Borba za Zlatnu Arenu

Schmidt: Nisam htio progovoriti o pedofiliji, nego o strašno netolerantnoj mladeži


Ines Madunić
21.07.2017.15:45
Schmidt: Nisam htio progovoriti o pedofiliji, nego o strašno netolerantnoj mladeži
Promo

sažeto

Film Branka Schmidta 'Agape' već je podigao prašinu jer prati priču o svećeniku kojeg sumnjiče za pedofiliju. Film se prikazuje u petak na Pula film festivalu


Ines Madunić
21.07.2017.15:45

Na Pula film festivalu 19 se domaćih filmova i koprodukcija natječe za Zlatnu arenu. Nakon što su u petak predstavljeni 'Mrtve ribe' Kristijana Milića te 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića, u subotu publiku očekuju posljednja dva filma u konkurenciji. Posljednjeg natjecateljskog dana prikazat će se film Branka Schmidta 'Agape' te hrvatsko-srpska koprodukcija 'Dnevnik mašinovođe' u režiji Miloša Radovića. Puno je prašine i prije prikazivanja podigao Schmidtov 'Agape' zbog tematiziranja svećeničke pedofilije. No, to nije bila redateljeva namjera.

Promo

- Nisam se htio baviti pedofilijom, niti je igdje u filmu vidljivo da je on takav. Bavim se etiketiranjem drugačijih koje društvo zbog toga odbacuje i kažnjava. Htio sam da publika suosjeća s likom ne zato što jest ili nije pedofil, nego zato što je stavljen na stup srama jer je drugačiji od ostatka, a je li pedofil ili nije nije važno - rekao je Schmidt, koji je istaknuo kako je ovo svojevrsni završetak trilogije koju je započeo s 'Metastazama' i 'Ljudožderom vegetarijancem'. Ovaj put u glavnoj ulozi nije Rene Bitorajac nego Goran Bogdan.

Promo

- Ovo je najhrabriji projekt na kojem sam dosad radio. Dugo sam tražio ovakav film i čekao ga - rekao je Bogdan, koji je sa Schmidtom radio na scenariju te na pronalasku mladih glumaca koji su većina u ovom filmu. Za dvije glavne uloge angažirali su Beograđanina Pavla Čemerikića i Kosovara Denisa Murića.

Promo

- Bilo mi je važno naglasiti koliko je mlađa generacija danas netolerantnija od starije. To me ljuti - rekao je redatelj. Za potrebe filma Bogdan je naučio voziti motor, a Francuski paviljon u kompleksu
zagrebačkog Studentskog centra pretvorili su u crkvu, s obzirom na to da bi snimanje u pravoj crkvi bilo gotovo nemoguće. Drugi film koji se u petak prikazuje u Areni je hrvatsko-srpska koprodukcija 'Dnevnik mašinovođe', gdje glavnu ulogu ima legendarni Lazar Ristovski, a crnohumornu dramu o životu strojovođe režirao je Miloš
Radović.

Promo

- Ovo je prvi put da imam film u pulskoj konkurenciji, a ovdje sam se i 'zarazio' filmom, još otkad me otac vodio na filmski festival kao dječaka. Na ideju o filmu došao sam kad sam dobio napadaj smijeha na sprovodu. Povezao sam to s pričom kolege koji je radio dokumentarac o strojovođama i ispala je crnohumorna drama - rekao je Radović. Naslovnu ulogu, kaže, pisao je baš za Ristovskog.

- Moj lik je, kao i ja, stalno namrgođen, ali to ne znači da je ljut, nego jako koncentriran na život. Jako je teško glumiti samoga sebe - rekao je Ristovski.

Promo

Pula film festival

Agape

Zlatna Arena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter