'Proganjana sam i zlostavljana'

Jovanka Broz prije smrti živjela je u sramotnim uvjetima, u bolnicu je primljena u užasnom stanju


100posto
20.10.2019.18:00
Jovanka Broz prije smrti živjela je u sramotnim uvjetima, u bolnicu je primljena u užasnom stanju
Foto: Profimedia

sažeto

Jovanka je bila socijalistička kraljica, a otišla je u najgorim mukama, samoći, zapuštenosti... Zadnja desetljeća života provela je obilježena kao državni neprijatelj


100posto
20.10.2019.18:00

Jovanka je nosila kostime i raskošne haljine od najboljih materijala i modernih krojeva, posjećivala Diorove revije, bila ultimativno utjelovljenje moderne socijalističke žene. Kasnije je otkriveno da je u Diorovom salonu stajala i lutka s njezinim mjerama, naziva 'Madam Tito', no to se strogo skrivalo od jugoslavenske javnosti. Za tadašnju javnost Jovanka je bila odijevana isključivo od strane najvećih tadašnjih dizajnera u državi. Bilo je i to točno, no činjenica je da su Jovanku odijevali i glasoviti svjetski dizajneri. Luksuz je obožavala i sjajno se uklopila u lifestyle koji u djetinjstvu i ranoj mladosti nije mogla ni sanjati. Rijetko tko mogao je pretpostaviti da će desetljećima kasnije Jovanka skončati sama, u bijedi i izolaciji. Otišla je prije točno šest godina, u Beogradu, a sahranjena je u Kući cvijeća na Dedinju.

Ambiciozna mlada Ličanka

Njezin životni put počinje u Lici 1924. godine, otkud je s političkim aktivizmom krenula već sa 17 godina kada se učlanila u Savez komunističke omladine, a ubrzo su joj stigla i dva ordena za hrabrost. Tita je upoznala 1944. godine, no kada je točno počela njihova ljubavna priča - ne zna se ni danas. Nekoliko je verzija, poznato je da je poslije Drugog svjetskog rata počela raditi za Tita, kao i da su se 1952. godine vjenčali u vili u Iloku.

Arhiva Cropix

Od Rima i glamura do statusa državne neprijateljice kojoj su uzeli sve

Društveni status dobro je nosila, ponašala se kao kraljica, a poslana je i u Rim kako bi dodatno poradila na svom ponašanju, manirama, kako bi postala svjetska dama. Ubrzo je postala iznimno popularna, širokim osmijehom i lijepim modnim kombinacijama osvajala je svjetske državnike. Ljubav i odnos Tita i Jovanke bio je oduvijek prekriven velom tajne, no zna se da su se 70-ih godina jako distancirali i rijetko su viđani zajedno u javnosti. Navodno su tome bile krive njezine ambicije, njezina želja da vlada. Utjecala je na Titov odnos s njegovim suradnicima, i to joj nisu mogli oprostiti. Stoga je pod sumnjivim okolnostima uhićena, uklonjena iz Titove okoline, sve od 1977. godine kada je stavljena u svojevrsni kućni pritvor. Na njegovom sprovodu pojavila se 1980. godine, jedva, i to vjerojatno samo zato što službeno nisu bili razvedeni. Nikad lošiji položaj Jovanku je zadesio kada je Tito umro, a njezina imovina bila nacionalizirana.

Profimedia

'Proganjana, mučena i zlostavljana'

Uzeli su joj sve, dostojanstvo, imovinu, pa čak i osobne dokumente. Bojali su se navodno Titovi politički nasljednici da Jovanka ne progovori o svemu što zna. Stoga im se kao rješenje nametnulo sljedeće - da joj uzmu dokumente, putovnicu, da je ostave bez novca i mogućnosti da napusti zemlju. Bilo je jasno - glamurozna Jovanka označena je kao državni neprijatelj. Tek 2006. godine tadašnji ministar unutarnjih poslova u Srbiji uručio je Jovanki osobne dokumente, otada se mogla slobodno kretati. No, nije. Živjela je posljednjih sedam godina u samoći, izbjegavala je medije i javnost, o Titu je govorila lijepo. 'Bog mi je dao divan život pored Tita. Ali, koliko godina mi je bilo lijepo još više godina sam bila progonjena, mučena i zlostavljana', rekla je u svojoj posljednjoj ispovijesti Jovanka.

Getty Images

Do kraja života boravila je u 'zlatnom dvorcu' na Dedinju

Tek nekolicina bliskih ljudi nije je zaboravila, no ostala je sama. U bolnicu je zaprimljena u užasnom stanju, dehidrirana, s problemima sa srcem, sepsom, ranama od ležanja, ranama od raka kože, lošim vidom i sluhom. Odbijala se liječiti, u bolnicu je stigla pred samu smrt, a tamo je i preminula u 89. godini, uslijed infarkta. Zadnje godine provela je izolirana, napuštena, odbačena, zatvorena u zlatnom dvorcu na Dedinju, prostoru koji se urušavao, siromašio, gubio svoj sjaj. Propadao, baš kao i Jovanka - koja je bila posljednji živući simbol minulog vremena.

Arhiva Cropix

Tito

Jovanka Broz

newsletter

Prijavite se na Newsletter