No Comment by vaša Ljubica

Slavni lažu čak i o maturama! Dok se filaju filerima i izgledaju kao podbuhle tikve, trebali bi naši celebrityji radije uzeti pravopis u ruke


100posto
09.11.2018.10:25
Slavni lažu čak i o maturama! Dok se filaju filerima i izgledaju kao podbuhle tikve, trebali bi naši celebrityji radije uzeti pravopis u ruke
Foto: iStock (Ilustracija)

sažeto

Važno je obrazovanje na više načina. Manjkavosti u pismenosti uvijek se mogu primijetiti, jako je žalosno što se danas to vidi na toliko različitih platformi


100posto
09.11.2018.10:25

Dragi moji,

Sjećate li se školskih klupa? Jeste li još u njima? Nije ni bitno, ono što vam želim reći jest da je jako važno naučiti izražavati se na materinjem jeziku. Ne samo to, bitno je to naučiti i na engleskom. Ako niste sigurni, provjerite, biti pismen je uvijek moderno. Biti obrazovan također. Inače bi vam se moglo dogoditi, nažalost, da kasnije morate lagati o srednjoj školi koju niste završili. Fakultetu na kojem nikad niste diplomirali. Nezgodno, bolno.

Bolno neznanje

Manifestiraju se te sitne manjkavosti znanja kasnije na društvenim mrežama. Koliko je Instagram prokleta stvar, znaju brojne dame. Moraš blistati na fotografijama, još gore - moraš nešto i napisati. Pa svaki prosječni čitatelj/ica tog sadržaja ubrzo shvati da uz karijeru, navodne Akademije, Filozofske fakultete i ine institucije iz kojih 'imaju' diplomu, ide i evidentno neznanje kad su u pitanju prokleti 'č' i 'ć', ili 'ije' i 'je'.

Neki lažu oko diplome, drugi čak i oko mature

Ima jedna dama, svi je znaju, u gradskim krugovima omiljena, pametna, navodno i načitana. Voli se tako nekako boemski i potkovano, pomalo svisoka prezentirati. A navodno nikada nije diplomirala na fakultetu kojim se voli pohvaliti. I, nije jedina. Ima još priličan broj kolega/ica koji vidjeli diplome nisu. Ne želim biti zločesta do kraja pa ću reći da karijere nekima krenu rano pa vremena za učenje jednostavno nema toliko, a prilike u životu tu su da se ugrabe. No, to ne opravdava nepoznavanje materinjeg jezika.

Foto: iStock

Žalosno je što bi to znanje trebalo biti usvojeno do kraja osnovne škole. A javne osobe, pa i preko društvenih mreža, trebale bi itekako paziti što i kako pišu. Jer, na kraju dana od toga zarađuju novac. Zamislite da ste u odjelu marketinga ugledne tvrtke pa platite silan novac da vas reklamira nepismena dama ili isti takav gospodin.

Manje filanja, više čitanja!

Od ovakvih još su gori oni koji nisu ni maturirali. Pjevaju, zarađuju, pišu... Nepismeni su zapravo do zla boga, ne znaju se ni izraziti kako treba, lažu da su barem ta tri razreda srednje škole dogurali, iako nisu ni to. Bez problema će se, doduše, predstaviti kao uzoriti, uspješni ljudi. I ako jesu, onda bi barem trebalo završiti nešto kasnije, za takve stvari nikad nije kasno. I koštaju.

Dok se filaju filerima i izgledaju kao podbuhle tikve, trebali bi nekad naši celebrityji radije uzeti pravopis u ruke. Dok montiraju ekstenzije, trebali bi razmišljati da tu svotu, umjesto frizerima, daju profesorima da ih nauče osnovama vlastitog jezika. O engleskom neću ni pričati. Promovirati se i prezentirati vlastitu načitanost, otvorenost, inteligenciju, a pritom imati ozbiljne manjkavosti u osnovom znanju... Lagati pritom o diplomiranjima i maturiranjima... Tuga, žalost i velika realnost domaće javne scene.

Foto: iStock

Možda bi se netko mudriji trebao dosjetiti pa napraviti knjigu o komuniciranju na društvenim mrežama i javnosti općenito. Netko još mudriji trebao bi javnim osobama dati do znanja da je sramotno u današnje vrijeme ne imati ni srednju školu završenu.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima i/ili osobama u kolumni je slučajna i nenamjerna.

Scena kolumna

No Comment

newsletter

Prijavite se na Newsletter