Nakon što smo se naspavali

Što se sve dogodilo na Foo Fightersima u Puli: Dave Grohl predstavio svoju kćer punkericu, a jednokratna plastika još se ne da iskorijeniti


Ines Madunić
21.06.2019.09:40
Što se sve dogodilo na Foo Fightersima u Puli: Dave Grohl predstavio svoju kćer punkericu, a jednokratna plastika još se ne da iskorijeniti
Samir Cerić Kovačević

sažeto

Foo Fightersi obilježili su protekli tjedan, ali i cijelu godinu sa svoja dva koncerta


Ines Madunić
21.06.2019.09:40

Sve je već poznato - Foo Fighters održali su dva koncerta u Puli koji su obilježili ne samo ovaj tjedan u Hrvatskoj, nego i cijelu koncertnu sezonu. Sad kad smo se svi naspavali i odmorili, vrijeme je da se osvrnemo na dva nevjerojatna dana i zabilježimo što se to, zapravo, dogodilo.

Samir Cerić Kovačević

Povijesni koncerti

Voljeli ih ili ne, ako imate imalo znanja o glazbi i općoj kulturi, jasno je da se radilo o povijesnim koncertima za Hrvatsku. Foo Fighters već su godinama jedan od najtraženijih i najskupljih bendova na svijetu. Činjenica da je Los Angeles Agency uspio bukirati ih za premijerni nastup u našoj zemlji vrijedna je svake pohvale.

Neki će argumentirati da je sad već kasno, da FF postoje već 25 godina, da su to dinosauri koje smo trebali gledati prije barem 15 godina na hrvatskom tlu. Istina, trebali smo, ali, eto - nismo. Nije ih imao tko platiti, nije se imao tko baviti time. Kasnimo, ali ako ste ih gledali jasno vam je da su Dave Grohl i ekipa u naponu snage. Tri sata prve večeri te dva i pol sata druge večeri trajali su koncerti, nešto što hrvatska publika rijetko viđa.

Srečko Zajec

Ako i niste fan, ali volite rock, ove koncerte niste smjeli propustiti.

"Takvih više nema, on je zadnji", rekao je prijatelj nakon nastupa u srijedu i u pravu je. Grohl nije tip koji dođe i pravi se blesav pa publici ne kaže ni bok ni zdravo. Nastup je izrežiran do detalja, ali opet daje dovoljno prostora Grohlu da priča s publikom, da vas natjera da se osjećate posebno, da osjetite njegovu nevjerojatnu energiju. Možda vam je antipatičan, mislite da nema karizme, ali to samo govori da na koncertu niste bili.

Ova su dva koncerta zaista bila povijesna i o njima će se pričati još godinama. Sačuvajte kartu, bit će lijep suvenir kojim ćete se hvaliti djeci i unucima.

Samir Cerić Kovačević

Također, pohvale organizatorima za to što Arena nije bila prepuna. Nakon masovne histerije i nekih ružnih riječi nakon što su se dva koncerta rasprodala u rekordnom roku, na samom mjestu događaja ipak je bilo mjesta i prostora za sve, što je bilo ugodno iznenađenje.

Ne tako povijesne čaše

Kao jedna od inovativnosti koja se predstavljala prije koncerta bile su perive čaše koje će se koristiti po prvi put na nekom velikom koncertu u Hrvatskoj. To i nije baš istina u startu jer, primjerice, na festivalu Hoomstock već imaju takvu praksu, no nema veze. Odnosno, ne bi imalo veze da je stvarno bio slučaj da su koncerti bili "bez jednokratne plastike", kako se i reklamiralo ranije. Međutim, nije.

Naime, samo se pivo prodavalo u tim perivim čašama, a sva ostala pića posluživala su se u običnim plastičnim čašama. Također, postojao je samo manji broj čaša s motivima benda, koje su se podijelile do otprilike 20 sati. Ako ste ušli u prostor kasnije i naručili pivo, dobili ste čaše s motivima pivovare koja je bila sponzor. Naravno da nitko nije htio sačuvati tu čašu, svi su htjeli suvenir s Foo Fightersa s motivom - Foo Fightersa. Zvuči nevjerojatno, ali tako je.

Promo

Inače, na velikim koncertima u inozemstvu i većini velikih europskih festivala ovakve čaše, koje se mogu i trebaju koristiti više puta već su ustaljena praksa koja se provodi na sljedeći način: čaša košta euro ili dva, a piće košta 3, 4 ili 5 eura, nebitno što pijete. Ako dođete na šank s čašom, u tu vašu čašu toče vam piće. Ako na šank dođete bez čaše, ponovno plaćate i čašu i piće. Ako ju ne želite ponijeti kući, taj euro ili dva vam vraćaju.

U Puli nije bilo tako. Pola litre piva bilo je 30 kuna, došli vi s čašom ili bez nje. Hrvatska publika, uglavnom nenaviknuta na ovu praksu, čaše je bacala po podu i svaki put na šanku uzimala novu. Rijetki su sretnici uspjeli uloviti i sačuvati svoj FF suvenir.

Apsolutno podržavamo ukidanje jednokratne plastike na koncertima i festivalima u Hrvatskoj. U tom segmentu kasnimo za Europom već barem desetak godina. No, napravite to kako treba. Neka čaša bude pet ili deset kuna pa će ih manje biti na podu nakon koncerta.

Ponosni otac

Na prvom koncertu, u utorak, Grohl je u jednom trenutku publici predstavio back vokale, među kojima je bila i njegova najstarija kći, Violet Maye, koja ima samo 13 godina.

"Moja je kći punk rokerica. Ima plavu kosu", rekao je ponosno Grohl i još jednom pokazao kako je good guy. Raznježena publika oduševljeno je pozdravila Violet, kojoj je bilo pomalo neugodno.

Ali, ne zadugo. Mlada Violet već se pojavila s ocem na pozornici, prvi put prošle godine, kad su u Oaklandu otpjevali cover Adeline pjesme "When We Were Young", a čini se da će i mlađa Harper Willow biti glazbenica jer je već tražila od oca da ju nauči svirati bubnjeve, koje je odsvirala na koncertu FF-a na Islandu prošle godine.

Sve u svemu, lijepa obiteljska priča bila je sladak dodatak koncertu prve večeri.

Nova bubnjarska zvijezda

U još jednoj epizodi "Good guy Grohl", na drugom koncertu za bubnjarski set Taylora Hawkinsa sjeo je mladi Richard iz Manchestera i odsvirao "Wheels". Dave ga je izvukao iz publike nakon što je primijetio njegov transparent.

Dragutin Andrić

Kad ga je pitao zna li svirati "Wheels", tip je rekao: "Znam svirati sve pjesme", što je Grohl odlučio testirati pred oko sedam tisuća duša u Areni. 

Richard je potegnuo iz Manchestera do Pule, ali očito se isplatilo jer je ostvario svoj san.

Čak nije izgledalo ni isforsirano, Grohl je bio očito iznenađen kako lik svira i sve u svemu, lijep bonus za cijelu publiku koji je također pokazao kako je Grohl rijetka vrsta među frontmenima danas. Nije samo ultimativna rock zvijezda nego i rođeni zabavljač, tip koji će na pozornici ostaviti sve jer drugačije ni ne može.

Ako ste koncerte propustili iz nekog razloga, može vam biti žao. Idući put nemojte ih propustiti.

koncert

Pula

Foo Fighters

arena Pula

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter