Bila je najveća zvijezda Jugoslavije!

Opojne ljepote i glasa osvojila je sve, a potom je kraljica sevdalinke poginula u tragičnoj i misterioznoj prometnoj nesreći


Barbara Marinović
02.02.2019.08:00
Opojne ljepote i glasa osvojila je sve, a potom je kraljica sevdalinke poginula u tragičnoj i misterioznoj prometnoj nesreći
Screenshot: Youtube

sažeto

Neki i danas tvrde da je za volanom kobne noći bila sama Silvana Armenulić, dok drugi govore da je to bio Rade Jašarević


Barbara Marinović
02.02.2019.08:00

Bila je lijepa, karizmatična, ogromna zvijezda bivše države. Silvana Armenulić svojom je glazbom mijenjala izgled tadašnje glazbene scene, bila je zvijezda narodne glazbe i sevdalinke. Neke njezine pjesme znaju i današnje generacije, a kada je 10. listopada 1976. godine Jugoslavijom odjeknula vijest o tragičnoj pogibelji omiljene Silvane, cijela je zemlja ostala zavijena u crno.

U prometnoj su poginuli Silvana, njezina sestra Mirjana te Rade Jašarević, koji je tada bio ravnatelj Narodnog orkestra RT Beograd. Automobil kojim su se vozili brzinom od oko 150 km/h frontalno se sudario s kamionom. Tri života zauvijek su ugašena. Za Silvanom je tugovala cijela zemlja, kraljica sevdalinke otišla je u 37. godini života.

Misterij se nadvio nad okolnosti nesreće

U trenutku smrti imala je sve. I oni koji nisu zaljubljenici u sevdalinke, znaju za Silvanu koja je u svega 11 godina karijere prodala 300 tisuća ploča i imala obožavatelje u svim krajevima bivše države. Misterij se kasnije nadvio nad priču o prometnoj, jedni su tvrdili da je automobilom upravljala Silvana, a drugi da je vozio Jašarević. Da tragedija bude još teža, Silvanina sestra u trenutku pogibelji bila je trudna.

Legendarna pjevačica rođena je, inače, u Bosni i Hercegovini, u siromašnoj obitelji s desetero djece, pod imenom Zilha Bajraktarević. Zbog imovinskog stanja i težine života, otac se bojao da mu djeca ne krenu krivim putem, kojim je na kraju krenuo sam. Bio je alkoholičar, što je tada mladoj djevojčici bilo jako teško.

Počela je u kafani, pomogla Tomi Zdravkoviću, a on joj se kasnije odužio

Pjevati je počela u Sarajevu, u kafanama koje je zbog oca alkoholičara zapravo prezirala. Kasnije će reći da treba izdržati tu atmosferu i neugodne pijance. Ipak, ubrzo su primijetili prelijepu djevojku jakog glasa, među njima i oni koji su joj mogli pomoći da se izvuče. Jugoton je prepoznao njezin potencijal pa su uložili u njezinu karijeru. Neke od najvećih hitova napisao joj je legendarni Toma Zdravković, kojem je u početku karijere sama Silvana puno pomogla. Kasnije joj je pomoć vratio i napisao joj najveći singl na prekretnici karijere. Ostalo je povijest iznimno uspješne, i nažalost kratke karijere.

Osim glazbe, bavila se i snimanjem filmova pa ih je snimila čak šest tijekom karijere. Uspjeh na poslovnom planu kod Silvane nije umanjio i onaj privatni. Bila je udana za Radmila Armenulića, jako uspješnog tenisača i izbornika reprezentacije. Kao mladić bio je juniorski prvak Jugoslavije, a kasnije trenerski zanat učio u Njemačkoj. Neki od najvećih tenisača ovih prostora kasnije su učili od Radmila. Osim njega, iza Silvane ostala je i njihova kći Gordana. Kći slavne pjevačice živi u Beogradu, gdje radi kao profesorica matematike.

Silvana Armenulić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter