JOHN PROFUMO

Ministar seks skandala neslavno je pao, a sada su procurili novi detalji: Pokušao je utjecati i na medije?

Bivši ministar britanske vlade pokušao je ‘začepiti usta‘ novinarima u vezi seks afere koja je dovela do njegova pada

John Profumosa suprugom Valerie Hobson

 /Afp

Bivši ministar britanske vlade John Profumo, središnja figura seks skandala iz razdoblja hladnog rata u koji su bile upletene razne prostitutke, pokušao je dobiti zabranu za novinare kako bi im ‘začepio usta‘ vezano uz njegovu aferu s Christine Keeler koja ga je dovela do pada, otkriveno je u nedavno objavljenim dokumentima.

On je zatražio sastanak sa šefom MI5 i rekao da je ‘u problemima‘ zbog veze s manekenkom Christine Keeler.

Oženjeni ministar i sovjetski špijun Jevgenij Ivanov, časnik tadašnje sovjetske obavještajne službe i zamjenik mornaričkog atašea sovjetskog veleposlanstva u Londonu, bili su obojica povezivani s Keeler 1961., kada je njoj bilo 19 godina, a nakon što ih je s njom upoznao zajednički prijatelj Stephen Ward. Tada je otkriveno da je Christine svoje usluge nudila i Ivanovu.

image

John Profumo

-/Afp

Profumo je kasnije lagao da se među njima nije dogodilo ništa neprimjereno, ali je bio prisiljen podnijeti ostavku kada je istina izašla na vidjelo, a upravo je taj skandal pripomogao tome da se kasnije sruši vlada.

Dosjei tajne službe, koji su sada objavljeni, otkrivaju njegov pokušaj dobivanja službene obavijesti medijima u kojoj se zahtijeva da ne objavljuju informacije temeljene na zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Dok je seks skandal prijetio da ga proguta s političke scene, Profumo je održao sastanak s glavnim i odgovornim u MI5, Sirom Rogerom Hollisom u siječnju 1963.

Njegov zamjenik Graham Mitchell mislio je da su Profumovi komentari na tom sastanku izneseni ‘u nadi da bi mogli postojati sigurnosni razlozi za poduzimanje određenih radnji prema medijima kako bi se spriječilo njihovo objavljivanje vijesti, ali da je ta nada bila tašta‘.

Otkriveno je i da je potaknuo Ivanova da prebjegne i radi za Ujedinjeno Kraljevstvo. No, novine su pisale da je ministar smatrao da bi se ‘trebao držati podalje od toga‘.

image

Christine Keeler

-/Afp

Drugi umiješani muškarac koji je bio u vezi s Keeler pucao je iz revolvera na Wardov dom 1962., dok je on bio tamo s modelom Mandy Rice-Davies. To je dovelo do raspleta odnosa između Keeler, Profuma, Ivanova i Warda.

"Profumo me nazvao sinoć i tražio da se vidimo jer je rekao da je u nekoj opasnosti. Zatim mi je ispričao o svom poznanstvu s Wardom tijekom kojeg je upoznao Ivanova i Christine. Rekao je da je posjetio Wardov stan... u više navrata, uglavnom kad su se ondje održavale zabave, ali jednom ili dvaput zatekao je ondje Christine samu. Zatim se osvrnuo na pucnjavu... Rekao je da je bio upozoren da su Sunday Pictorial i News of the World dobili priču od Christine u kojoj se nju navodno povezuje s njim i da bi također mogla navesti Ivanovo ime te otkriti da je ruski špijun", pisao je Sir Roger u siječnju 1963.

Također se zahvalio Profumu što mu je to rekao te dodao da Ivanov nije bio angažiran ‘za njihov posao‘.

Ubrzo nakon što je Profumo podnio ostavku u lipnju 1963., u Commons-u je objavljeno da je primijećen pokušaj izdavanja zabrane medija o izvještavanju o Ivanovu. Sir Roger je rekao da to ‘nije uzeto u obzir‘.

Ivanov je nakon pucnjave pozvan natrag u Rusiju. Profumo, koji je nakon skandala velik dio svog života posvetio dobrotvornim aktivnostima, umro je 2006., a Keeler 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:47