Matteo Cetinski - nekad i sad

'Sjećam se estrade 90-ih kao potpune histerije, proizvodili smo zabavu usred ratne depresije, a tek kasnije počeli smo graditi svoj identitet'


Ines Madunić
24.11.2018.11:00
'Sjećam se estrade 90-ih kao potpune histerije, proizvodili smo zabavu usred ratne depresije, a tek kasnije počeli smo graditi svoj identitet'
Franjo Matković

sažeto

Matteo Cetinski vratio se na scenu nakon više od 20 godina - pričali smo o tome kako je bilo nekad, a kako je sad


Ines Madunić
24.11.2018.11:00

Loknice do ramena, predugački plavi sako i prevelike bijele hlače - sigurno se sjećate nastupa mladog Mattea Cetinskog na Dori 1994. godine. Sa svojom "Arrivederci Signorina" završio je tada na drugom mjestu i postao prava zvijezda. Imao je tada tek 20 godina. Objavio je još nekoliko pjesama, album, ali uskoro je potpuno nestao sa scene. 

Prošle godine vidjeli smo ga nakon više od dva desetljeća ponovno na malim ekranima kad se pojavio u showu "Tvoje lice zvuči poznato". I svi smo već bili zaboravili kako snažan i eskpresivan glas ima i koliko je, zapravo, talentiran. Ili možda nikad nismo ni znali? Pjesme koje je pjevao devedesetih danas se redovno puštaju na svakom boljem trash 90s partyju i bez Mattea definitivno ne možemo razgovarati o estradi tog vremena. 

A onda je nakon svega odlučio ponovno snimiti singl. "Stopimo boje" izašla je u ponedjeljak sa spotom koji je sniman na festivalu Burning Man u pustinji u Nevadi, a vrlo brzo proširio se glas o pjesmi koja će vjerojatno biti radijski hit. 

S Matteom smo razgovarali o tome kako se i zašto vratio glazbi, što je radio dok nije pjevao i pokušali dobiti uvid u to kako su izgledali njegovi počeci. 

Vratili ste se glazbi nakon 20 godina. Što vas je potaknulo na to?

Jednostavno osjećam da je sada vrijeme. U ovoj dobi imam najviše za reći, a ujedno i najviše znanja kako nešto izreći. Najviše me na povratak potaknula sama pjesma "Stopimo boje". Puno su mi toga nudili kroz ove godine, ali ni jedna pjesma mi nije bila ovako dobra. Znao sam da se ova prilika ne propušta.

Na početku ste bili jako uspješni, zašto ste se povukli sa scene?

Kad sam otišao sa scene, jedan od glavnih razloga bio je taj što sam želio iskusiti još puno drugih stvari. Htio sam studirati, putovati, raditi u TV produkciji iza kamere, itd. Sve to sam u međuvremenu napravio i skupio sam životno iskustvo kakvo ne bih imao da sam se bavio samo pjevanjem. Ja sam nemirna duša i stalno sam u nekoj potrazi. Nije mi uvijek lako zbog toga što nisam gotovo nikada u komfor zoni. No, danas sam kompletnija osoba upravo radi toga. Točno znam sto hoću i imam što reći jer sam odživio tri života.

Živjeli ste u Americi jedno vrijeme. Kakvo je to iskustvo bilo?

U New Yorku sam bio na magisteriju. Taj grad je fakultet za sebe. Bio sam tamo točno u vrijeme napada na World Trade centar tako da sam zapravo doživio dva jako različita New Yorka. Onaj prije i onaj poslije napada.

I novi spot ste snimili u SAD-u, na festivalu Burning Man. Jeste li tamo bili prvi put? Kako je bilo i zašto ste odabrali taj festival?

Paolo Gentilini koji je redatelj spota i ja smo planirali ići na Burning Man festival već par godina. To je najveći festival glazbe i vizualne umjetnosti na svijetu, a održava se u pustinji Black Rock u američkoj državi Nevada. Ovo ljeto smo se konačno uspjeli organizirati da tamo odemo. Kako se u međuvremenu dogodila pjesma 'Stopimo boje' jednostavno smo zaključili da ta lokacija savršeno odgovara pjesmi. Sve se posložilo točno kako treba i samo od sebe. Tako smo tamo snimili spot za pjesmu 'Stopimo boje' i rezultat je vrhunski.

Paolo Gentilini/Screenshot

Snimanje je bilo naporno jer smo prije svega hvatali svitanja i zalaske kada je svjetlo najbolje. Kako te faze dana traju jako kratko, morali smo snimati par dana za redom te scene. Dakle, budili smo se u zoru, a u noćnim satima smo snimali među ljudima. Ja sam se uglavnom provodio dok me on pokušavao slijediti kamerom (smijeh). Sve skupa je trajalo pet dana.

Kakav je osjećaj ponovno pjevati i raditi glazbu?

Predivan. Nisam bio svjestan koliko mi je to falilo dok nisam ušao u studio.

Kako su prijatelji i obitelj reagirali na vaš povratak? Imate li njihovu podršku i što kaže vaš brat na to?

Pjesma je snimljena još u svibnju, a njima sam je pustio tek sad početkom studenog. Nisam nikome ništa govorio iz više razloga. Jedan od razloga je taj što sam do zadnjeg trena želio imati opciju da odustanem ako se predomislim. Drugi razlog je što u kreativnom procesu svatko ima svoje osobno mišljenje. Radi se o subjektivnim doživljajima. Zato ja mislim da dok stvaraš, moraš imati svoj fokus i svoj mir jer ako ti svatko počne uletavati s mišljenjima, ode sve u nesigurnost. No, kad sam im pustio stvar svi su se oduševili. Iako mi nije bila namjera nužno raditi hitovsku pjesmu, svi se slažu da se radi o izrazito jakoj pjesmi koja će se itekako zavrtjeti. Pa iz njihovih usta u Božje uši.

Čime se danas bavite?

A joj… Svačime. Kad me pitaju što sve radim jednostavno ne znam od kud početi. Završio sam fakultet za masovne komunikacije u Bologni, pa sam otišao u New York na magisterij iz Medijskih znanosti. Po povratku u Hrvatsku sam se bavio TV produkcijom i predavao na dva fakulteta predmete 'Multimedijalna produkcija' i 'Ekonomija medija'. Kad sam osjetio da me to više ne veseli, napravio sam zaokret i krenuo se ozbiljno baviti dizajnom, za što sam pobrao dosta nagrada. Sad nekako zatvaram puni krug povratkom na glazbu.

No, ne mislim se prestati baviti dizajnom. Sve je to povezano. Svaka kreativna osoba je radoznala i traži načine da se izrazi. Ja imam puno raznih načina kojima se izražavam. Možda više od većine pa to često ljude zbunjuje jer me ne mogu definirati i svrstati u ladicu. No, nit poveznica svim tim projektima je onaj osjećaj kad u glavi osmisliš ideju koja kasnije poprimi opipljiv oblik. To je pokretač svega. To može biti pjesma, video, fotografija, ali i interijer, komad namještaja, skulptura ili slika. Sve su to različiti jezici, a medij sam ja.

Koliko ste se promijenili u posljednjih 25 godina u glazbenom smislu? Što vas danas inspirira? Kakvu glazbu slušate?

U odnosu na prije sam, naravno, odrasliji. Isto kao i moja tadašnja publika. Danas slušam sve i svašta. Nisam vezan za jednu vrstu glazbe. Trenutno su mi na play listi Bob Moses i Christina Claudio. Ali, svašta slušam.

Kad se sjetite svojih glazbenih početaka, što vam prvo padne na pamet?

Pomanjkanje kontrole. Nisam znao što sam i tko sam. Danas mogu puno više uživati u tome što radim jer stojim iza svakog zareza.

Kako je glazbena scena izgledala u 90-ima?

Bilo je to histerično vrijeme. Bili smo u ratnoj depresiji koje nismo bili ni svjesni. Proizvodili smo zabavu u situaciji koja nije bila nimalo zabavna. Hrvatska scena nije imala definiran vlastiti identitet pa je kopirala zapad. Kasnije je taj balon pukao, naravno, i tek tada se hrvatska glazba krenula graditi iz porušenih temelja.

Kako biste danas ocijenili stanje na estradi?

Danas smo puno vjerodostojniji svom identitetu, rekao bih. U lošem i u dobrom, visše smo svoji. To je dobro.

Svoj prvi uspjeh imali ste na Dori. Sad se Dora ponovno pokreće, hoćete li se prijaviti?

Snimili smo englesku verziju pjesme 'Stopimo boje' I znam da bi rasturili na Euroviziji jer su pjesma i tekst idealni za nastup pred tom publikom. Uz to, scenski bismo to iznijeli vrhunski jer sam tu doma. No, Dora je drugi kontekst. Ne znam bi li nas tu prepoznali kao što bi to bilo vani.

Vrlo ste aktivni na društvenim mrežama i vaši komentari često su dolazili do medija. Možemo li računati na to da ćete i dalje nastaviti bez dlake na jeziku komentirati aktualnosti na sceni?

Facebook sam maknuo jer mi je dosadio. Instagram nije mjesto za takve britke komentare na koje aludirate, ali mislim da ću krenuti na Twitter, a tamo bi takvih komentara opet moglo biti (smijeh).

Postoji li nešto za čime žalite u životu?

Mislim da je žaljenje stvar tzv. treće životne dobi. Ja još imam vremena da napravim sve o čemu sanjam. Ono sto ostane neodrađeno, za time ću zaliti. Ali pustimo vremenu da pokaze što će to biti.

Scena intervju

devedesete

estrada

Matteo Cetinski

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter