ZANIMANJE: STATIST

'Strane zvijezde te pozdrave i pohvale ako si dobar, a Goran Višnjić nas tri sata nije ni pogledao, kao da smo gubavi'


Toni Horvat
10.05.2018.08:00
'Strane zvijezde te pozdrave i pohvale ako si dobar, a Goran Višnjić nas tri sata nije ni pogledao, kao da smo gubavi'
privatni album

sažeto

Sve veći broj stranih serija i filmova koji se snimaju u Hrvatskoj doveo je i do povećanja broja lokalaca koji kućni budžet pune statiranjem


Toni Horvat
10.05.2018.08:00

"Igra prijestolja" je samo daleko najpoznatija, ali po raznim lokacijama u Hrvatskoj svake se godine snimaju razni filmovi i serije stranih produkcija. Naravno, za masovne scene čak se ni superbogatima ne isplati voditi svoje glumce, pa statiste traže među lokalcima, domaćim naturščicima, koji će rado odvojiti svoje slobodno vrijeme za neki dodatni honorar i priliku da se pokažu na velikoj sceni.

Među njima su Mladen Smoljo (66) i Krunoslav Jelovac (65), Splićani koji se znaju još od školskih klupa, a umirovljeničke dane i budžet popunjavanju statiranjem u filmovima, serijama, reklamama... Što god se snima na području Splita, bliže i dalje okolice, oni su tamo.

"Prije osam godina zvala me žena i rekla mi da je na radiju čula da traže statiste za neki film. Nisam mislio da je to za mene, ja sam radio u škveru, brusio, ali rekoh, nema veze, prijavit ću se. Ionako sam rano otišao u penziju, samo čuvao djecu i kuhao ručak, pa sam otišao na casting i prošao. U Trogiru se snimao dječji film belgijske produkcije 'Križari u trapericama', a ja sam kao statist 'glumio' fratra", kaže nam Smoljo, koji je od tada respektabilno popunio biografiju.

privatni album

"Prijavljen sam i u puno agencija u Zagrebu, ali teško je doći do tamo jer su statisti najniži rang, pa im se ne plaća put. Ne može se baš od toga živjeti, ali može se popuniti budžet, potrošiti vrijeme, upoznati nove ljude, a ja imam 2180 kuna penzije, pa svaka dodatna kuna dobro dođe", objasnio je Mladen, koji sebe naziva profesionalnim amaterom.

"Nisam profesionalni glumac, ali svaku ulogu, bila govorna, bilo statiranje, odrađujem profesionalno."

Uskoro je predložio i prijatelju Krunoslavu da mu se pridruži.

"Super je statirati za strane produkcije, a naše... Honorar je smiješan u usporedbi s onim što nude stranci, a i dobiješ ga tek nakon 4-5 mjeseci", smije se Jelovac.

privatni album

Zajedno su bili na snimanjima "Igre prijestolja" u Dubrovniku, Klisu, Šibeniku... Bili su na Visu na snimanju mjuzikla "Mamma mia", sudjelovali u popularnoj njemačkoj miniseriji "Zločini na Jadranu", američkoj seriji "Dig", a najnovije uloge dobili su u seriji "McMafia". Od domaće produkcije ističu film "Bella Biondina", film o Anti Gotovini "General", seriju o Tinu Ujeviću te brojne reklame. Mladen je imao i govornu ulogu u reklami za našu poznatu marku sardina.

"Dobiješ 200-250 kuna za dan kao statist, a to je ipak bolje nego brati jagode za isti novac. A jagode mogu brati samo puzeći, jer u svojim godinama teško bih se mogao opet ispraviti", smije se Mladen, ali dodaje da je sve puno bolje i luksuznije kad imaš sreće da budeš "statist sa zadatkom", odnosno govornom ulogom.

"Tako sam u 'Igri prijestolja' u Šibeniku dobio prigodnu ulogu, sudjelovao u licitaciji za robove. To je velika čast jer te tretiraju kao glumca, imaš plaćen put i smještaj u hotelu, umjesto sendviča za ručak možeš birati između 7-8 jela kao i glavni glumci, imao sam svoju kamp-prikolicu za pripremu, svoju šminkericu, garderobijerku... Jedini je uvjet bio da obrijem bradu, koju inače stalno nosim, ali naravno da to nije bio problem. Prije naraste brada nego što dođe penzija", smije se Smoljo i dodaje kako je to bilo nezaboravno iskustvo.

privatni album

U Dubrovniku je bio bogati trgovac, u Klisu opet plemić, robovlasnik kojeg su razapeli na križu... Nakupilo se tu iskustva, pa nam je ispričao kako izgleda radni dan statista na snimanju takvog projekta.

"Na 'Igri prijestolja' se radilo puno, ustajalo se u tri ujutro, a radilo se do šest navečer. Cijeli dan si tamo, a najveći problem su komplicirani kostimi jer treba proći šminkanje, oblačenje, sve se strogo pregledava, kao u vojsci. Prije odlaska na set po 30 ljudi stoji ispred autobusa, šefica pregleda šminku i odjeću, a ako ne da znak, ne možeš u autobus nego moraš sve ponovno. Na snimanju dobiješ sendvič i sok za marendu, možda i ručak, osvino o tome dokad se radi. Lakše je na snimanjima filmova iz novijeg doba, kad nisu potrebni posebni kostimi, nego ti samo kažu kakav tip odjeće da poneseš, ali i ako ne pogodiš, daju ti oni nešto."

Krunoslav je pak dobio govornu ulogu u jednoj njemačkoj reklami, i to sasvim slučajno. Potpisao je ugovor kao statist, ali...

privatni album

"Jedan je glumac stalno gledao u kameru, redatelj ga je valjda 20 puta upozoravao i na kraju ga potjerao, pa je uočio nas dvojicu i zvao nas da uskočimo kao zamjene. Budući da imamo iskustva pred kamerama, bio je oduševljen i stalno nas vukao za sobom. Ali svejedno smo dobili honorar samo za statiste, nema tu povratka kad imaš ugovor", rekao je Jelovac.

Sa glavnim zvijezdama nisu imali previše kontakata, prvenstveno zbog njihovih brojnih obveza. Međutim...

"Kad si na setu i odradiš dobar posao, zamijete te. Doći će ti glavni glumac i reći ti da je bilo super, pa ja njemu kažem da je i on bio dobar, a on se nasmije. Sve treba okrenuti na šalu. Poslije snimanja znaju pozvati ako želiš fotografiju s njima, ali ne pada nam na pamet da ih sami tražimo. Zamislite da ih svaki od 300 statista ide tražiti fotku, pa kad bi to završilo?! A naši? Pa evo, tri sata smo na 'Generalu' snimali scenu s Goranom Višnjićem, nije nas ni pogledao, kao da smo gubavi."

Ni Mladen nije imao puno interakcija sa zvijezdama.

privatni album

"Uglavnom su pristojni, kimnu glavom, pozdrave, ali manje-više nikad ih ne upoznajem. Poštuje se hijerarhija, oni su u svojem svijetu. Nisu izolirani, ali imaju puno veće obveze, poput učenja teksta. A ni produkcija obično ne dopušta da ih se gnjavi."

Oduševljen je radom stranih produkcija i kaže da bi im trebalo omogućiti što bolje uvjete.

"U seriji 'Zločini na Jadranu' Split je prikazan bolje nego u ijednom spotu Hrvatske turističke zajednice."

U cijeloj priči ima samo jedan problemčić. Razumljivo, pogotovo za dugoočekivane spektakle poput "Igre prijestolja", najstrože je zabranjeno otkrivati bilo kakve detalje o samoj radnji dok epizoda (ili film) ne budu smitirani.

privatni album

"Svi smo morali potpisati ugovore da nećemo ništa otkrivati, a globe sežu i do milijun kuna!", rekao je Smoljo.

Obojica ovako namjeravaju popunjavati slobodno vrijeme i rupe u budžetu dok god ide.

"Imaju nas sve u fajlovima, pa ako si bio dobar, zovu da dođeš ponovno. Ma volio bih samo da me zapadne neka ulogica s pristojnim honorarom, ne jer sam željan slave, nego čisto radi budžeta", poželio je Jelovac za kraj.

Igra prijestolja

snimanje

Mladen Smoljo

Krunoslav Jelovac

statisti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter