INTERVJU: Alen Vitasović

'Slava me iznenadila i sve se otelo kontroli kad sam postao popularan, a danas sam u dobroj fazi - pijem, ali ne kao prije'


Ines Madunić
20.09.2018.14:00
'Slava me iznenadila i sve se otelo kontroli kad sam postao popularan, a danas sam u dobroj fazi - pijem, ali ne kao prije'
Srećko Niketić/Cropix

sažeto

Najpoznatiji Istrijan na estradi slavi 25 godina, a pričali smo o slavi, ovisnosti o alkoholu, obiteljskom životu i stanju na glazbenoj sceni


Ines Madunić
20.09.2018.14:00

Alen Vitasović glazbom se bavi cijeli život - a ove je godine proslavio 50. rođendan i 25 godina solo karijere. Traje to sve skupa dosta duže, jer Istrijan je počeo svirati harmoniku još kao dječak, a ubrzo je shvatio da je glazba njegov život.

Vitasović je postao popularan početkom devedesetih, a zahvaljujući njemu cijela je Hrvatska u jednom trenutku učila istrijanske riječi kako bi mogla pjevati s razumijevanjem "Ne morem bež nje" ili "Jenu noć". Vitasović je, ako niste znali, obrazovani glazbenik koji svira puno instrumenata, ili, njegovim riječima - skoro sve. Nije da je za njega to neka velika stvar.

"Ma, to je prenapuhana priča. Više-manje sviram sve instrumente, ali nisam neki virtuoz, osim na saksofonu i klavijaturama. I rekao bih da sam dobar vokalist. Svirao sam ja po gažama bubnjeve, flautu, gitare, sve, ali nisam tako dobar. Ne smatram se nekim velikim glazbenikom", malo i preskromno kaže čovjek koji je vlasnik Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića koji je dobio za osoban doprinos hrvatskoj kulturi.

"Moja je najjača strana to što mi publika vjeruje kad uzmem mikrofon i počnem pjevati. Svaku pjesmu otpjevam iskreno, s emocijama", kaže glazbenik, koji će četvrt stoljeća karijere proslaviti dvostrukim koncertom u zagrebačkom Saxu 19. i 20. listopada.

Iako već dugo nije snimio novu pjesmu, na njegovim koncertima uvijek se nađu njegovi vjerni fanovi kojih ima u svim generacijama.

"Predivan je osjećaj kad me bakice i unučice slušaju i svi dolaze na koncerte. Jedna djevojka mi je nakon koncerta rekla da obožava moje pjesme i da je njezina mama išla sa mnom u razred u srednjoj školi. To stvarno imponira", rekao nam je Alen.

Iako kaže da je uvijek sanjao da će napuniti londonski Wembley stadion ili njujorški Madison Square Garden, danas ne bi mijenjao ništa u svojoj karijeri.

Cropix

"Svirao sam po svadbama i po seoskim feštama i uvijek samo uživao u glazbi. Nikad se nisam zamarao nekom hrvatskom karijerom. Nikad nisam mislio ni da ću biti tip koji će osvojiti hrpu festivala, iako sam to želio. Mislio sam da je to nemoguće, ali uspio sam. Meni je u životu samo bitno da sviram i pjevam jer ništa drugo ni ne znam raditi niti sam radio. Ne želim biti novi Stavros, Jole ili Grdović. Drago mi je da sam uspio na svoj način i ipak nešto napravio na ovim našim prostorima. Još želim osvojiti svijet, ali mislim da je malo kasno za to", zaključuje.

Kao najbolji trenutak svoje karijere izdvaja pobjedu na Splitskom festivalu 1995. godine, koju, kaže, uopće nije očekivao. Štoviše, iznenadio se kad je prošao u finale.

"Bio sam totalni autsajder. Ne možeš se ti uspoređivati s Oliverom, Tonijem Cetinskim i svim tim jakim imenima koji su tad pjevali. Kad su mi rekli da se moram brzo ustati i otići na pozornicu nije mi bilo jasno zašto. Bio sam uvjeren da ću završiti na 7. ili 8. mjestu. Ali, osvojio sam grand prix u Splitu. Torcida me tad bacila u bazen i iskreno, bojao sam se za svoj život jer nisam baš dobar plivač. Ali, sve je prošlo dobro na kraju", priča Alen.

Pobjednička pjesma bila je "Bura", a on je postao golema zvijezda. Slava koja je došla iznenada i brzo nije mu odgovarala.

Cropix

"Puno toga se tad otelo kontroli. Teško sam se snašao u tome da me odjednom svi slikaju, svi me gledaju i vole, punim klubove i dvorane... U tom trenutku imao sam ženu i dijete na putu, gradio sam kuću i mučio sam se da uskladim karijeru i privatni život. Ponosan sam na to da sam uspio zadržati i svoju obitelj, iako sad kruže neke glupe priče koje nisu istinite, a i karijera mi nekako ide", kratko je komentirao informacije da se prije dvije godine rastao od supruge Sandre, s kojom ima sina Ivana i kćer Miju. Oni su mu, kaže, najvažniji na svijetu. Ne bave se glazbom, ali to mu nije ni važno - sve što želi je da budu zdravi i pošteni.

Puno se pisalo i o njegovoj ovisnosti o alkoholu, a Vitasović je jedan od rijetkih na sceni koji je o tom problemu progovorio.

"Imam velikih problema s alkoholom, ali više ne kao prije. I dalje popijem, znam se i napiti, ali kontroliram se, pogotovo na koncertima. Nisam više ni mlad, bude mi jako naporno nastupati cijelu noć. Ja sam poduzeo neke mjere u vezi toga da pomognem sebi i svojoj obitelji. Liječenje je teška riječ jer ovisnost se ne može izliječiti, možeš ju držati pod kontrolom. Sad sam u fazi koja je dobra - popijem, ali ne padam po ulici", iskreno će pjevač. 

Dodaje da je htio progovoriti o tome u javnosti jer smatra da je to veliki problem koji kao društvo trebamo osvijestiti.

Karmen Mrkić/Cropix

Što se tiče drugih društvenih problema, angažirao se kad su radnici Uljanika išli u prosvjed i kad su štrajkali. Osim što je nastupao na koncertu za njih, bio je s njima na prosvjedu.

"Nikad nisam radio u Uljaniku, ali u selu u kojem živim gotovo svi tamo rade. Htio sam pokazati solidarnost s tim ljudima. Nisam član stranke, ali pratim politiku i rekao bih da sam po uvjerenjima socijalist. Ne mogu podnijeti ovaj kapitalizam u kojem nas kradu, u kojem mladi odlaze van i Slavonija nam propada jer oni gore rade svoje i rasprodaju sve što mogu", kaže Vitasović.

Što se tiče današnje glazbene scene, pjevač kaže da ga to uopće ne zanima jer najviše voli glazbu 70-ih i 80-ih.

"Nije mi ugodna današnja glazba, ni domaća ni strana. Tužno mi je da nema više klubova u Puli, a vjerojatno ni u nekim drugim gradovima, u kojima se ne može čuti neki rock-pop koncert. Danas nema nekog originalnog izričaja u glazbi. Nešto kao Psihomodo Pop, Prljavo kazalište, Parni valjak - ali, oni su svi starci, kao i ja", zaključuje.

Iako kaže da su mu nastupi prilično naporni, sretan je što će sa svojom publikom dvije večeri zaredom slaviti svoj jubilej.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alen Vitasović (@alen_vitasovic_official) on Jan 7, 2018 at 2:02pm PST

"Na moje koncerte dolazi moja publika koja me voli i ja volim njih. Teško mi je, već sam u godinama, ali dajem sve od sebe", poručuje Vitasović.

koncert

glazba

Scena intervju

glazbenik

Alen Vitasović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter