Peti element slavi dvadeseti rođendan

Kakve veze ima Poreč s kultnim filmom i čiji se brak raspao tijekom snimanja?


Dolores Drvodelić
31.03.2017.08:50
Kakve veze ima Poreč s kultnim filmom i čiji se brak raspao tijekom snimanja?
Profimedia

sažeto

Kultni film Peti element ovo proljeće slavi dvadeset godina od svog pojavljivanja u kinima diljem svijeta


Dolores Drvodelić
31.03.2017.08:50

Futuristički klasik redatelja Luca Bessona, Peti element, ove godine slavi svoj dvadeseti rođendan. Rijetki su oni koje niisu osvojili prekrasna Milla Jovovich kao humanoid Leeloo i nabildani taksist i bivši narednik specijalnih postrojbi Korben Dallas, kojeg je glumio slavni akcijski glumac Bruce Willis. Ako ih nije osvojilo to, onda ih je osvojila sama ideja filma, da je ključni element koji može spasiti planet Zemlju - ljubav.

No, kako su i radnja filma, a i sama glumačka postava, u koju spadaju još i Gary Oldman, Ian Holm i Chris Tucker, itekako poznati, donosimo vam ono što (možda) o filmu još niste znali.

Hrvatima je daleko najzanimljivija priča o tome kako je Diva dobila svoje ime. Naime, redatelj Besson nekoliko je puta ljetovao u resortu Plava laguna u Poreču, u kojem je ostao zapanjen njegovom ljepotom, kao i ljepotom pripadajuće obale. Nadahnut tim mjestom, Divu je nazvao upravo Plava laguna. Dodatna je zanimljivost da glas tijekom izvođenja komplicirane operne arije "Il dolce suomo" zapravo daje operna pjevačica iz Albanije, sopranistica Inva Mula. Scena u kojoj Korben prvi put čuje ariju, zapravo je prvi put da je čuje sam Willis, pa je zbog toga njegova reakcija potpuno prirodna i ostala je u filmu.

Spominjujući jezik, u filmu Leeloo, humanoid kojeg je odglumila Milla, govori "božanstvenim jezikom". Jezik je izmislio sam Luc, koji je dodatno usavršila Jovovich. Naime, glumica i model tečno govori četiri jezika, a učenje "božanstvenog", nije joj bio nikakav problem. Dodatno ga je usavršila tako što je na njemu komunicirala s redateljom, a koristili su ga i u pismima u kojima su se stalno dopisivali. Do kraja snimanja filma mogli su voditi čitav razgovor na tom jeziku od samo četristo riječi.

Milla Jovovich i Luc Besson zaljubili su se tijekom snimanja filma, a kasnije i oženili, no Luc je tijekom snimanja i dalje bio u vezi s glumicom koja je glumila Divu, Maïwenn. Ona je u ulogu "uskočila", nakon što se glumica koja ju je trebala glumiti nije pojavila na snimanju. Za kultnu scenu izvođenja arije

Jovovich se za ulogu borila s 3 tisuće prijavljenih, a najviše je problema tijekom snimanja imala sa zaštitnim znakom - narančastom kosom. Iako su joj je neko vrijeme bojali, Jovovich je kosa postajala toliko oštećena, da su bojanje zamijenili perikom, koju je nosila do kraja snimanja. Također, Millino je tijelo bilo puno modrica nakon teških fizičkih scena.

Upravo je maskiranje glumaca i statista bio jedan od najvećih problema produkcije. Primjerice, oni koji su glumili Mangalorovce, morali su imati nakošen oblik glave, kako im teške maske ne bi spadale. Razlog zbog kojeg nose naočale je taj što je šminkanje oko očiju predugo trajalo. Zanimljivo je i da je dizajner Jean Paul-Gaultier sudjelovao u kostimografiji. Osobno je provjerio čak petsto kostima korištenih na statistima u jednoj sceni, kako mu ništa ne bi promaknulo.

Film je postigao i neke rekorde. Scena eksplozije u glavnoj dvorani Flohston, bila je najveća ikad snimljena scena eksplozije u zatvorenom prostoru, a sam film bio je najunosniji film dotad produciran izvan Hollywooda.

star vibes

film

Bruce Willis

Luc Besson

Peti element

Milla Jovovich

dvadeseta godišnjica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter