Verbalni okršaj užario društvene mreže

Stanković ne shvaća zašto Salma Hayek nije prijavila zlostavljača! 'Na setu sam se tresla, povraćala, stalno i svemu sam govorila - ne!'


Barbara Marinović
21.10.2019.14:00
Stanković ne shvaća zašto Salma Hayek nije prijavila zlostavljača! 'Na setu sam se tresla, povraćala, stalno i svemu sam govorila - ne!'
Foto: Profimedia

sažeto

Jelena Veljača objasnila je Aleksandru Stankoviću zašto Salma Hayek nije prijavila zlostavljanje. Donosimo vam te razloge iz prve ruke, iz pera Salme Hayek. Napisala ih je 2017. u potresnom eseju za New York Times


Barbara Marinović
21.10.2019.14:00

Užarile su se društvene mreže nakon što je Jelena Veljača objasnila Aleksandru Stankoviću zašto je Salma Hayek godinama šutjela o tome da ju je za vrijeme snimanja filma 'Frida' zlostavljao holivudski moćnik Harvey Weinstein. Stanković je rekao da mu ne zvuči uvjerljivo činjenica da jedna bogata i uspješna glumica šuti 14 godina o zlostavljanju. Prema njegovom viđenju stvari, Salma je morala odmah progovoriti i napustiti snimanje filma.

'To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju. Ona je proživjela Salma Hayek. Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, da nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći. Nije isto da li muškarac ili žena vode Nedjeljom u 2', replicirala je Veljača. Dodala je da je Weinstein bio bog i batina Hollywooda i da je suprotstaviti mu se u tom kontekstu 2002. godine bilo nevjerojatno teško.

Veljača: 'Žene silovanja imaju pravo prijaviti zlostavljanje kad god one to žele'

'Gospodine Stankoviću, možda se bojala za vlastiti život, karijeru, za svoju egzistenciju, za svoj status. Ne znam je li bila američka državljanka. Ali poanta je da žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti "abuse" kada god one to žele', dodala je Veljača. Relativizirati seksualno nasilje prilično je opasno i nije važno gdje se događa. Moguće je da Stanković nije bio upoznat s cijelim slučajem koji se odvio između Salme Hayek i Harveyja Weinsteina pa smo odlučili podsjetiti na priču velike glumice.

U trenutku kada se nasilje događalo, Salma je bila afirmirana glumica s reputacijom, silno željna stvoriti film o Fridi Kahlo. Velikoj meksičkoj umjetnici i ženi koja je za svjetsku kulturu ostavila i napravila nemjerljivo, Salma je željela odati hommage. Obje su Meksikanke, obje su žene, obje su umjetnice. Budući da godinama u projekt nije želio uložiti nitko, Hayek je bila presretna kad je Weinstein pristao uložiti u film, pritom garantirajući da u isti neće intervenirati. U tom trenutku nitko nije bio moćniji od njega, a njegova produkcijska kuća snimala je najveća tadašnja ostvarenja Hollywooda.

Profimedia

Salma je progovorila 15 godina kasnije

U tekstu za New York Times Salma Hayek konačno je 2017. godine progovorila o svemu što joj se dogodilo. Ustale su brojne žene, više nije bila sama. Sigurnija, petnaest godina kasnije progovorila je o prijetnjama koje je primala, o svemu što je doživjela. 'Harvey Weinstein bio je strastveni filmofil, čovjek koji je riskirao, mecena filma i talenta, otac, suprug i čudovište. Godinama, meni je predstavljao čudovište', objasnila je svoje izlaganje Salma Hayek i ušla u najteži tekst koji je u životu pisala.

Novinari, kolegica Ashley Judd (koju je Weinstein uvelike koštao karijere)... Mnogi su prilazili tijekom vremena i nagovarali Salmu da progovori, no ona je šutjela. 'Isprala sam mozak sama sebi, misleći da je gotovo i da sam preživjela. Bježala sam od odgovornosti da progovorim javno, misleći da je već dovoljno ljudi bacilo novo svijetlo na čudovište. Nisam smatrala da je moj glas dovoljno važan, niti da će napraviti razliku. U biti, pokušavala sam spasiti sebe od objašnjavanja ljudima koje volim, koji će se pitati što se sve događalo i zašto sam neke stvari izostavila'.

Nastavila je svoje izlaganje govoreći da je osjećala duboki sram te da je svoju priču smatrala bezvrijednom. Evo kako je sve počelo za Salmu Hayek.

Evo kako se sve dogodilo

U SAD je stigla kao mlada žena koja se u Meksiku probijala kroz sapunice. Hollywood ju je potom prihvatio kao zvijezdu dva, tri filmska hita, a Weinstein je u to vrijeme bio čovjek koji je shvaćao film na drugačiji način i donosio je u industriju nove standarde. 'Bilo je tada nezamislivo za meksičku glumicu da želi naći mjesto u Hollywoodu. Iako sam im se prethodno dokazala, i dalje sam bila nitko. Jedna od sila koje su me tjerale da nastavim sa svojom karijerom i ambicijama bila je Frida Kahlo, imala je hrabrosti izraziti se unatoč skepticizmu koji ju je okružio. Moja najveća ambicija bila je ispričati njezinu priču. Postala je to moja misija, portretirati život izvanredne umjetnice i pokazati moj rodni Meksiko na način koji pobija stereotipe'.

Miramax, Weinsteinovo carstvo, bilo je sinonim kvalitete, rizika, sofisticiranosti. Borila se na sve načine da producira film, no bez Weinsteina nije bilo šanse. Morala mu se obratiti, a sve što je dotad o njemu znala, kaže, bilo je da je vrhunski intelektualac, obiteljski čovjek i lojalan prijatelj.

Danas, napisala je, zahvaljuje prijateljima Quentinu Tarantinu i Georgeu Clooneyju, koji su je spasili silovanja.

Jadni ugovor nije joj bio važan, bilo je bitno snimiti film

U svakom slučaju, došla je do Weinsteina i dogovorila snimanje filma, ugovor je bio takav je da kao glumica bila plaćena minimalno prema skali Screen Actors Guilda, a kao producentica nije bila plaćena. Devedesetih je to bilo često s producenticama. Zahtijevao je da odmah s Miramaxom potpiše još ugovore za još par filmova.

'Nisam tada brinula o novcu, bila sam uzbuđena što ću raditi s njim i kompanijom. Bila sam naivna i mislila da mi se san ostvario. Bila je to potvrda mojih 14 godina života i rada. Kladio se na mene - nikoga. Rekao mi je - da. Nisam ni znala da ću uskoro morati govoriti - ne'.

'Ne otvaranju vrata u svako doma noći, u svakom hotelu, na svakoj lokaciji na kojoj bi se nenajavljen pojavio, uključujući i one na kojima nije trebao biti. Ne - tuširanju s njim, ne njegovom gledanju mene dok se tuširam, ne davanju masaže, oralnog seksa, ne, ne ne'.

Profimedia

Harvey ju je maltretirao svakodnevno, a projekt su spasili i Banderas, Norton, Rush

Sa svakim odbijanjem stigla je i Harveyjeva osveta. Prijetio joj je čak i životom. 'Išao je od slatkih riječi da me nagovori na neke stvari pa sve do zastrašujućih: 'Ubit ću te, nemoj misliti da ne mogu'. Kada je konačno shvatio da Salma neće posustati, odlučio je njezinu ulogu u filmu na kojem je godinama radila i istraživala materiju za njega, drugim glumicama. 'U njegovim očima nisam bila umjetnica, čak niti osoba. Bila sam stvar, samo tijelo'. Obratila se odvjetnicima da pokuša projekt izbaviti iz Weinsteinovih ruku, no na kraju su se dogovorili u smislu njegovih nemogućih zahtjeva. Stavio ih je pred Hayek, a ona ih je uspjela obaviti. Puno su joj pomogli tada Antonio Banderas, Edward Norton, Geoffrey Rush. Ni sama ne zna kako ih je uspjela nagovoriti. 

Izborila se za snimanje preko odvjetnika, no na setu je bilo pakleno, povraćala je od nervoze, tresla se, plakala

Kada je konačno uspjela sve napraviti, Weinstein je prestao seksualno je maltretirati, no počeo ju je zlostavljati na svaki drugi način. Kritizirao  je sve u filmu, miješao se, dolazio na set. Zahtijevao je od nje što više golotinje, a Hayek se nastojala iz tog izvući. Nije uspijevala. Pristala je snimiti gole scene i prvi put u svojoj karijeri nekontrolirano se tresla, plakala, imala je slom živaca na setu. Za taj slom nije znao nitko, jer nitko nije znao kroz što je s Weinsteinom prošla. 'Morala sam popiti tablete za smirenje da bi prestala plakati, no povraćala sam - sve gore i gore. To je bio jedini način da prođem kroz scenu'. Do kraja snimanja emocionalno je bila uništena i udaljila se u procesu postprodukcije. Maltretirao ju je i poslije. Na kraju je 'Frida' zaradila puno više nego što je bilo predviđeno, a stiglo je i šest nominacija za Oscara. Uključujući i onaj za najbolju glumicu.

Profimedia

'Žene danas govore jer u novoj eri to napokon mogu!

'Nikada mi više nije ponudio ulogu u nekom svom filmu, barem ne glavnu ulogu. Sve ono što sam bila obavezna odraditi za Miramax bile su manje uloge. Godinama kasnije srela ga je na jednom događaju, tada joj je rekao da se promijenio, zaljubio, zahvalio se i na filmu. Vjerovala je u to. Na kraju svog izlaganja Hayek je zahvalila svima koji su pročitali njezino iskustvo i objasnila zašto je nekada bilo teško progovoriti o svemu. 'Nadam se da će moje istupanje i pridruživanje glasovima svih tih žena koje konačno govore, objasniti zašto smo mnoge od nas čekale toliko dugo. Muškarci su seksualno zlostavljali jer su to mogli. Žene danas govore jer u novoj eri konačno to mogu', zaključila je ova velika glumica.

Harvey Weinstein

Jelena Veljača

Salma Hayek

Aleksandar Stanković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter