EDEN GOLAN

Predstavnici Izraela na Eurosongu savjetovali da ne napušta hotel, dobila niz prijetnji smrću: ‘Spremna sam‘

Malmo očekuje val propalestinskih demonstracija u nadolazećim danima, a mnogi žele da se Izrael izbaci s natjecanja

Eden Golan

 Gil Cohen-magen/Afp/Profimedia/Gil Cohen-magen/afp/profimedia

Izraelska predstavnica na Euroviziji, Eden Golan, otkrila je da je dobila niz prijetnji smrću zbog trenutne političke situacije, nakon izraelske invazije na Gazu. Državna agencija za nacionalnu sigurnost Shin Bet čak je upozorila Eden da ne napušta hotelsku sobu osim za nastupez, jer Malmo očekuje val propalestinskih demonstracija u nadolazećim danima, prenosi Daily Mail.

image

Eden Golan

Gil Cohen-magen/Afp/Profimedia/Gil Cohen-magen/afp/profimedia

Očekuje se da će se oko 20.000 prosvjednika okupiti u gradu, a švedska je policija zatražila pojačanje iz susjedne Danske i Norveške. Policajci su u Švedskoj obično naoružani pištoljima, ali neki će nositi veće oružje iz predostrožnosti. Također će kamere montirati na dronove kako bi nadzirali publiku dok pokušavaju održati mir tijekom najvećeg glazbenog natjecanja.

Ipak, najalarmantnije od svega je što postoje izvještaji da teroristi planiraju bombardirati arenu. No, Eden ne strahuje. "Ne bih rekla da sam zabrinuta. Spremna sam. Prosvjedi naravno nisu ugodni, ali jedva čekam biti na pozornici", kazala je.

Iako su zemlje poput Danske, Finske, Norveške i Švedske više puta pozvale na to da se Izraelu potpuno zabrani sudjelovanje u natjecanju, a u Belgiji su dva ministra zatražila da Izrael bude izbačen s natjecanja baš kao što su to napravili 2022. Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, do toga u ovom slučaju nije došlo.

image

Eden Golan

Gil Cohen-magen/Afp/Profimedia/Gil Cohen-magen/afp/profimedia

Edenina je pjesma prekršila pravila Eurovizije prema kojima sve prijave moraju biti strogo nepolitičke. Mediji pišu da je njezina balada ‘Hurricane‘, koja se prije zvala ‘October Rain‘, bila prikrivena posveta žrtvama Hamasovog terorističkog napada prošle godine. I iako je izraelska državna TV mreža Kan rekla da bi radije pristala na to da Eden ispadne iz natjecanja nego da promjeni tekst pjesme, prilagodbe su se ipak dogodile.

Nakon nekoliko revizija, ‘October Rain‘ preimenovan je u ‘Hurricane‘ i sada govori o ženi koja izlazi iz osobne krize. Glazbeno, to je ista pjesma, ali tekst je općenitiji. Predstavnica Izraela vjeruje da se slušatelji mogu usmjeriti samo na glazbu. "Mogu se odvojiti od onoga u što vjeruju i samo se usredotočiti na glazbu", poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:13