Zabranjeni na televiziji

Seks, nasilje, krv do koljena i ruganje vjeri: Ovo su najšokantniji spotovi svih vremena


Ines Madunić
17.06.2018.12:00
Seks, nasilje, krv do koljena i ruganje vjeri: Ovo su najšokantniji spotovi svih vremena
Screenshot

sažeto

Blurred Lines Robina Thickea jedno je od najmizoginijih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina


Ines Madunić
17.06.2018.12:00

Otkad je na scenu došao MTV, glazbeni spotovi iznimno su važan dio karijere svakoga kome je stalo do svoje karijere. Još je to jedan način na koji glazbenici mogu iskazati svoju kreativnost i posebnost, što fanovi znaju cijeniti. No, nekad nije dovoljno imati dobru pjesmu i solidan spot. Treba malo uzburkati duhove, a znamo da je svaki publicitet dobar publicitet. Evo nekih od najkontroverznijih spotova snimljenih koji su publiku šokirali.

Childish Gambino: This Is America

Donald Glover ili Childish Gambino šokirao je Ameriku svojim novim spotom za 'This is America'. O njemu su se pisali tekstovi na BuzzFeedu, New Yorkeru, Timeu... Glover na početku pleše uz riječi 'We just wanna party', a zatim dođe do čovjeka koji sjedi na stolcu, puca mu u glavu iz blizine i u kameru kaže: 'This is America.' U ostatku Glover nastavlja kritizirati opsjednutost nacije nasiljem i oružjem, kao i, s druge strane, potrebom da se samo dobro zabavljamo, budemo lijepi i ne primjećujemo društvenu nepravdu koja je posvuda. 
Childish Gambino ovim je spotom napravio možda i himnu pokreta 'Black Lives Matter', a o spotu se priča i više od mjesec dana nakon što je objavljen.

M.I.A.: Born Free

Britansko-šrilankanska reperica M.I.A. za pjesmu 'Born Free' snimila je kratki film koji je režirao Romain Gavras, a scenarij je napisala ona. U spotu se prikazuje svijet u kojem se provodi genocid nad ljudima koji imaju narančastu kosu, odnosno gingerima. Nasilje je vrlo eksplicitno prikazano u devetominutnom filmu, od pucanja u glavu dječaku do drugog djeteta koje raznese mina. Spot je uklonjen s YouTubea gotovo istog trenutka, ali je kasnije vraćen s upozorenjem.

Madonna: Like a Prayer

Kraljica kontroverze mogla bi sama ispuniti cijeli popis najšokantnijih spotova, no svi su oni danas kamilica. U vrijeme kad su objavljeni bili su skandalozni. Možda jedan od najkontroverznijih je 'Like a Prayer', u kojem prikazuje crnog Isusa. I ne samo to, nego ga ona spašava od pogrešne optužbe za silovanje, a onda završi u njegovom zagrljaju. U međuvremenu pleše dok oko nje gore križevi i slično. Madonna je voljela provocirati katoličkom ikonografijom koju je povezivala sa seksom, kao što je radila u 'Justify My Love', a u njezine ostale šokantne spotove mogu se ubrojiti 'Erotica', 'Human Nature'...

Robin Thicke: Blurred Lines

Postojale su dvije verzije - jedna u kojoj su žene obučene u grudnjak i gaćice i jedna bez grudnjaka i s tangama. Žene tako šeću oko potpuno obučenih Robina Thickea i Pharella dok im oni pjevaju kako "znaju da to želi", čak i ako govori "ne". Pjesma je bila hit, ali nije nam baš jasno zašto. Nakon što je potaknula razgovor o tome što je pristanak i koliko je važan u eri sve češćih seksualnih napada, pogotovo na američkim sveučilišnim kampusima, ne baš tako bistri Thicke rekao je da im je baš to bila namjera. Odnosno, da su htjeli biti "što odvratniji". Svaka čast, uspjeli ste.

The Prodigy: Smack My Bitch Up

Jedan izlazak iz perspektive osobe koja se tijekom večeri opija, drogira, potuče, završi u krevetu sa ženom, dobije lap dance i, ukratko, stvarno se opusti i izdivlja u svim mogućim pogledima - a onda se ispostavi da je to bila žena cijelo vrijeme. Šokantno, ha? Bile su to devedesete.

Marilyn Manson: (s) Ain't

I Marilyn Manson jako voli šokirati - to mu je posao, zapravo. Mogli bismo ovdje staviti i 'Coma White', 'Born Villain' i mnoge druge, ali '(s)Ain't' je poseban. Spot je režirala Asia Argento koja se u njemu i pojavljuje, uz neke druge goste, kao što su Dita von Teese, Vanessa Hutton... U svakom slučaju, u spotu vidimo Mansona kako šmrče kokain s Biblije, masturbira, izvodi kunilingus, povraća, reže se... Nije za one slabog želuca, ali oni ionako nisu Mansonovi fanovi, među kojima ovaj spot ima kultni status.

Björk - Pagan Poetry

Uvijek posebna, Björk je videom iz 2001. zaradila zabranu jer je prikazala proces piercinga bradavice i provlačenja igle kroz kožu. U drugom dijelu spota pojavljuje se u haljini Alexandera McQueena koja se u gornjem dijelu sastoji samo od bisera pa je ona, zapravo, u toplesu.

Nine Inch Nails: Closer

Ako znate pjesmu, jasno vam je da spot nije mogao biti romantičan. Trent Reznor dao nam je razapetog majmuna, svinjske polovice i životinjske iznutrice, nešto S/M-a... Jako devedesete i jako Nine Inch Nails.
Počasno treba spomenuti i njihov spot za 'Happiness in Slavery', koji je maknut s YouTubea, a koji je još malo više otišao na snuff.

Pearl Jam: Jeremy

Ako niste znali, Jeremy je pjesma koju je Eddie Vedder napisao prema stvarnom događaju, o dječaku Jeremyju Delleu koji se zbog zlostavljanja ubio pred svojim razredom u osnovoj školi. Video je pokrenuo lavinu komentara jer pokazuje torturu kroz koju prolazi žrtva maltretiranja vršnjaka, a završava scenom u kojoj dječak stavi pištolj u usta, a zatim vidimo njegov razred i djecu prekrivenu krvlju. Iako kontroverzan, spot je dobio puno nagrada.

Miley Cyrus: Wrecking Ball

Još nismo stigli ni zaboraviti sirotu Miley koja je u divljoj fazi i, očito, fazi motanja previše džointova dnevno, odlučila gola se njihati na velikoj kugli za razbijanje. Usput je i lizala čekić. Ovaj spot možda i nije toliko kontroverzan koliko izaziva neugodu, odnosno susramlje. Šteta zbog Miley, koja se i sama pokajala zbog spota, ali i zbog pjesme koja, realno, nije toliko loša.

glazba

music beats

Madonna

Miley Cyrus

šokantno

Marilyn Manson

kontroverzno

glazbeni spot

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter