JENNIFER ATILEMILE

Plus-size manekenka u žestokom obračunu s kritičarima: ‘Prestanite me tako zvati! Otvorila sam vrata drugima...‘

‘Počeli su me etiketirati kao manekenku s oblinama. Otmjeni editorijali o kojima sam maštala? Nije bilo šanse za to‘

Jennifer Atilemile

 Instagram/jennifer Atilemile/

Jennifer Atilemile o manekenstvu je uvijek razmišljala kao o glamuroznoj profesiji. Često je prelistavala Vogue i pratila što se događa na modnim pistama. Kada je imala 15 godina, pokrenut je ‘Australia‘s Next Top Model‘, a ona se odlučila okušati u tome. Nije stigla na pravu audiciju, ali joj se javio jedan agent i pozvao je da krene pohađati tečaj razvoja u modelingu.

Nakon toga kontaktirale su je dvije agencije, no ona se tada borila s poremećajem prehrane. Kada je krenula na fakultet u isto vrijeme se počeo popularizirati i ‘plus-size modeling‘.

"Upravo su tako i mene počeli etiketirati, kao manekenku s oblinama. Otmjeni editorijali o kojima sam maštala? Nije bilo šanse. Umjesto toga, zatekla sam se kako snimam kataloge u oskudnoj odjeći, odjevena u ‘mama-stilu‘. Ta široka, bezlična odjeća nimalo nije laskala mom obliku tijela. Bila je to velika pljuska stvarnosti koja mi je razbila sve glamurone iluzije koje sam imala još kao dijete. Odbijanje je postalo praksa u ovoj industriji i to je jako utjecalo na mene i psihički. Morala sam imati debelu kožu kako bih preživjela. Ponekad me redatelji ne bi ni pogledali na castingu. U nekim trenucima tijekom 2017. ozbiljno sam razmišljala o tome da odustanem", ispričala je.

image

Jennifer Atilemile

Instagram/jennifer Atilemile/

Potpisala je ugovor s jednom modnom agencijom iz Londona, ali četiri godine nije dobila nijedan posao. Svota novca na računu počela se topiti, a ona je počela sumnjati u to je li cijeli taj san o manekenskoj karijeri uopće vrijedan toga svega.

A onda se dogodila prilika koja joj je promijenila žiot. Dobila je ponudu da snimi kampanju za brend Next. Nudili su joj 9,974 dolara honorara, što je bilo nevjerojatno u usporedbi s njezinim dotadašnjim honorarima koji su iznosili samo 500 dolara.

"Naravno, kasnije sam shvatila da nakon poreza i naknada koje moram isplatiti agenciji, tih 9,974 dolara zapravo iznosi oko 4500 dolara, ali svejedno, bilo je to puno više od onoga što sam ranije zarađivala", priznaje.

A onda je postala model Victoria‘s Secreta. "Prvo sam odbila ponudu, nesigurna u to bi li mi to bila dobra odluka, s obzirom na kritike s kojima se brend tada suočavao. No, onda me nazvao moj agent i pitao zašto sam im rekla ne. Rekao je da je to velika prilika za mene i da bih trebala reći ‘da‘, da je ovo moj trenutak koji moram iskoristiti. Pristala sam, a sada kada pogledam unatrag, bilo je to iskustvo koje je obilježilo moju karijeru. Pripremilo me za suradnju sa Sports Illustratedom u 2023.", govori.

image

Jennifer Atilemile

Instagram/jennifer Atilemile/

"Sjajno je vidjeti nekoga tko ima tijelo poput mene i boju kože poput moje da ga predstavljaju kao svoje modele. To je ono što mi pomaže, pogotovo tijekom loših dana. Postati prvi australski model miješane rase koji je potpisao ugovor s Victoria‘s Secretom bilo je jako cool, ali postoji negativan aspekt. Zašto je trebalo toliko vremena za tu inkluzivnost? Ali odlučila sam se ne opterećivati time jer to što sam prva samo znači da neću biti i posljednja. Otvorila sam vrata drugima koje izgledaju poput mene, a način na koji ćemo doživjeti žene i njihova tijela bit će pravi izazov", zaključuje i dodaje da se ona ne osjeća kao ‘plus-size model‘.

"Kada mi se netko obrati kao plus-size modelu ili modelu s oblinama, odgovorim da sa ja samo model", kaže Jennifer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:14