DVOSTRUKI ŽIVOT

Kraj desetljeća šutnje: Organizirao je gay zabave, bio ovisan o seksu, a dogovorenim brakom zatajio homoseksualnost

HBO dokumentarac otkriva: Hudson je i zadrti konzervativac užasnut idejom da se javno otkrije kao gay i raskalašeni hedonist

Rock Hudson

 Cannon - Northbrook Films/Christophel Collection/Profimedia/Cannon - Northbrook Films/christophel Collection/profimedia

Razgolićene i raskalašene gay zabave uz bazen, konstantni seks i dogovoreni brak kako bi se zavaralo svijet obilježili su život holivudske legende Rocka Hudsona. Nakon više desetljeća šutnje, bivši ljubavnici filmske zvijezde u nadolazećem HBO-ovom dokumentarcu napokon su otkrili sumornu istinu o njegovom dvostrukom životu koji je završio tragično.

Kad se u studenom 1955. vjenčao u Santa Barbari s Phyllis Gates, tajnicom svog agenta, bilo je to najiščekivanija svadba tog razdoblja koja je ušutkala sve one koji su se pitali kad će se najveća svjetska filmska zvijezda i najpoželjniji neženja napokon skrasiti uz dobru ženu. Skromna ceremonija održala se samo osam dana prije Hudsonova 30. rođendana, a par je nakon bračnog putovanja na Karibe uselio u kuću neposredno uz prestižni losanđeleski Sunset Strip. Naravno, ženske obožavateljice izgarale su od ljubomore, a brojna javna pojavljivanja i fotografije glamuroznog para na neko su vrijeme utišale nagađanja kako Hudsonovo odgađanje vjenčanja možda i nije bilo samo zbog uživanja u momačkom životu. Naravno, poanta braka, kojeg je navodno dogovorio glumčev agent opsjednut kontrolom Henry Wilson, bila je da se zataška ubojita tajna koja je prijetila Hudsonovoj karijeri, a to je da je bio homoseksualac.

Tri godine kasnije par se razveo, a Gates koja je navodno i sama bila lezbijka ili biseksualna kasnije je tvrdila kako nije imala pojma o Hudsonovoj seksualnoj orijentaciji, što je prema mišljenju glumčevog biografa Marka Griffina teško vjerojatno. S druge strane, svi veliki igrači, šminkeri i djelatnici Universal studija bili su itekako upućeni u Hudsonove sklonosti. Prava istina je da je cijeli opseg Hudsonovih privatnih eskapada desetljećima bio poznat samo uskom krugu gay prijatelja i ljubavnika iz Los Angelesa koji sada javno pričaju, neki po prvi put, u HBO-ovom dokumentarcu ‘Rock Hudson: All That Heaven Allowed‘. A ono što otkrivaju je nevjerojatno kompleksan lik: Hudson je i zadrti konzervativac užasnut idejom da se javno otkrije kao gay i raskalašeni hedonist koji je uživao u divljem promiskuitetnom seksualnom životu. Opisuju kako ga je mreža prijatelja opskrbljivala ljubaznim mladićima za privatno uživanje i razgolićene zabave uz bazen.

image

Elizabeth Taylor i Rock Hudson

World History Archive/World History Archive/Profimedia/World History Archive/world History Archive/profimedia

Hudson, najpoznatiji po ulogama u filmu "Div" gdje je glumio uz Elizabeth Taylor, te u "Šaputanjima na jastuku" gdje mu je partnerica bila Doris Day, umro je 1985. kad mu je bilo 59 godina, samo nekoliko mjeseci nakon što je njegov publicist, vjerojatno bez glumčeva pristanka, zaprepastio svijet otkrivši kako mu je dijagnosticiran AIDS. Ne samo da je Hudson bio jedna od prvih slavnih osoba koja je javno otkrila da ima HIV, on je također bio muškarac za kojeg su mnogi vjerovali da je oličenje heteroseksualne muškosti. Hudsonovoj smrti se pripisuje da je pomogla promijeniti svjetsko razmišljanje o epidemiji AIDS-a. Iako, kao što dokumentarac jasno pokazuje, sam Hudson nije bio entuzijastični zagovornik gay prava ili aktivist protiv AIDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:14