POBUNA DESNIČARA

‘Ta rečenica iz scene seksa u Oppenheimeru vrijeđa našu vjeru. Pozivamo na bojkot filma!‘

Film je u Indiji zaradio više od tri milijuna dolara u premijernom vikendu, a "Barbie" tek oko milijun dolara

Florence Pugh i Cillian Murphy 

 Universal Pictures/Hollywood Archive/Profimedia/Universal Pictures/hollywood Archive/profimedia

Najnoviji blockbuster Christophera Nolana "Oppenheimer" izazvao je piše CNN, kontroverze među hinduističkom desnicom u Indiji, a neki su pozvali na bojkot filma i uklanjanje scene seksa u kojoj naslovni lik izgovara poznatu rečenicu iz svetih spisa te religije. Film prati priču o atomskoj bombi kroz viđenje njenog tvorca Roberta Oppenheimera, a spomenuta scena seksa prikazuje glumca Cilliana Murphyja koji igra glavnu ulogu i Florence Pugh koja glumi njegovu ljubavnicu Jean Tatlock. Pugh zastaje tijekom snošaja i uzima kopiju Bhagavad Gite, jednog od najsvetijih spisa hinduizma i traži Murphyja da čita iz nje.

image

Florence Pugh i Cillian Murphy

Universal Pictures/Hollywood Archive/Profimedia/Universal Pictures/hollywood Archive/profimedia

"Sada sam postao Smrt, razarač svjetova.", kaže Oppenheimerov lik dok nastavljaju snošaj. Scena je izazvala bijes među nekim desničarskim skupinama, a političar iz indijske hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) nazvao je film "uznemirujućim napadom na hinduizam" i optužio ga da je "dio veće zavjere antihinduističkih snaga".

U priopćenju od subote indijski povjerenik za informiranje Uday Mahurkar rekao je da je scena "izravan napad na vjerska uvjerenja milijarde tolerantnih hindusa", usporedivši to s "vođenjem rata protiv hinduističke zajednice".

"Vjerujemo da će, ako uklonite ovu scenu i učinite ono što je potrebno da biste osvojili srca Hindusa, to biti put za utvrđivanje vaše akreditacije kao osjetljivih ljudskih bića i darovanje prijateljstva milijardama dragih ljudi.", dodao je Mahurkar. Film je dobro primljen u većini Indije koja je 1974. izvela svoj prvi nuklearni test. Kritičari su mu dali izvrsne kritike, a ljudi hrlie u kina kako bi ga gledali. "Oppenheimer" je u Indiji zaradio više od tri milijuna dolara u premijernom vikendu, dok je dugo očekivana "Barbie" redateljice Grete Gerwig koja je počela igrati u kinima istodobno, zaradila nešto više od milijun dolara.

image

Cillian Murphy

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Indijski filmski odbor dao je "Oppenheimeru" ocjenu U/A, koja je rezervirana za filmove koji sadrže umjerene teme za odrasle i mogu ih gledati djeca mlađa od 12 godina uz roditeljski nadzor. Do sada nema zabrana filma ni u jednoj od država i saveznih teritorija u zemlji, piše CNN. Ovo nije prvi put da je hinduističku desnicu uvrijedio film, televizijska emisija ili reklama zbog njihovog prikazivanja hinduizma. Neki su bojkotirani ili čak izbačeni iz programa nakon negodovanja konzervativnih i radikalnih skupina. Konkretno, 2020. Netflix je izazvao značajne reakcije u Indiji zbog scene u seriji "A Suitable Boy" koja je prikazivala hindu ženu i muslimana kako se ljube u hinduističkom hramu. Iste godine indijska marka nakita Tanishq povukla je oglas s međuvjerskim parom nakon kritika na internetu. Uoči izlaska "Oppenheimera" Murphy je rekao da je čitao Bhagvad Gitu dok se pripreamo za ulogu.

image

J. Robert Oppenheimer

World History Archive/World History Archive/Profimedia/World History Archive/world History Archive/profimedia

"Mislim da je to apsolutno prekrasan tekst, vrlo inspirativan. Vjerujem da je Oppenheimeru bila utjeha, na neki način mu je to bilo potrebno i to mu je pružalo veliku utjehu, cijeli život.", rekao je indijskoj filmskoj kritičarki Suchariti Tyagi u intervjuu. Oppenheimer, koji je poznat kao "otac" atomske bombe, bio je privučen hinduizmom i njegovim učenjima, te je svladao i sanskrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:44