin koji je sanjao o tome da postane pisac i zbog te neostvarene želje patio čitav život.

Danas je jedan od najutjecajnijih spisatelja na svijetu, ali i najprevođeniji svjetski autor, a sve to zahvaljuje jednoj knjizi koju je napisao i koja mu je otvorila put.

Radi se, dakako, o "Alkemičaru", a ni Coelhovo putovanje života, kao ni ono njegova junaka u romanu, nije bilo jednostavno.

Rođen je u Rio de Janeiru u strogoj katoličkoj obitelji. Već kao tinejdžer, otkrio je roditeljima da želi postati pisac.

"Dragi moj, tvoj je otac inženjer. On je logičan, racionalan čovjek s vrlo jasnom vizijom svijeta. Znaš li uopće što znači biti pisac?", navodno mu je rekla majka.

Introvertiran i osjetljiv, Paulo je zabrinuo svoje roditelje i oni ga sa 17 godina odlučuju poslati u psihijatrijsku ustanovu. Bježao je tri puta.

"Moji su roditelji mislili da sam psihotičan. To je bila dijagnoza. Puno sam čitao, bio sam jako sramežljiv i nisam se lako socijalizirao. Bili su očajni. Nisu me htjeli povrijediti, ali nisu znali što da rade. Oprostio sam im. Nisu to učinili da me unište nego da me spase. To se često događa s ljubavi - kad voliš nekoga, ali želiš da se ta osoba promijeni, da bude više kao ti. Onda ljubav može biti destruktivna. Na vama je da jednog dana kažete: 'Stani, volim te, ali napravit ću ono što je bolje za mene i na kraju dana, shvatit ćeš da sam bio u pravu'", izjavio je Coelho.

Profimedia

Izašao je konačno iz ustanove kad mu je bilo 20 godina i na zahtjev roditelja upisao pravo.

No, bilo je jasno da to neće dugo trajati. Nakon godinu dana odustao je i pod utjecajem hipi kulture - bilo je to u šezdesetima - počeo putovati Južnom i Sjevernom Amerikom, Meksikom, Europom i Azijom. Putovanje je inspiriralo i dijelom je ispisano u njegovoj knjizi "Hipi".

Nakon što se vratio u Brazil zarađivao je pišući pjesme za pjevačice i pjevače. Između ostalog, surađivao je s popularnim brazilskim glazbenikom Raulom Seixasom, zbog kojeg je počeo istraživati okultizam. Zbog svojih je pjesama i uhićen.

Naime, u Brazilu je tada na vlasti bila vojna diktatura pa je Coelho uhićen zbog "subverzivnih" i "ljevičarskih" stavova u njegovim pjesmama. Navodno su ga mučili u zatvoru.

U životu je radio i kao novinar, glumac i voditelj kazališta, ali uvijek je maštao o tome da postane pisac.

Na hodočašću u Španjolskoj 1986. godine, tzv. Putu Svetog Jakova, doživio je prosvjetljenje.

"U tom sam trenutku bio jako sretan sa svime što sam radio. Imao sam posao, imao sam osobu koju volim, imao sam novca, ali nisam ostvarivao svoj san. Moj san je bio, i još uvijek jest, da budem pisac", rekao je kasnije. Napustio je sve i počeo pisati. To je inspiriralo roman "Hodočašće", njegovu prvu uspješnu knjigu, objavljenu 1987. godine.

Iduće godine napisao je "Alkemičara", navodno u dva tjedna, no objavila ju je malena brazilska izdavačka kuća koja ga je odlučila tiskati u 900 primjeraka i ne raditi drugo izdanje.

Nakon nekog vremena pronašao je većeg izdavača, a "Alkemičar" je postao hit tek nakon što je objavio treću knjigu, "Brida". Prvi prijevod "Alkemičara" bio je na francuski, tamo je to postao apsolutni hit i tako je sve krenulo. Uskoro je postao globalni fenomen.

"'Alkemičar' je promijenio sve u mom životu. Bio je to jako spor proces koji je počeo kad sam imao 40 godina pa sam se imao vremena prilagoditi. Nisam poludio jer sam došao od nule do bogatstva", rekao je.

Roman je postao tako popularan da je postao glavni svjetski trend. Kad je objavljen u Hrvatskoj, nije bilo manekenke i starlete koja nije govorila da joj je to najdraža knjiga, a situacija je bila slična posvuda.

Getty Images

Neke od njegovih drugih značajnih knjiga su "Ljubav", "Preljub", "Valkire", "Rukopis iz Akre", "Zahir", "Na obali rijeke Piedra sjela sam i plakala"... Ukupno je objavio 26 knjiga koje su prevedene na 59 jezika i prodane u više od 65 milijuna primjeraka.

Coelho se 1980. godine oženio s umjetnicom Christinom Oiticicom, s kojom danas živi u Ženevi.

Književnik tvrdi da se pri pisanju, ali i u životu vodi božanskim simbolizmom, odnosno vjeruje da mu bog ili neko drugo božansko biće šalje znakove. Primjerice, ne počinje pisati novu knjigu dok ne vidi bijelo pero.

Coelho je popularan među svim generacijama, a mnogima su njegove knjige "promijenile život". Njegovi mudri, motivacijski ili inspirativni citati nađu se često na društvenim mrežama, kao i na bocama vode, ali kritičari ga nazivaju površnim new age piscem koji promovira plitku duhovnost.

"Nisam self help pisac, ja sam self problem pisac. Kad pišem knjigu, pišem je za sebe. Reakcije su na čitateljima. Nije moj problem hoće li se nekom svidjeti ili neće", izjavio je.

književnik

Paulo Coelho

Alkemičar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter