POSLOVNI KRAH

Bivši poslovni suradnici jako se ljute na Carole i Michaela Middletona: ‘Izdali su nas!‘

Roditelji princeze od Walesa, čiji je nekad uspješan biznis s opremom za zabave otišao u stečaj, stekli su brojne neprijatelje

Michael i Carole Middleton na krunidbi

 Andrew Milligan/Avalon/Profimedia/Andrew Milligan/avalon/profimedia

Kraj poduzetničke priče Carole i Michaela Middletona, roditelja Kate Middleton, princeze od Walesa, ostavio je gorak okus u ustima njihovih bivših suradnika. A u sve prisutnijem narativu u britanskim medijima, gdje se čini sve da se pljucne po princezi od Walesa (valjda jer je toliko "drska" da bude najpopularnija članica kraljevske obitelji), propast posla Middletonovih savršena je prilika za naslađivanje.

Oni su tvrtku Party Pieces u stečaju prodali poduzetniku Jamesu Sinclairu, a prodaja je potvrđena krajem svibnja. Ne zna se koliko je Sinclair platio paru za njihov većinski udjel u tvrtki koju su pokrenuli prije više od 40 godina, prodajući sve za zabave i proslave, od papirnate konfekcije do balona i zastava. U britanskim medijima se pisalo kako je Sinclair dao 60.000 funti za "intelektualno vlasništvo", računala i drugu opremu tvrtke, a još 80.000 za robu na skladištu. Što su se osim toga dogovorili, ne zna se. Profili tvrtke na društvenim mrežama kao i njihov web shop ne pokazuju nikakve promjene vlasništva.

Daily Mail sad je otkrio kako "barem jedan poslovni suradnik optužuje Carole Middleton za izdaju, u nevjerici koliki je dug kompanija nakupila".

Prema njihovim informacijama, radi se o 2,6 milijuna funti: 218.749 funti duga banci RBS za kreditiranje poslovanja tijekom pandemije na temelju državnog programa za pomoć poduzetnicima te 456.008 drugim bankama. Otprilike 1,4 milijuna funti otpada na razne druge ugovore i dogovore.

Zastupnik imanja lorda Iliffea, na kojem je bilo sjedište tvrtke, James Hole, otkrio je za Daily Mail kako je njegov klijent u jako teškoj poziciji. Rekao je da će imanje trpjeti ozbiljne posljedice zbog duga od 57.480, funti koji je ostao od "dugogodišnjih zakupaca". Hole je jedini koji se imenom i prezimenom pojavio u članku o propasti posla roditelja buduće kraljice. Drugi su ostali anonimni ili koristili glasnogovornike. Jedan je bivši suradnik rekao kako su pokušali postići neki dogovor sa stečajnim upraviteljem, no odustali su s obzirom na to da dio duga tvrtke otpada na dug državi, pa su znali da se oni i drugi manji vjerovnici nikad neće naplatiti.

Rekao je da se pri tome ne radi samo o 219.000 funti iz državne potpore za poduzetnike tijekom korona krize.

- Tu su i PDV i neke druge stvari - naveo je bivši suradnik Middletonovih.

Daily Mail piše da oni poreznoj službi duguju ukupno 613.000 funti, a taj je dug morao biti podmiren prije no što na red dođu drugi vjerovnici.

Javili su se i iz tvrtke Sultani Gas, koja je godinama opskrbljivala Party Pieces helijem za punjenje balona. Rekli su kako ih je najviše povrijedilo to što su Carole "vjerovali kao punici budućeg kralja", a ona ih je izdala što je "potpuno neprihvatljivo".

image

Kate Middleton s majkom Carole 2005. godine

Uk Press/press Association Images/Pa Images/Profimedia/Uk Press/press Association Images/pa Images/profimedia

A nije da se Middletonovi nisu trudili spasiti posao. Lockdowni i financijska kriza, pandemijske mjere i zabrana okupljanja uzrokovali su njihovo potonuće. Nikome nije bilo do slavlja, a vremena se nisu previše popravila ni nakon smirenja pandemije. Nekad uspješan biznis, koji je omogućio vrhunsko školovanje za njihovo troje djece i osigurao im dom vrijedan 4,6 milijuna funti, 2022. godine pretrpio je gubitak od više od 900.000 funti. Nakon propalog pokušaja širenja u SAD, morali su priznati poraz. Početkom ove godine, glavni direktor je dao ostavku pa su Middletonovi i drugi članovi uprave pokušali popraviti stvari tražeći kupca i angažiranjem stručnjaka za restrukturiranje.

Da se nešto ozbiljno događa, moglo se zaključiti i kad je Carole Middleton najavila njihovo povlačenje iz tvrtke kako bi "provodili više vremena s unucima". Ulagači i suradnici su ih počeli pritiskati sa svih strana, prijeteći prisilnim naplatama i tužbama. Usprkos pokušajima da se spase stvari, Party Pieces su otišli u stečaj.

Daily Mail piše kako su imali čak 175 potencijalnih kupaca te na kraju prodali tvrtku Jamesu Sinclairu koji je pristao zadržati 12 njihovih zaposlenika u svojoj kompaniji Partyman.

Sinclair je karijeru počeo kao klaun na dječjim rođendanima u srednjoj školi, a danas upravlja malim carstvom zabave vrijednim 30 milijuna funti - ima igraonice i zabavne centre, tvornicu sladoleda i tvrtku Teddy Tastic koja prodaje komplete za slaganje plišanih medvjedića.

Posljednji veliki posao Party Piecesa, bio je prodaja cijelog niza artikala na temu krunidbe kralja Charlesa III. i kraljice Camille kojoj su Carole i Michael Middleton sjedili na mjestu rezerviranom za najužu kraljevu obitelj. No bilo je to prekasno za spas njihove tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:18