POŽAR NA HAVAJIMA

Pljušte kritike na račun Oprah Winfrey: ‘Ljudi nemaju gdje živjeti, a ti unajmljuješ vatrogasce za svoje imanje‘

Mnogi su još uvijek ogorčeni što je Winfrey posjećivala skloništa u kojima su stanovnici potražili utočište

Oprah Winfrey

 Steve Jennings/Getty Images/Profimedia/Steve Jennings/Getty Images/Profimedia

Oprah Winfrey ponovno je na udaru kritika nakon katastrofe na otoku Maui. Kako piše Atlanta Black Star, slavna voditeljica učinila je sve što je bilo u njezinoj moći koja nije mala, kako bi zaštitila svoje imanje na Havajima od neviđenih šumskih požara koji su u kolovozu poharali otok.

Više korisnika društvenih medija objavilo je videozapise u kojima se navodi da je unajmila privatni tim vatrogasaca da spriječe plamen koji je prijetio njezinom posjedu od 2000 hektara. Da ne spominjemo, piše Atlanta Black Star, mnogi su još uvijek ogorčeni što je Winfrey javno posjećivala skloništa u kojima su raseljeni stanovnici potražili utočište nakon što su izgubili svoje domove. Na prvu neobično, dok se ne uzme u obzir kontekst cijele priče, a dijelom nagađanja i uvijek omiljene teorije zavjere.

U vrlo dijeljenom TikTok videu tvrdi se da je Winfrey unajmila tim prije nego što su požari uopće izbili i da umjesto da na dio svoje zemlje smjesti barem mali dio tih raseljenih ljudi, ona je unajmila privatni zaštitarski tim da ih drži dalje od njezine zemlje.

Winfrey povremeno živi u Mauiju više od 15 godina. U spomenutom videu insinuira se i na "mutne poslove s nekretninama" koji ciljaju raseljene stanovnike. Jedan korisnik X-a tvrdi da su ti isti poslovi pomogli moćnoj Winfrey da kupi svoje ogromno zemljište za bagatelu.

"Toliko si zabrinuta za Maui da umjesto da daš nešto što bi iznosilo godišnju plaću za tebe i četiri ili pet tvojih prijatelja milijardera, što bi se moglo iskoristiti za obnovu cijelog mjesta u nekoliko mjeseci, ti skačeš po društvenim mrežama moleći američku javnost, od koje si većina trenutno ne može priuštiti plaćanje stanarine, da to učini umjesto vas", stoji u videu.

Winfrey je dugo bila kritizirana zbog preuzimanja vlasništva nad zemljom u turističkom središtu. Nakon nedavne devastacije, mještani su pozvali nju i druge ugledne bogataše da pomognu u naporima oporavka. Uz kupnju artikala za prognanike, također se udružila s Dwayneom "The Rock" Johnsonom kako bi pokrenula People‘s Fund of Maui.

image

Oprah Winfrey i Dwayne Johnson

Planet Photos/Planet/Profimedia/Planet Photos/planet/profimedia

Megazvijezde su donirale po pet milijuna dolara, ali su zamolile i javnost da im pomogne. Novac će navodno ići izravno stanovnicima pogođenim požarima. Winfrey je u videu rekla da će svaki stanovnik stariji od 18 godina primati 1200 dolara mjesečno tijekom šest mjeseci ili dok se fond pomoći ne potroši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:15