Zdravlje na prvom mjestu

Nakon borbe za život slavni kuhar jede stvari koje nikad u životu nije, a voditelju nakon infarkta nije bilo lako, ali se odrekao svinjetine i cigareta


Ines Madunić
01.03.2019.14:00
Nakon borbe za život slavni kuhar jede stvari koje nikad u životu nije, a voditelju nakon infarkta nije bilo lako, ali se odrekao svinjetine i cigareta
Neja Markičević/Cropix

sažeto

Tomislav Špiček pretrpio je srčani udar i sad je pod "posebnim režimom"


Ines Madunić
01.03.2019.14:00

Krajem prošle godine omiljeni hrvatski kuhar s malih ekrana završio je u bolnici zbog srčanog udara. Tomislav Špiček u bolnici je bio više od dva tjedna, a kad se vratio doma supruga, sin i kći stavili su ga na "poseban režim" uz koji je dosad skinuo 10 kilograma.

"Kad su me pustili iz bolnice, doma me dočekala nova trenirka, nove tenisice, pun hladnjak povrća, pahuljice. Sve što u životu nisam jeo. I sad me kći Paula nadzire svaki dan. Prestrašno. Navečer me tjera 'ajmo hodati, bez pardona. Ne idem svaki dan, sad sam malo to reducirao, pa je molim: 'Cijeli dan sam na poslu, daj mi malo mira'", rekao je Špiček.

Kaže da mu nije lako, ali najveća podrška mu je obitelj, posebno 16-godišnja kći Paula. Nakon povratka na posao sve mu je teže držati se zdravog načina života.

Goran Mehkek/Cropix

"Teško je to s mojim načinom života. Morao bih preokrenuti sve da bi bilo kako treba. Trebao bih manje raditi, drugačije se ponašati kada je riječ o prehrani. Ali za takvu promjenu ne možeš imati ovaj tempo kakav ja imam", kaže Špiček.

Kroz slično je prolazio i pjevač Miroslav Škoro, koji je u prošle godine došao u bolnicu u predinfarktnom stanju.

"Klasični infarkt doživio sam na stolu dok su mi radili koronografiju", rekao je Škoro, kojem su ugradili četiri premosnice, a ispričao je i kako je sat i pol bio klinički mrtav nakon čega su ga oživjeli. 

Damjan Tadić/Cropix

Nakon toga počeo je redovito šetati, ali ipak kaže da ga bolest svjesno nije promijenila. 

"Ne oboli se od toga odjednom. Važna je genetika. Moji roditelji i mnogi rođaci imali su problema s krvožilnim sustavom. Tu je i moj stil života, stres, prehrana. Jednostavno sam predodređen za tu bolest, a nisam se ponašao odgovorno. Odgovorniji sam bio prema automobilu nego prema sebi", kaže glazbenik.

Novinar i voditelj Zoran Šprajc prestao je pušiti i počeo se više kretati otkad je imao srčani udar 2013. godine. Manje vremena u automobilu, a više šetnje, poseban plan prehrane, ali i odbacivanje cigareta za njega su bile ključne odluke.

"Tek sam sad zbrojio, četrdeseti dan bez cigarete. Ušteda 2000 kn. Trebali bi takve stvari stavljat' na kutije od cigareta, a ne ona upozorenja o impotenciji i raku pluća. Npr. 'Nepušenjem uštedite ratu kredita za auto' i slično'", rekao je Šprajc. 

U bolnicu ga je dovezla supruga, a na pregledu su ustanovili kako je već "prehodao" dva infarkta, dok je treći izbjegao za doslovno nekoliko minuta.

Boris Kovačev/Cropix

Iz jelovnika je izbacio svinjetinu, počeo se više kretati, a zaboravio je i na dvije i pol kutija cigareta na dan.

Šokirao se Mate Bulić kad je na redovnom pregledu otkrio karcinom bubrega.

Upozorio je tada sve kako je važno ići kod liječnika i kontrolirati svoje zdravlje. Pjevač je sve preporuke liječnika ozbiljno shvatio pa se bez problema naviknuo na život s jednim bubregom i danas se osjeća snažno i "fit".

Foto: CROPIX

"Slano, ljuto, alkohol, masnu hranu i šećer izbjegavam u širokom luku, a sve drugo jedem normalno, samo manje nego inače", rekao je pjevač te dodao da je jako važno u svemu - izbjegavati stres.

Miroslav Škoro

Mate Bulić

Zoran Šprajc

navike

zdrav život

Tomislav Špiček

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter