KRALJEVSKA ZBRKA

Danska princeza Mary prvo pozvana na sprovod Elizabete II., a onda je obavijestili da je u pitanju greška!

Poziv se, naime, odnosio na samo jednog dodatnog gosta za svakog svjetskog vođu ili velikodostojnika

Danski princ Frederik i supruga princeza Mary

 Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP

S obzirom na broj uzvanika na posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete II. nije neobično što je došlo do određenih propusta, no opet, kako su u pitanju pedantni Britanci koji su se za taj trenutak spremali godinama, kiks s danskom princezom Mary nije prošao neprimijećen.

Naime, prema pisanju britanskog tabloida Mirror, princeza iz danske kraljevske obitelji nije bila pozvana na kraljičin sprovod, ali je dobila pozivnicu i to - greškom. Danska kraljica Margareta II. i njezin sin princ Frederick mogli su se vidjeti na Elizabetinom ispraćaju. Inače, prema prvom priopćenju koje je prošloga tjedna objavila kraljevska obitelj, prinčeva supruga, prijestolonasljednica Mary, također mu je trebala prisustvovati.

Međutim, kad se nije pojavila, danski mediji otkrili su kako princeza Mary (50) ipak nije otišla iz prilično čudnog razloga. Točnije, prema novinama BT, vlada je greškom poslala poziv princezi Mary. Danski dvor otkrio je kako je pozvana slučajno i potvrdio da su samo princ i kraljica trebali prisustvovati obredu u Westminsterskoj opatiji.

"Došlo je do žalosne pogreške u pozivu pristiglom iz protokola britanskog Ministarstva vanjskih poslova. Samo su kraljica i prijestolonasljednik s danske strane sudjelovali na državnom sprovodu kraljice Elizabete II. u ponedjeljak", potvrdili su na danskom dvoru.

Kraljica Margareta II. je nakon smrti Elizabete II. preuzela titulu kraljice s najdužim stažem u Europi. Dugogodišnja prijateljica i daljnja rođakinja kraljice Elizabete već je 50 godina na danskom prijestolju, a prije nekoliko dana proslavila je zlatni jubilej. Proslava je uključivala minutu šutnje za kraljicu Elizabetu. Njezin sin i nasljednik, princ Frederik, viđen je uz nju u Westminster Hallu. Njegova supruga prijestolonasljednica Mary vjerojatno nije trebala biti pozvana jer se poziv odnosio na samo jednog dodatnog gosta za svakog svjetskog vođu ili velikodostojnika.

Glasnogovornik Ureda za vanjske poslove (FCDO) rekao je: "FCDO je proslijedio svoje duboke isprike Danskom dvoru preko danskog veleposlanstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:13