VELIKI INTERVJU SEVERINE ZA 100POSTO

'Sina ne želim opterećivati svojim obrascima i željama. Nisam uvijek radila ono što je najbolje za mene, ali nisam se bojala isprobavanja novih stvari niti sam se divila svojoj slici na ekranu'


Ines Madunić
18.10.2019.15:55
'Sina ne želim opterećivati svojim obrascima i željama. Nisam uvijek radila ono što je najbolje za mene, ali nisam se bojala isprobavanja novih stvari niti sam se divila svojoj slici na ekranu'
Jelena Balić

sažeto

Severina nam otkriva kako se osjećala kad su u 'Otvorenom' pričali o 'Mojoj štikli' te koje životne vrijednosti želi prenijeti svome sinu


Ines Madunić
18.10.2019.15:55

"Eto, uništila sam presicu o vlastitoj turneji", sa smiješkom je rekla Severina Kojić, skidajući naočale za vid. Nitko to nije očekivao - došli smo na predstavljanje njezine nove regionalne turneje, očekivali smo informacije o broju plesača na pozornici i kostimima, a ne priču o privatnim problemima najveće pjevačke zvijezde na Balkanu. Nismo, iskreno, očekivali ni da Severina nosi naočale za vid, kad smo već kod iznenađenja.

Ali, postoji razlog zašto je 47-godišnja Splićanka već skoro 30 godina apsolutna kraljica hrvatske estrade čija je popularnost neupitna u cijeloj regiji. 

Tomislav Krišto/Cropix

Jedan od razloga je i činjenica da vas na intervjuu dočekuje sa smiješkom od uha do uha i još vam se ispričava jer ste čekali dva sata. Dok je ona ta dva sata sjedila pod jakom rasvjetom i odgovarala na bezbrojna pitanja svih novinara koji nisu htjeli propustiti priliku da sjednu jedan na jedan s njom jer to se ne događa tako često.

Mnogi su rekli, između ostalih i njezin bivši partner, da pričom o privatnim problemima želi skrenuti pažnju na svoju turneju. Sve je moguće u showbizu, pa tako i da žena preuzme kontrolu nad svojom karijerom i privatnim životom. Moguće je da Severina koristi svoje probleme za profit, a moguće je i da se radi o najvećoj zvijezdi regije kojoj mučne parnice oko skrbništva nad sinom na svim naslovnicama ne trebaju da bi rasprodala najveće dvorane u Zagrebu, Splitu, Beogradu i Ljubljani.

Uvijek je bila trendseterica, možemo reći i buntovnica, pomicala granice ne samo u okviru popa i zabavne glazbe, nego i produkcije, imidža, mode, izražavanja društveno-političkog stava i kritike... Možda ju volite ili mrzite, možda su vam njezine pjesme dosadne ili vam je to šund, no ostaje činjenica da je jedna od prvih s estrade - ne s alternativne scene - kritizirala sam vrh vlasti kad se pojavila s brošem s brojem nezaposlenih na reveru ili da je pružila podršku LGBTIQ zajednici na Zagreb Prideu. Unatoč svemu tome, skromno kaže da je vjerojatno omekšala buntovnički duh s godinama. 

Sandra Šimunović/Cropix

"Nisam razmišljala o tome na takav način, nema tu baš puno pameti. Uvijek sam se vodila prvenstveno instinktom. Imala sam sreću što sam se cijeli život družila s pametnim ljudima, još otkako sam bila mala. Ne zato što su ih moji roditelji poznavali, oni su bili obični radnici. Ali, imala sam sreću da me, primjerice, Miljenko Smoje vodio na sladoled, s Jakšom Fiamengom igrala sam briškule i trešete. Kad ste mali, ne razumijete sve što vam ti odrasli govore, ali vam sve to ostane negdje u vašem DNK", priča pjevačica.

Odmalena joj je bilo jasno da je pozornica mjesto na kojem želi biti. Probila se početkom devedesetih, a i tad je, kaže, imala sreće.

"Došla sam na snimanje 'Moje domovine' u Zagreb i bila sam jedina koja je ekipu u studiju - a tamo su bili Nikša Bratoš, Rajko Dujmić, Zrinko Tutić - pitala je li netko gladan, jer ja sam uvijek bila gladna. I tako su me zapamtili. Imala sam i poslije sreće jer sam radila s fantastičnim kompozitorima kao što su Đorđe Novković, Saša Lošić, Goran Bregović... Danas sam sretna kad vidim te mlade glazbenike, kao što je Jala Brat, koji su jako uspješni. Kad mi je on poslao pjesmu, ništa ju nisam razumjela, ali mi je bila toliko dobra da sam odmah pristala. Mislim, mi jesmo odrasli na Balaševiću, ali nisam se nikad bojala tih novih izraza. Jedan mi je čovjek rekao da nikad ne povjerujem svojoj slici na ekranu i zaista nisam. Nikad se sebi nisam divila i radila sam samo ono što je mene veselilo, čak i nauštrb same sebe", kaže Severina.

Njezina stalna promjena imidža i stila nije svima uvijek dobra sjela i nije uvijek bila dobro prihvaćena. Događa se i najboljima; dogodilo se i Madonni i Lady Gagi, koje su na sličan način gradile karijeru, s novim imidžom za svaki album. Severina je jedna od rijetkih koja je uspjela to napraviti na domaćoj sceni.

"Sjećam se kad smo imali 'Moju štiklu' pa su o njoj pričali u političkoj emisiji. Sat vremena su u 'Otvorenom' pričali o jednoj pjesmi! To je stvarno fantastično, što god da su govorili", smije se.

Nakon 'Štikle', došao je period suradnje s Goranom Bregovićem i album "Zdravo Marijo", kontroverzan na više razina.

"Svi su na našu suradnju gledali kao da je nešto jako loše. Ne samo šira publika, nego i naši bliski suradnici koji su nam govorili da ne nazovemo album 'Zdravo Marijo' jer će nas prozivati. Ja na to nikad nisam gledala kao na nešto loše, bila sam začuđena tim komentarima. To je bilo zato što sam ja pop izvođačica, a u popu ne smiješ koristiti ono što bi mogao u rokenrolu.

Ali, kao što mi je jednom rekao moj bivši menadžer: 'Ja sam odrastao i radio u rokenrolu, ali tek kad sam s tobom počeo raditi shvatio sam što je to zapravo.' Eto, nikad se nisam bojala i sve bih ponovila", kaže Severina.

Pjevačica je imala puno suradnji kroz godine, a u posljednjih nekoliko godina jedna od najzapaženijih i vjerojatno najkontroverznijih bila je ona s beogradskom repericom Sajsi MC, s kojom je snimila "Silikone".

"I prije nego što sam joj predložila suradnju, nazvala sam ju jer ju volim i rekla da mi je super to što radi, kao što često napravim s mladim izvođačima koji mi se sviđaju, npr. Senidah. 'Silikoni' su mi bili mogući jedino ako ih napravim sa Sajsi. Tekst je napisala Marina Tucaković, koja je napisala valjda sve što je u životu itko ikad pjevao, ali ona je jedna žena koja, ustvari, ima devet godina, razigrana je. I ona je pitala što bismo mi s tim silikonima, a mene moj Igor gleda i govori: 'Pa nećeš valjda to pjevat!'", smije se Severina, koja je s bivšim nogometašem u braku četiri godine i - oprostite na digresiji i subjektivnosti - izgledaju toliko sretno zaljubljeno da je pomalo neugodno gledati takvu kemiju sa strane.

"Kad su 'Silikoni' izašli, nazvao me Grašo i rekao: 'Prijateljice, kad sam shvatio da pjesma ima tri puta više dislajkova nego lajkova shvatio sam da je to genijalno.' Otpjevala sam ju jednom na koncertu i nikad više, ali mi je super što sam ju snimila, pogotovo jer je Sajsi pokazala što zna", kaže Severina.

Njezin 11. studijski album, "Halo", promovirat će na turneji "Magic tour" koja počinje 16. studenog u rodnom Splitu, nastavlja se u Beogradu 23. studenog, zatim Zagrebu 7. prosinca i Ljubljani 21. prosinca. Radi se o njezinoj četvrtoj turneji koju će režirati Nejc Levstik, mladi slovenski redatelj.

Očekuje se vrhunska produkcija i izvedba, i to na uglavnom temelju njezine prethodne turneje, "Dobrodošao u klub", koju je tijekom 2013. i 2014. godine vidjelo više od 250.000 ljudi u regiji, a koju je s njom osmislio i odradio Tomaž Pandur. Pokojni slovenski redatelj bio je i njezin prijatelj pa joj je tako režirao i svadbu, a Severina priznaje kako će joj sada nedostajati.

Goran Mehkek/Cropix

"Bio je nevjerojatan čovjek. Možda nisam najkompetentnija pričati o njegovom talentu jer nisam pogledala sve što je radio, ali one predstave koje sam vidjela su me fascinirale. Radio je ne za sadašnjost, nego za budućnost, za generacije koje tek dolaze. Bio je ne samo dobar redatelj, nego i vrhunski trener i motivator. U Berlinu sam gledala baletnu predstavu u kojoj je nagovorio balerine da plešu u štiklama, onda možete misliti koliku energiju je imao i koliko je bio šarmantan. Mogao vas je nagovoriti na sve živo!

Ova turneja izgledat će drugačije jer se radi o drugačijoj estetici za 2019. godinu, ali sretna sam što sam imala prilike raditi s Tomažom i što smo zabilježili tu turneju. Sretna sam i što sada imam priliku raditi s ljudima koji su najbolji u svom poslu pa sam potpuno mirna i neopterećena, a oni imaju potpunu slobodu i znaju što želim i što volim. Jako je važno imati slobodu u svom poslu", kaže.

S Tomažom Pandurom bila je i prijateljica, a uvijek će pamtiti kako joj je dao kompliment i rekao da mu je jedna od tri najdraže glumice na svijetu.

"Nije glumcima nikad govorio što trebaju raditi nego je iz njih izvlačio ono najbolje. Znao je tko je što proživio i koliko tko ima tuge u sebi", priča Severina. Poznavao je, dakle, i njezinu tugu i iz nje izvlačio najbolje.

"Svaki put mi je dolazio prije pjesme 'Grad bez ljudi' i govorio mi: 'Sad se sjeti svega što si doživjela u životu' i počeo mi je nabrajati sve to - ma, ustvari me maltretirao! Hahaha... Ja sam zbog toga već od garderobe išla uplakana. Falit će mi jako, falit će mi ta došaptavanja.

Ali, bio je u pravu - suze su dobre samo na pozornici, a u stvarnom životu od toga nema ništa. Život morate zagristi i uhvatiti se u koštac s njim", rekla nam je Severina.

A ona je to morala napraviti mnogo puta, pa tako i sad. Uz sav taj glamur, i ona se suočava sa svakodnevnim problemima i izazovima majčinstva.

"Sina odgajam tako da bude svoj i da sluša svoje srce. Mora znati da za sve što u životu napravi treba snositi odgovornost. Od mene će, naravno, uvijek imati ljubav, potporu i zaštitu, ali ne želim ga opteretiti svojim obrascima u životu. Naše želje, kako je rekao jedan poznati pjesnik, nisu uvijek najbolje što nam se može dogoditi jer možda i krivo želimo. Usmjeravam ga da živi punim plućima, bez straha. Naravno, učim ga i da bude dobar prema ženama jer mislim da su žene pametnije, intuitivnije, emotivnije i općenito super bića koja mogu preživjeti i najgore stvari", kaže Severina.

Ponovno naglašava važnost slobode, ovaj put u životu svog sina, kao i važnost fokusiranja na pozitivu.

"Nije istina da su djeca toliko jaka da će preživjeti ako ih baciš među vukove. Djeca su krhka i nježna, mladi softver u koji ubacujemo nove obrasce i ne treba od njih očekivati da budu gladijatori koji se bore u svijetu. Djecu treba učiti da je svijet lijepo mjesto, kao i da treba prihvatiti da su i ružne stvari i situacije sastavni dio života. Ali, kad navečer legne, želim da zbraja samo lijepe trenutke", zaključuje.

Severina

Scena intervju

turneja

igor kojić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter