SPORNO PRIZNANJE

Hoće li kokain, marihuana i halucinogene gljive princa Harryja koštati američke vize? ‘Nema iznimaka‘

Odvjetnik specijaliziran za imigracijska pitanja rekao je da nije izgledno da će prinčevo priznanje biti problem

Prince Harry

 Sascha Schuermann/AFP

Američka odvjetnica i bivša savezna tužiteljica Neama Rahmani tvrdi da bi priznanje 38-godišnjeg princa Harryja da je tijekom života uzimao drogu moglo ugroziti njegovu američku vizu, piše Daily Mail.

Vojvoda od Sussexa priznao je u svome memoaru ‘Rezerva‘ da je uzimao kokain, marihuanu i halucinogene gljive.

Konzervativni trust mozgova Heritage Foundation iz Washington D.C.-a pokušava doznati je li princ Harry prilikom predavanja zahtjeva za vizu naveo da je uzimao drogu. Uz to, Heritage Foundation pokušava doći do sve korespondencije između američkih dužnosnika i britanskog princa.

Američke vlasti za sada odbijaju objaviti detalje prinčeva zahtjeva.

Kada se radi o laganju imigracijskoj službi, američki su zakoni prilično strogi. Osoba koju se uhvati u laži može biti deportirana, a može joj se i uskratiti mogućnost traženja američkog državljanstva.

"Priznanje osobe da je uzimala drogu obično je osnova za odbijanje zahtjeva za vizu", rekla je Neama Rahmani. "To znači da se princu Harryju viza nije smjela izdati, a ako mu se izdala, trebalo bi je poništiti", dodala je odvjetnica.

Rahmani je rekla da tu nema iznimaka, neovisno o tome radi li se o pripadniku britanske kraljevske obitelji ili se radi o rekreativnom uzimanju droge.

Međutim, odvjetnik specijaliziran za imigracijska pitanja Sam Adair rekao je da nije izgledno da će prinčevo priznanje biti problem jer nije kažnjavan za posjedovanje ili konzumaciju droge. Odvjetnik James Leonard dodao je da tvrdnja vojvode od Sussexa da je "kao mladić eksperimentirao s drogama" neće biti dovoljna da se njegov zahtjev pobliže istraži.

Princ Harry rekao je da je marihuanu i halucinogene gljive uzimao kako bi se bolje nosio s "traumama" te da su mu one i pomogle. Kokain je uzimao u društvenim prigodama.

Mike Howell, direktor Heritage Foundationa, rekao je da je zahtjev koji je predao trust mozgova koji vodi "stvar javnog interesa". "Želimo doznati je li temeljito provjeren prije nego što je ušao u Sjedinjene Američke Države", dodao je Howell.

Howell je rekao da Heritage Foundation želi doznati je li vojvoda možda uživao povlašteni tretman jer je pripadnik britanske kraljevske obitelji ili zato što je televizijska zvijezda. "Ako se to dogodilo, to je ilegalno", ustvrdio je direktor Heritage Foundationa.

Nagađa se da je princu Harryju izdana viza koja se po hitnom postupku izdaje "iznimno sposobnim osobama". Takva viza, poznata kao O-1 viza, izdana je, primjerice, kanadskom pjevaču Justinu Bieberu i australskom glumcu Hughu Jackmanu. Takva viza vrijedi tri godine, a kako je Harry sa svojom suprugom Meghan Markle u SAD došao 2020. godine, to znači da će je uskoro morati ili htjeti obnoviti.

Moguće je i da je princ vizu dobio na račun toga što mu je supruga američka državljanka. Američke su vlasti rekle da se o svakom zahtjevu za vizom odlučuje pojedinačno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:59