Transformacije iz jedne u drugu osobu

Ponekad u samo jednom filmu jedan glumac utjelovi i nekoliko likova


Dolores Drvodelić
03.07.2017.08:15
Ponekad u samo jednom filmu jedan glumac utjelovi i nekoliko likova
Profimedia

sažeto

Glumci moraju stalno davati sve više, kako bi potvrdili svoju vrijednost u jakoj konkurenciji


Dolores Drvodelić
03.07.2017.08:15

Atlas oblaka film je iz 2012. godine, u kojem svi glavni i sporedni glumci glume po nekoliko uloga u filmu, a likovi su raspoređeni u nekoliko vremenskih razdoblja. Tako Tom Hanks u filmu glumi šest uloga (doktora Henryja Goosea, Isaaca Sachsa, Dermota Hogginsa, Zachryja, upravitelja hotela i imitatora).

Profimedia

Glumac Hugo Weaving, kojeg publika najbolje poznaje po ulogama u trilogijama Matrix i Gospodar prstenova, u Atlasu oblaka odglumio je također šest različitih likova, od kojih i jednu ženu.

Profimedia

Komičari često vole pokazati kako se mogu transformirati iz jedne osobe u drugu, unutar samo jednog filma. To mogu zahvaljujući svojim sposobnostima imitacije. Iako ne znači nužno da su ti filmovi jako dobri, vidimo da su se glumci tijekom snimanja silno zabavljali. Eddie Murphy napravio je film Norbit, koji nije bio previše uspješan ni kod publike, ni kod kritike, no njemu je oblačenje odijela debeljuce bilo nešto što je zavolio još na snimanju filma Luckasti profesor.

Profimedia

Baš kao i Eddie, Mike Mayers svoje je umijeće brze transformacije vrlo lako primjenjivao na snimanju filma - parodije na Jamesa Bonda, Austin Powers. U nastavku Austin Powers u Goldmemberu odglumio je četiri različita lika. Austina, Dr. Evila, Goldmembera i Fat Bastarda odglumio je tako da samo najvještije oko može prepoznati sličnosti između likova.

Profimedia

Jedan od najboljih glumaca današnjice i čest gost u Hrvatskoj, Ralph Fiennes, u filmu Stoljeće ljubavi i mržnje (eng. Sunshine) glumi tri naraštaja muškaraca iz iste obitelji. Film govori o sudbini jedne mađarske obitelji u 20. stoljeću, a Ralph je odglumio Ignatza, Adama i Ivana.

Profimedia

Rijetko tko se može mjeriti s vizionarom poput Stanleyja Kubricka, a senzibilitet njegovih filmova ostavlja vječni trag u glavama gledatelja. Jedan je takav i Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu iz 1964. godine. U njemu je glumio glumac svima poznat po ulozi inspektora Clouseaua u Pink Pantheru, Peter Sellers, ali ulogama triju različitih likova, predsjednika, pukovnika i znanstvenika u ranije spomenutom Kubrickovom filmu postigao je velik ugled.

Profimedia

U svom posljednjem filmu, Podvojen, glumac James McAvoy učinio je gotovo nemoguće i utjelovio čak sedam različitih ličnosti kroz samo jedan lik. Dobro, možda nije isto glumiti lika i ličnosti, no zbilja si je dao truda i uspio svakog od njih odglumiti potpuno drugačije, koristeći isključivo svoje ekspresije lica. Dennis, Patricia, Hedwig, Barry, orwell, Jade i Zvijer sedam su od čak 24 različitih ličnosti u tijelu Kevina Crumba, koji se bori sa svojim psihološkim poremećajem.

Profimedia

Dvostruka oskarovka Cate Blanchett neprestano iznenađuje i zadivljuje svojim glumačkim sposobnostima, a u filmu Manifesto pokazala je čitav raspon koji u sebi ima, glumeći čak trinaest različitih osoba. Iako su šminka i garderoba dale svoj doprinos, njena izražajnost bila je neupitna. U istom je filmu odglumila beskućnika, prezentericu vijesti, kućanicu, profesoricu, udovicu, balerinu i još sedam uloga.

star vibes

film

glumci

Cate Blanchett

Tom Hanks

Eddie Murphy

James McAvoy

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter