novi mučni detalji

‘Silovao me, mučio, nisam mogla stajati, podići ruke... Evo zašto sam tek sad otkrila o kome se radi‘

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je kolegu Branislava Lečića za silovanje. Prepričala je što se dogodilo te noći
Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić
 Boris Kovacev/Cropix/n1 Screenshot

Srpska glumica Danijela Štajnfeld Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu prijavila je kako ju je prije 16 godina silovao Branislav Lečić, istaknuti glumac, oporbeni političar i bivši ministar kulture i medija u Srbiji (2001. - 2004). U ranijem iskazu Štajnfeld nije otkrila identitet svog silovatelja, već je navela da se radi o 'moćniku iz filmske industrije koji se neprekidno pojavljuje u javnosti'. No, onda je ipak odlučila otkriti njegov identitet.

U petak je iz New Yorka, gdje živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužiteljstvu, a potom je za portal Insajder.net iznijela neke potresne detalje iz svibnja 2012. kada se napad dogodio.

Naglasila je kako je nakon mučnog događaja bila uvjerena da joj javnost neće vjerovati u situaciji kada postoji samo njena riječ protiv njegove. 'Jer on je stariji kolega, uspješan i poznat glumac'.

'Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u svibnju 2012. godine. Poslije četiri dana glumili smo u predstavi. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah zvati policiju, ali sam razmišljala što će se dogoditi. Morate razumjeti to stanje', rekla je, između ostalog, u svojoj ispovijesti za Insajder.

'To se dogodilo 7. svibnja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi Dnevna zapovijed u Beogradskom dramskom, mi smo radili aktivno zajedno... Išli na gostovanja, družili se. I u jednom trenutku on je predložio da se vidimo, htjela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sjednem s njim u auto...

Tako da nije bilo ništa neuobičajeno... S tim da je on mene te noći, na moje moljenje i plakanje i na moje ne, odveo nekud gdje ja nisam znala gdje sam, gdje ja nisam mogla izaći iz tog prostora. To je bilo van Beograda, negdje na obroncima Beograda, ja ne znam gdje je to bilo, usred noći... I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam neprestano govorila 'ne', dok god sam mogla.

To je bilo jako veliko mučenje, psihološko, emotivno, fizičko i seksualno. U jednom momentu nisam mogla govoriti, nisam mogla stajati, nisam mogla podići ruke. Ridala sam strašno... Onda me vratio kući i poslije četiri dana smo glumili u predstavi.'

Štajnfeld je u razgovoru za Insajder odgovorila i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala otkriti njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila ipak to učiniti.

'Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je odlučio biti veliki aktivist protiv seksualnih zločina. U trenutku kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje što će se sa mnom dogoditi u trenutku kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti', kazala je Štajnfeld.

Tužiteljstvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da se godinama u Americi liječila od posttraumatskog stresnog poremećaja, ali i originalnu snimku razgovora s Branislavom Lečićem koju je snimila nekoliko godina nakon incidenta.

U međuvremenu su Blic i Kurir, pozivajući se na svoje izvore, objavili da će Branislav Lečić ići na poligraf. Navode i da su ga u vezi sa snimkom, na kojoj se prepoznaje njegov glas i na kojoj se ne negira događaj, kontaktirali ugledni mediji iz inozemstva kojima je Lečić rekao kako je sporna snimka 'proba nekog komada', da je on 'samo glumio' i da će, ako snimka bude objavljena, tražiti da ga ispitaju na poligrafu.

Štajnfeld je za Insajder kazala da je to laž i da bi voljela da joj netko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike. Razgovor s Danijelom Štajnfeld za Insajder snimljen je u nedjelju, neposredno prije njenog povratka u Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:08