Sve Weinsteinove žrtve

'Silovao me devet puta, a onda prijetio da će mi uništiti karijeru i život ako progovorim'


Ines Madunić
02.05.2018.15:00
'Silovao me devet puta, a onda prijetio da će mi uništiti karijeru i život ako progovorim'
Getty Images

sažeto

Producentica Alexandra Canosa posljednja je u nizu žrtava Harveyja Weinsteina


Ines Madunić
02.05.2018.15:00

Prije više od pola godine Hollywood je potresao skandal. New York Times objavio je 5. listopada prvi članak u kojem više žena optužuje producenta Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje. Članci su se nastavili, sve više žena progovaralo je o tome kako ih je Weinstein ucjenjivao i seksualno napadao, uglavnom pozivajući ih na sastanke u svoju hotelsku sobu gdje bi ih dočekao u kućnom ogrtaču.

Rose McGowan stala je ispred mnogih anonimnih žena i jedna je od prvih koja je na početku rekla: 'I ja sam njegova žrtva.' No, McGowan je to govorila godinama, a većina Hollywooda govorila je da je poludjela. Tek kad su optužbe potvrdile Angelina Jolie i Gwyneth Paltrow stvari su postale ozbiljnije. Nastao je pokret. Me Too, a onda i Time's Up, cijeli Hollywood stao je u obranu prava žrtava. Weinstein je dobio otkaz u produkcijskoj kući koju je osnovao s bratom, a onda su proglasili bankrot. Jodi Kantor i Megan Twohey iz New York Timesa te Ronan Farrow iz New Yorkera dobili su Pulitzerovu nagradu za pisanje o Weinsteinu, a optužbe i dalje pljušte. No, tužbe su rijetke. Producenta istražuju za seksualno zlostavljanje i silovanje u Los Angelesu, New Yorku i Londonu, no nikakva akcija još nije pokrenuta.

Profimedia

Tužbu protiv njega podigla je producentica Alexandra Canosa, koja tvrdi da ju je silovao devet puta od 2010. do 2017. godine te da joj je prijetio da će joj uništiti karijeru i život ako progovori o zlostavljanju. Tužbu je podignula prije prvih medijskih izvještaja o drugim slučajevima.

"U više navrata Harvey Weinstein inzistirao je na tome da se nađe s njom na izoliranim mjestima zbog poslovnih obaveza, pobrinuo se da nema nikoga u okolini, a onda je tražio seksualni odnos ili joj prijetio ako mu ne da ono što želi, napadao ju je iako mu je više puta govorila da prestane", stoji u tužbi. Navodi se i da su se napadi događali u New Yorku, Los Angelesu, Budimpešti i Maleziji. Canosa je bila zaposlenica Weinsteinove tvrtke i često je putovala zbog posla.

Tužbu protiv producenta sad je digla i glumica Ashley Judd (50), i to za klevetu, seksualno zlostavljanje i zloupotrebu kalifornijskog zakona o kompeticiji, koji zabranjuje nepoštene poslovne prakse.

"Izgubila sam poslovne prilike, izgubila sam novac, status i prestiž te moć nad svojom karijerom kao direktnu posljedicu seksualnog zlostavljanja", rekla je Judd. Kaže kako je odbila spavati s Weinsteinom, nakon čega je on ispričao laži i njoj redatelju Peteru Jacksonu, zbog čega je on odustao od angažiranja glumice u trilogiji "Gospodar prstenova".

Isto je napravio i Miri Sorvino, a to je potvrdio i sam Jackson.

Getty Images

"Kad smo počeli razgovarati o snimanju 'Gospodara prstenova', to je radio Miramax. Htio sam angažirati Ashley Judd i Miru Sorvino, no iz Miramaxa, Weinsteinove tvrtke, rekli su mi da su njih dvije noćna mora za svakoga tko radi s njima i da bismo ih trebali izbjegavati pod svaku cijenu. Tada nismo imali razloga sumnjati u to što nam govore. Ali, sad vidim da te stvari nisu bile istinite te da smo nepravedno maknuli te dvije talentirane glumice s liste za casting", rekao je Jackson.

I prijašnja svjedočanstva žrtava bila su slična. Sama Mira Sorvino također je rekla da joj je uništio karijeru, a isto je prijetio svim glumicama.

