Ne boje se nikoga

'Sad kroz ovu sirotu Rozgu poziva muškarca da dođe po ženu' - Remi se bori za ravnopravnost žena, Kekin za obespravljene


Barbara Marinović
21.10.2018.17:20
'Sad kroz ovu sirotu Rozgu poziva muškarca da dođe po ženu' - Remi se bori za ravnopravnost žena, Kekin za obespravljene
Foto: CROPIX

sažeto

Neki će to reći stihovima, drugi javnim istupima, no poanta je ista! Boriti se za one koji ih slušaju


Barbara Marinović
21.10.2018.17:20

Da još uvijek postoji zdrav razum, moral i zrno društvene odgovornosti dokazali su proteklog tjedna glazbenik Dino Merlin i članovi benda Letu štuke. Nakon što je bubnjar Amar Češljar javno napisao da bi poslao tenk na hrvatske studente koji su u Mostaru prosvjedovali protiv Željka Komšića, Merlin je poslao hitno priopćenje za medije. Nije časio ni časa, u nedjelju u popodnevnim satima poručio je da je prisiljen Amaru otkazati suradnju. Ogradio se od bilo kakvih poziva na nasilje i podsjetio da propagira isključivo mir i ljubav. Odmah potom uslijedila je i reakcija iz 'štuka', gdje su ponovili isto. Ni na koji način, niti kroz posao niti privatno kroz svjetonazor ne dijele stav niti stoje iza Češljarovih izjava. I oni su mu odmah otkazali suradnju. Naišli su u i na kritike, no nisu odustali. Lakše je naći novog bubnjara nego izgubiti obraz. Jasno. Treba napomenuti i da je Češljar rekao da su mu hakirali Facebook te da nije sam napisao ono što mu se stavlja na teret.

Foto: Facebook

Zaista treba pohvaliti brzu reakciju Merlina i Štuka. Ako se glazba i popularnost trebaju u društvene, političke i aktivističke svrhe koristiti - onda se takvo oružje (kakvo su veliki broj fanova, op.a.) mora koristiti iznimno odgovorno.

Može se i Hrvatska pohvaliti s ljudima koji drže do svog zdravog razuma, ne odstupaju od svojih stavova i rade na razvoju civilnog društva. Svakako je jedan od takvih Mile Kekin, odnosno članovi benda 'Hladno pivo'. Progovaraju o socijalnim anomalijama u svojoj glazbi, ali i javno, u vlastito ime. Nedavno su ispali prava gospoda kada su odbili nastupati na Danima piva u Karlovcu umjesto Bajage i Instruktora. Naime, braniteljske udruge pobunile su se protiv spomenutog Bajage pa se počelo šuškati o nastupu piva. Oni su vrlo brzo, kratko i jasno poručili da neće nastupiti jer ne žele biti ničija zamjena. A, prije toga stvorila se drama oko nastupa 'Hladnog piva' u Splitu, uoči proslave Oluje. Prozvan je zbog toga i gradonačelnik Splita, no Opara se ogradio i zaželio Splićanima dobar provod na Hladnom pivu. Negodovanja Kekin, kojeg smo tada kontaktirali, nije želio komentirati. Razumijemo, bitke treba birati, previše ih je.

Promo

Britki javni istupi, kritički stav, intenzivan rad na razvoju ženskih prava i ravnopravnosti spolova - sve to pripisuje se Mireli Priselac Remi. I u tekstovima i u javnim istupima, Remi će uvijek apostrofirati probleme, pokušati u diskursu dati nekakvo rješenje istima, iako svjesna da promjene dolaze sporo i teško, pogotovo za žene u patrijarhalnom društvu. Svojedobno je zaratila i s 'klanom' Huljić, prozvavši Vjekoslavu i Rozgu zbog pjesme 'Nirvana'. 'Mislim da je Vjekoslava Huljić hrvatskoj ženi naudila više nego svi hrvatski šovinisti zajedno. Nalijepila joj je da se realizira isključivo kroz brak, majčinstvo, da dopušta da je gaze i emocionalno zlostavljaju... A sad kroz ovu sirotu Rozgu poziva muškarca da dođe po ženu "ko slavljenik po tortu"... Ma daaaaj, molim te! Nikad nisam mislila da ću reagirati na ovakav treš, ali negdje čovjek mora podvući crtu. Zbilja je vrijeme da prestane zaglupljivanje. Žene, ispljuskala bih vas. A Vjekoslavi ustavno oduzela pravo na slobodan govor', napisala je tada Remi. Vratio joj je Huljić žustrim odgovorom, no tu je već rasprava otišla u nivo sitnih estradnih obračuna.

Matea Petrovic / CROPIX

Reperi okupljeni pod nazivom 'Beogradski sindikat' digli su 2016. godine buru kada su objavili singl 'Sistem te laže', tempirajući objavu singla uoči parlamentarnih izbora u Srbiji. Društvenih poruka nije falilo, tajming sjajno pogođen, a na sve je reagirao tada i Aleksandra Vučić, s kojim su se dečki poigrali i u spotu. Sigurni smo da su ga stihovi poput: 'A bulje su uvalili po vilama na Dedinju, šatro svi smo isti, ali svinje ipak vladaju', posebno dirnuli. Da su poruku poslali, govori i činjenica da je spot pogledan skoro 30 milijuna puta.

Zahtjevno bi i preopsežno bilo spomenuti sve koji su se borili i bore se glazbom i javnim istupima protiv šovinizma, ksenofobije, fašizma, krađe i degradacije 'malog' čovjeka, no treba im svima, pa i onima koje nismo spomenuli, čestitati.

Dino Merlin

Hladno Pivo

Elemental

Beogradski sindikat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter