Stravične sudbine kraljica ljepote

'Silovat će me i prebiti!': Iranska missica strahuje za život ako je deportiraju. Ima i zašto, Nigerijku su osudili na kamenovanje, a Ukrajinku okrutno ubili na cesti


100posto
30.10.2019.11:05
'Silovat će me i prebiti!': Iranska missica strahuje za život ako je deportiraju. Ima i zašto, Nigerijku su osudili na kamenovanje, a Ukrajinku okrutno ubili na cesti
Foto: Profimedia

sažeto

Mnoge su žene maltretirane zbog govora, izbora i ljepote - svega onoga što se zapadnom svijetu podrazumijeva, njima predstavlja smrtnu opasnost


100posto
30.10.2019.11:05

Bahareh Zare Bahari u agoniji je već dva tjedna, naime, iranska missica zarobljena je na međunarodnom aerodromu Manila. Iranka preklinje za azil jer se boji za svoj život ako se vrati u Teheran. Da podsjetimo, Bahareh je predstavljala Iran na izboru za Miss Intercontinental u Manili, a na aerodromu je zadržana nakon što se našla na Interpolovoj tjeralici. Filipinci je tretiraju kao bjegunku i tvrde da je tražena zbog napada, odbili su joj ulazak u zemlju kada se 17. listopada pokušala vratiti iz Dubaija. Otad je zatvorena u putničkoj sobi na terminalu 3 i tamo je već dva tjedna. Psihički je, kaže, jako loše.

Inače Zare Bahari na Filipinima živi već pet godina, otišla je tamo studirati stomatologiju i na studentsku vizu ušla je u zemlju. Bahari vjeruje da je na Interpolovoj tjeralici zbog iranske vlade koja pokušava ušutkati nju i njezina politička stajališta. Naime, na izboru ljepote 2018. Bahareh je na pozornici stajala držeći fotografiju princa Reze Pahlavija, čija je obitelj 1979. svrgnuta s trona u Iranskoj revoluciji. Pahlavi otad živi u SAD-u i urgira na promjeni sadašnjeg režima u Iranu.

'Silovat će me i tući u iranskom zatvoru, tamo je to vrlo često'

Zare Bahari je izjavila da je pokušala biti glas ljudi svoje zemlje te tvrdi da nije počinila nikakve zločine ni u Iranu ni na Filipinima. 'Nisam napravila nikakav zločin u Iranu, a nisam ni ovdje. Šest godina ovdje živim bez ikakvog problema. Ako me deportiraju, suočit ću se s dugom zatvorskom kaznom, dugom minimalno 25 godina. Silovat će me i tući u iranskom zatvoru, tamo je to vrlo često', zavapila je Bahari putem videa koji je objavila na Facebooku. Dodala je da se boji za svoj život i da ni Filipini više za nju nisu sigurni. Imigracijska služba Filipina nije otkrila koja zemlja je Bahareh stavila na tjeralicu.

Nije ovo prvi put da se kraljice ljepote boje za svoju sigurnost i da im je život u izravnoj opasnosti. Prije 15-ak godina svijet se zgrozio nad sudbinom Amine Lawal, Nigerijke koja je prema šerijatskom zakonu bila osuđena na smrt kamenovanjem. Nigerijska vlada je kasnije povukla tu odluku, a sve to nakon što su se zbog te okrutne presude delegacije izbora za ljepotu iz desetak zemalja odlučile bojkotirati izbor za Miss svijeta, a kojem je te godine upravo Nigerija bila domaćin.

Foto: Profimedia

Katju Koren kamenovali do smrti, Nigerijku spasile okolnosti oko izbora za Miss svijeta

Aminu su prvotno osudili na tu okrutnu smrtnu kaznu zbog preljuba i začeća djeteta izvan bračne zajednice. Muškarac koji je bio otac djeteta, s druge strane, nije bio optužen ni za što, nije čak bio podvrgnut niti DNA testiranju.

Dok su Amini okolnosti spasile život, takve sreće nije bila Ukrajinka Katja Koren. Muslimanka se natjecala na izboru ljepote, a onda su je sumještani kamenovali do smrti. Potez su opravdali time što je 'prekršila šerijatski zakon te se narugala islamu'. Zločin se dogodio u autonomnoj pokrajini s pretežno muslimanskim stanovništvom, a njihovo iskrivljeno tumačenje islama dovelo je do smrti 19-godišnje djevojke.

Lokalne vlasti odmah su reagirale i uhitile trojicu osumnjičenih za brutalno ubojstvo djevojke. Nije bilo kajanja, najmlađi Katjin ubojica imao je 16 godina i izjavio je da je zaslužila to što joj se dogodilo jer se narugala svojoj vjeri.

bahareh Zara Bahari

katja koren

amina lawal

newsletter

Prijavite se na Newsletter