Životni put moćne Sanele

Rođena je u prosječnoj jugoslavenskoj obitelji, bila izbjeglica u Hrvatskoj, a u Londonu se udala za bogatog bankara! Danas je jedna od najbogatijih Britanki


100posto
18.07.2019.14:00
Rođena je u prosječnoj jugoslavenskoj obitelji, bila izbjeglica u Hrvatskoj, a u Londonu se udala za bogatog bankara! Danas je jedna od najbogatijih Britanki
Foto: Profimedia

sažeto

Iako je Sanela Jenkins u tuđini našla bogatstvo, ljubav i slavu, i dalje domom zove samo Bosnu i Hercegovinu. Odanost domovini pokazala je u više navrata


100posto
18.07.2019.14:00

Nazivali su je milijunašicom iz izbjegličkog kampa, ukratko pokušavajući dočarati životni put fascinantne Sanele Jenkins. Rođena Sarajka nedavno je u društvu svog mlađahnog partnera te svog sina tinejdžera stigla u Split pogledati izložbu slavnog Jadrana Lazića. Pružila je svom prijatelju tako podršku, pozirala je sa širokim osmijehom i dala svima do znanja koliko se dobro osjeća u Hrvatskoj. Ipak, uspomene na ove prostore koje Sanela vuče iz mladosti, nisu lijepe.

No, od najgore životne situacije, ova žena iskoristila je najbolje. Rođena 1973. godine kao Sanela Ćatić, ova aktivistica i poduzetnica stigla je na svijet u prosječnoj sarajevskoj obitelji - otac joj je bio ekonomist, a majka računovotkinja. Kada je na području bivše Jugoslavije izbio rat, Sanela je bila tek mlada studentica ekonomije. Tijekom stravične opsade Sarajeva život je izgubio njezin voljeni brat Irnis, a Sanela je izbjegla u Hrvatsku.

Brak s moćnim bankarom doveo ju je do britanske društvene vrhuške

U našoj zemlji provela je kao izbjeglica godinu dana, a potom je uspjela domoći se Londona gdje je krenula ispočetka. Stigla je sama, ne znajući engleski jezik baš dobro, no nije se predala. Noćna škola, usavršavanje, trud - sve se isplatilo. Upisala je i završila studij informatičke tehnologije na London's City Universityju, a tamo joj je predavao i Roger Jenkins. Iznimno bogati škotski bankar zaljubio se u mladu studenticu pa se par u konačnici 1999. godine i vjenčao. Već tijekom studija, Sanela je učinila svoje prve uspješne poduzetničke korake, no brak s uglednim članom britanskog društva odveo ju je do tamošnje društvene vrhuške. Uživala je u braku s moćnim i iznimno uspješnim bankarom, a nije zaboravila ni domovinu.

Profimedia

Sa svojim roditeljima 2002. godine je osnovala humanitarnu organizaciju koja nosi ime njezinog pokojnog brata Irnisa. Organizacija pomaže izgradnje bolnica, škola, sirotišta... Na nevolju osjetljiva Sanela donirala je i milijun dolara za pomoć žrtvama potresa na Haitiju.

Rastući poslovi i humanitarne akcije

U braku s Rogerom Jenkinsom provela je točno 10 godina, i u tom periodu dobili su sina i kćer. Idila je završila 2009. godine, kada su se u tajnosti razveli. 'Rastali su se kao prijatelji i dalje će biti podrška jedno drugome i svojoj djeci koju zajedno odgajaju u Los Angelesu', otkrio je dopis britanskim medijima 2011. godine, otkrivši i njihovu novu adresu. U istom dopisu iskoristila je Sanela mudro medijski prostor da spomene i energetsko piće Neuro - koje je 2010. u SAD-u bilo najbrže rastuće energetsko piće.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nakon razvoda, Sanela je sebi i djeci navodno kupila vilu na Beverly Hillsu, a sa suprugom je podijelila nevjerojatno bogatstvo koje ju je smjestilo među 500 najbogatijih žena u Velikoj Britaniji. Vješta poslovna žena u svoje poslovne partnere ubraja i glumca Willa Smitha te manekenku Cindy Crawford. Iako ima nekretnine diljem svijeta, Bosnu i dalje smatra svojim domom te je redovito posjećuje sa svojom djecom.

Dokazala je svoju ljubav prema domovini i kada je 2010. godine platila jamčevinu od 200 tisuća funti uhićenom članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću. Izvukla ga je iz zatvora i platila pozamašan iznos da bi se mogao u Londonu braniti sa slobode. 'Bila sam bijesna kad sam čula da je dr. Ejup Ganić uhićen i odlučila sam mu pomoći – iako se nikad nismo sreli', rekla je za Daily Telegraph Diana Jenkins nakon što je pomogla Ganiću.

Foto: Denis Ruvic / CROPIX

Sanela Jenkins

newsletter

Prijavite se na Newsletter