Najbolji hrvatski redatelj

Snimio je 'Gruntovčane' i omiljeni domaći film 'Tko pjeva zlo ne misli', a u Hollywood nije htio ići iako su ga molili


Ines Madunić
20.05.2019.19:30
Snimio je 'Gruntovčane' i omiljeni domaći film 'Tko pjeva zlo ne misli', a u Hollywood nije htio ići iako su ga molili
Screenshot

sažeto

Krešo Golik jedan je od najboljih hrvatskih redatelja svih vremena


Ines Madunić
20.05.2019.19:30

Krešimir Golik svojedobno je proglašen najboljim hrvatskim redateljem svih vremena, a njegov je filmski i televizijski opus svakako jedan od najjačih u našoj kinematografiji.

Rođen u Fužinama, Golik je pohađao gimnaziju i Grafičku školu u Senju i Zagrebu, a prvi posao imao je na Radio Zagrebu, gdje je bio sportski reporter.

Filmom se počeo baviti 1947. godine, isprva se fokusirajući na dokumentarni.

Prvi cjelovečernji igrani film bio je "Plavi 9" 1950. za koji je bio koscenarist, a slijedio je "Djevojka i hrast" 1955. godine.

Zbog političke nepoćudnosti apstinirao je od snimanja filmova deset godina, a vratio se 1966. godine kratkim filmom "Od 3 do 22" u kojem je na dokumentaristički način pokazao kako izgleda dan u životu radnice Smilje Glavaš. Snažnim filmom skrenuo je pozornost na položaj žene u društvu koja jest moderna i ima svoj posao, ali je briga za obitelj i domaćinstvo još uvijek na njezinim plećima.

Melodramatske komedije "Imam dvije mame i dva tate" (1968.) te "Tko pjeva zlo ne misli" (1970.) redovito su na popisima najboljih hrvatskih filmova svih vremena.

"Drago mi je da je taj film ostavio takav trag u hrvatskoj filmskoj povijesti. Krešo Golik naš je genijalac. Tri četvrtine teksta u filmu Krešin su tekst i uvijek kažem da bi, da je Krešo živio u Americi, bio oskarovac. Mi smo mjesec dana prije snimanja vježbali tekst i bilo je to jako zabavno. Zato je film i ispao tako opušten i veseo", rekla je Mirjana Bohinec, koja je u "Tko pjeva zlo ne misli" glumila Anu Šafranek.

Za taj je film Golik napisao scenarij na temelju proze Vjekoslava Majera i njegove zbirke "Iz dnevnika maloga Perice".

"Čovjek pročita nešto i negdje ga nešto autorski zaintrigira. Za 'Tko pjeva zlo ne misli' Majerova novela stajala mi je na stolu dvije i pol godine, ali naravno ne slučajno, meni se činilo da tu nečeg ima i da bi se nešto krasno moglo napraviti, ali što i kako - nisam znao. I odjednom, sjetio sam se kako da to združim sa šlagerima, kako da na bazi tih likova i te priče napravim filmsku priču o kiču i životu, o opereti, o operetnom načinu doživljavanja samog života. Drugim riječima, o vraćanju operete u život. Što se tiče Zagreba, to je pitanje akumuliranja. Zagreb iz 'Tko pjeva zlo ne misli' je onaj Zagreb u koji sam ja stupio s petnaest godina, s potpuno 'čistim ekranom' i vjerojatno sam ga vidio i doživio čišće nego oni koji su od rođenja u njemu živjeli", rekao je Golik.

Film je prva hrvatska romantična komedija, a legendarne uloge ostvarili su, osim Mirjane Bohinec, i Relja Bašić, Mia Oremović i Franjo Majerić.

"Bilo je lijepo raditi taj film, svi smo uživali, uostalom i zato što smo radili u zagrebačkom govori. Birao sam glumce koji su isključivo bili rođeni Zagrepčani, a onda sam im rekao: 'Sad bumo na našem zagrebačkom žargonu taj film i delali. Svi su bili oduševljeni, ali kad smo počeli nikom nije bilo lako. Iako su svi bili rođeni kajkavci, scenska riječ za njih je bila nešto drugo, tj. štokavski, i bilo im je vrlo čudno sad odjednom opustiti se i govoriti kajkavski. No, poslije su se svi navikli i bila je velika radost kad se ustanovilo da je na materinjem jeziku ljepše glumiti i, naravno, lakše izraziti zagrebački mentalitet nego na štokavskom", ispričao je Golik.

A koliko god zanimljivo zvučala izjava Mirjane Bohinec da bi naš redatelj imao Oscara da je radio u Americi, to uopće nije bilo tako nemoguće kako zvuči. Naime, američki producent Valentine Sherry nudio mu je redateljsku palicu za film "Yentl - The Yeshiva Boy" prema scenariju Isaaca Singera. 

"Dragi Krešo, Jane i ja često razgovaramo o tebi i nadamo se da ste i ti i tvoja obitelj dobro. Prije nekoliko tjedana Isaac Singer dovršio je prvu verziju scenarija 'Yentl – The Yeshiva Boy'. Iako je struktura scenarija dobra, predug je i u njemu ima previše konverzacije. Zato ti ga ne šaljem dok ga ne skratimo i ne učinimo takvim da se na njemu dalje može raditi. Gospodin Singer uspio je srediti mnoge probleme u priči kao što je Yentlovo vjenčanje s Haddas tako da mi se sada scenarij čini potpuno uvjerljivim i dirljivim. No, ipak, predug je i mora ga se učiniti filmskijim. Mislim da ne možemo planirati početak snimanja prije srpnja ili kolovoza ove godine. Nadali smo se da ćemo biti spremni između siječnja i ožujka, no bojim se da moramo pričekati da scenarij bude napisan kako treba. Zanima me kakvi su tvoji planovi od srpnja nadalje i nadam se da ćeš moći raditi na Yentlu. Javi se kad nađeš vremena, a mi ćemo te izvještavati kako ovdje sve napreduje", napisao mu je Sherry.

Golik je na kraju ipak odbio, usprkos višemjesečnom nagovaranju da dođe u Hollywood. Film o židovskom dječaku koji se pretvara da je djevojčica na kraju je snimila Barbra Streisand.

"Krešo se s tim američkim producentom susreo u Esplanadi. Ja ga nisam upoznala, no muž mi je pričao o tome. Taj je čovjek bio veliki zanesenjak i jako se oduševio Krešom. Vidio je njegov film 'Imam dvije mame i dva tate' i žarko je želio da baš Krešo snima njegov film. No, Krešo mu je objasnio da on ipak ne zna dovoljno dobro engleski da bi mogao snimati u Americi. Na to mu je Sherry rekao: 'Ma imam prijedlog za vas. Ja ću šest mjeseci učiti hrvatski, a vi toliko vremena usavršavajte svoj engleski.' Tako mu je htio pokazati svoju veliku dobru volju. Oni su se nekoliko puta vidjeli, zbog njega je on dva puta dolazio u Zagreb, ali Krešo je ipak na kraju odustao od tog filma", ispričala je Golikova supruga Leandra.

Osim filmova, za koje je često pisao scenarije, snimao je i televizijske serije. Najpoznatija je svakako "Gruntovčani" prema scenariju Mladena Kerstnera. Legendarni likovi Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog, Martina birtaša i drugih imaju značajno mjesto u hrvatskoj kinematografiji, a serija se često naziva jednom od najboljih u našoj povijesti.

Kultni status imala je i serija "Dirigenti i muzikaši", a među značajnija ostvarenja ubrajaju se "Živjeti od ljubavi", "Pucanj", "Ljubica" i "Vila Orhideja".

Golik je predavao režiju na zagrebačkoj Dramskoj akademiji od 1979. godine, a dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo. U njegovu je čast i s njegovim imenom Vjesnik dodjeljivao godišnju nagradu za životni doprinos filmu.

Preminuo je u Zagrebu 1996. godine.

redatelj

tko pjeva zlo ne misli

Krešimir Golik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter