NOVI UDARAC

Savršeno (i namjerno) odabran trenutak: Princ Harry stigao u Britaniju, otac ga ‘otkantao‘, a bratu dao znakovitu titulu

Iako je odluka da će William postati kraljevski patron zračnih snaga britanske vojske stara, trenutak potvrde ima znakovit tajming

Prinčevi William i Harry

 Terry Blackburn/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Terry Blackburn/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Trenutak je, kažu, savršeno (i namjerno) odabran. Samo nekoliko sati nakon što je stigao u Ujedinjeno kraljevstvo, princ Harry pretrpio je velik udarac. Već je bilo poznato da se princ neće susresti sa svojim ocem, kraljem Charlesom, tijekom svojeg boravka na Otoku, jer kralj ima "ispunjen raspored". Uz činjenicu da otac nije našao vremena za njega, dodatni razlog za Harryjevo nezadovoljstvo je objava koja je stigla samo dva sata nakon što je princ iz Kalifornije stigao u Veliku Britaniju: sljedeći tjedan njegov brat, princ William dobit će titulu Colonel-in-Chief Zračnih snaga britanske vojske (Army Aviation Corps). Tu počasnu titulu dobivaju članovi kraljevske obitelji kao ‘kraljevski zaštitnici‘ određenih vojnih jedinica.

image

Prince Harry u Londonu

Peter Macdiarmid/Shutterstock Editorial/Profimedia/Peter Macdiarmid/shutterstock Editorial/profimedia

Princ Harry je povezan s AAC preko svojih druge vojne ture u Afganistanu. Odluka da William postane zapovjednik nekadašnje bratove vojne jedinice najavljena je još u kolovozu prošle godine, no mnogi su primijetili kako je potvrda o tome stigla baš na dan kad se Harry nakratko vratio kući.

Svečanost dodjele titule bit će sljedećeg ponedjeljka u Središtu AAC-a u Middle Wallopu. Svoje ovlasti koje je držao 31 godinu kralj Charles će predati sinu u u kontrolnom tornju. Zatim će princ primiti izvještaj o rada jedinica, te pratiti vježbe, ali i sam preuzeti kontrole helikoptera Apache.

Harryjev PR tim o tome nije govorio, ali oglasio se priopćenjem kako "vojvoda od Sussexa razumije kraljevu zauzetost i nemogućnost susreta".

"Kao odgovor na brojna pitanja o toj temi i sveprisutna nagađanja o tome hoće li se ili ne vojvoda susresti s ocem u Ujedinjenom kraljevstvu ovog tjedna, to nažalost neće biti moguće zbog brojnih dužnosti Njegova Visočanstva", napisali su i dodali "Vojvoda, naravno, razumije obaveze svojeg oca i razne druge prioritete i nada se skorom susretu".

image

Princ Harry i supruga Meghan na Igrama Invictus

Anke Waelischmiller/sven Simon/Imago Sportfotodienst/Profimedia/Anke Waelischmiller/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Harry se u domovinu vratio da bi sudjelovao na misi zahvalnici u katedrali Sv. Pavla kojom se obilježava 10. godišnjica Igara Invictus. To su sportske igre u kojima sudjeluju vojni invalidi iz 20 zemalja svijeta i u čijem je pokretanju Harry imao jednu od glavnih uloga. Njegova supruga Meghan nije s njim. Ona je ostala u Kaliforniji, no pridružit će mu se na putu u Nigeriju krajem tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:05