"U jednom trenutku pitao me hoćemo li prošetati, a onda je rekao nešto sugestivno, napravio je takvu gestu, a ja sam se nasmijala, bila sam u iskrenom šoku. Rekla sam da bi to bilo kao da ljubim svog oca i pokušala sve okrenuti na šalu. Nikad se više nisam pojavila u nekom Miramax filmu", rekla je Lena Headley, glumica koju znamo kao Cersei iz 'Igre prijestolja'. Umi Thurman također je prijetio uništavanjem karijere ako progovori o tome kako ju je pokušao silovati.

"Gurnuo me na pod. Pokazivao mi se. Pokušao me silovati. Radio je svakakve neugodne stvari", rekla je Thurman, koja je uspjela pobjeći. Weinstein joj je rekao da će joj uništiti karijeru kad mu je zaprijetila da će reći svima.

Salma Hayek sve je to proživjela kad je Weinstein pristao raditi produkciju njezinog filma "Frida" - a ona je odbila njegove seksualne usluge.

"Dao mi je šansu - meni, koja sam bila nitko i ništa. Rekao je 'da'. Tada nisam znala da će to biti početak mojih mnogih 'ne'. Ne otvaranju vrata hotelske sobe u noći, gdje bi se pojavio nenajavljeno. Ne tome da se tuširam s njim. Ne da mu dopustim da me gleda dok se tuširam. Ne tome da me masira. Ne tome da me njegova naga prijateljica masira. Ne tome da mi pruži oralni seks. Ne tome da se skinem pred drugom ženom. Ne, ne, ne...", stoji u potresnoj ispovijesti slavne glumice. Weinstein joj je prijetio da će je ubiti, a Hayek kaže da vjeruje da ju je samo prijateljstvo s Georgeom Clooneyjem i redateljem Robertom Rodriguezom spasilo od silovanja.

Kad je shvatio da neće dobiti ništa od Salme, Weinstein se razljutio i počeo je uništavati njezinu karijeru.

"Ne postoji ništa na ovom svijetu što je Harvey mrzio više od riječi 'ne'", napisala je Salma. Htio joj je uništiti film "Frida", na kojem je ona radila kao producentica i okupila cijeli tim. Mijenjao je ugovor, htio prodati film drugim producentskim kućama, htio ju je maknuti iz projekta...

"Jedan dan došao je na snimanje i počeo se žaliti zbog Fridinih bujnih obrva i šepanja. Rekao mi je: 'Sve što ti imaš je tvoj seksepil, a u ovom filmu toga nema. Zaustavit ću snimanje jer nitko te ne želi vidjeti u toj ulozi.' Ponudio mi je jednu opciju da nastavim snimanje. Morala sam snimiti scenu seksa s drugom ženom i pokazati golo tijelo. Morala sam pristati jer sam znala da će zaustaviti sve", napisala je Salma. Detaljno je ispričala kako se tresla, nekontrolirano plakala i povraćala taj dan kad je morala snimati scenu s Ashley Judd.

"Kad je vidio gotov film, rekao je da nije dovoljno dobar da ide u kina te da će ga poslati ravno u video distribuciju. Redateljica Julie Taymour nagovorila ga je da napravimo testnu projekciju u jednom kinu, a ako ocjena publike bude dobra mora nas pustiti u kina. Prošli smo i on je potpuno poludio", stoji u Salminom tekstu. "Frida" je kasnije dobila dva Oscara.

Među mnogim žrtvama Harveyja Weinsteina su Asia Argento, Rosanna Arquette, Kate Beckinsale, Cara Delevingne, Paz de la Huerta, Heather Graham, Eva Green, Daryl Hannah, Anne Heche, Minka Kelly, Lupita Nyong'o...

Popis Weinsteinovih žrtava sad je već prešao 75, a iako je pokrenuta lavina u Hollywoodu, pitanje je hoće li se stvari zaista promijeniti. Mnogi su drugi muškarci na pozicijama moći također optuženi za seksualno zlostavljanje, ali osim otkaza nije im se dogodilo ništa. Suđenja i zatvorske kazne tek slijede, a mnogi smatraju kako Ashley Judd ima velike šanse dobiti tužbu, i to samo zato što se ne radi isključivo o seksualnom zlostavljanju, koje će teško dokazati, nego o poslu i zakidanju profesionalnih prilika.

seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein

Rose McGowan

Salma Hayek

Uma Thurman

tužbe

Ashley Judd

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter