Navodno koštao 14 milijuna maraka

Skandali jedinog Eurosonga koji se održao u Zagrebu! Voditelji zbog teške uvrede zamalo odustali, matrica se poremetila, gomilali dugovi...


Barbara Marinović
08.02.2019.17:00
Skandali jedinog Eurosonga koji se održao u Zagrebu! Voditelji zbog teške uvrede zamalo odustali, matrica se poremetila, gomilali dugovi...
CROPIX

sažeto

Eurosong je u Hrvatsku dovela grupa Riva, koja je 1989. godine pobijedila na natjecanju


Barbara Marinović
08.02.2019.17:00

Tajči je te godine oduševila Europu svojim slatkastim glasom, danas već kultnom haljinicom i stihovima singla 'Hajde da ludujemo'. Predstavljala je te 1990. godine Jugoslaviju na Eurosongu koji se tada održao u Zagrebu! Bio je to prvi put da se takav događaj odvija u našoj metropoli, a sve smo mogli zahvaliti grupi Riva koja je 1989. godine na Eurosongu odnijela pobjedu!

Otad sanjamo da nam se Eurosong vrati! Sigurni smo da se nitko ne bi bunio kada bi se nakon 30 godina manifestacija vratila u Zagreb. U razgovoru za 100posto nedavno je, pričajući o Dori i Eurosongu, urednik portala Eurosong.hr otkrio da smatra da smo za tako nešto spremi te dodao da zagrebačka Arena samo čeka!

Milijardu gledatelja i brojni skandali

Dok ne doznamo koga ove godine šaljemo u borbu s ostatkom Europe, prisjetili smo se kako je te 1990. Zagreb dočekao natjecanje. Skandala nije izostalo. Natjecanje je organizirala Televizija Zagreb, a u njemu su sudjelovale 22 zemlje. Spektakl se tad organizirao u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a pratilo ga je više od milijardu gledatelja širom Europe i svijeta.

Navodno je organizacija koštala 14 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Na natjecanju je pobijedio Toto Cotugno s hitom 'Insieme 1992'.

Španjolke napustile pozornicu, Oliver Mlakar i Helga Vlahović dali otkaz

Skandali su se, pak, nizali. Grupa Riva nije se pojavila na pozornici te godine, navodno zbog dugovanja koje je organizacija potraživala od Jugotona. Osim toga, Španjolci su doživjeli pravi horor. Zbog problema s matricom natjecateljice su napustile pozornicu te su se članice grupe Azucar Moreno vratila kasnije na scenu.

Nije ni to bilo sve. Skandal je uoči natjecanja izbio i zbog novinara koji je na press konferenciji uvrijedio Olivera Mlakara i pokojnu Helgu Vlahović. Doajeni među voditeljima nemalo su se naljutili kada ih je novinar nazvao prestarima za Eurosong pa su dali otkaze. Kada su se strasti smirile, Helga i Oliver su ipak odlučili odraditi posao.

Obilježili su taj zagrebački Eurosong i tekstovi singlova koji su redom bili društveno-politički angažirani. Slavila se demokratizacija društva zemalja Istočnog bloka, a nakon padanja Berlinskog zida u studenom 1989. godine.

Eurosong

tajči

Riva

Oliver Mlakar

toto cotugno

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter