talent i dostojanstvo

Samozatajna diva koja je odbila život i karijeru u Americi, život je posvetila glazbi, a jedna osoba uvijek je bila ispred svih drugih u njezinom životu


Ines Madunić
15.06.2019.19:30
Samozatajna diva koja je odbila život i karijeru u Americi, život je posvetila glazbi, a jedna osoba uvijek je bila ispred svih drugih u njezinom životu
Tom Dubravec/Cropix

sažeto

Meri Cetinić jedna je od najvećih zvijezda estrade još od sedamdesetih godina


Ines Madunić
15.06.2019.19:30

Rođena u Splitu, Meri Cetinić cijeli je život vezana uz more i Dalmaciju, koje je opjevala u brojnim hitovima.

Odrasla je u siromašnoj obitelji s dva starija brata. Roditelji su bili iz Blata na Korčuli, gdje je Meri provodila ljeta i uz otok je jako vezana.

"Otac je prehranjivao obitelj, majku i dva starija brata, radio je kao električar, a prije toga bio je brijač. Živjeli smo vrlo skromno, u dvije prostorije. Tek na kraju hodnika bio je toalet. Majka je bila domaćica. Ipak, sjećam se tih dana djetinjstva s puno radosti", rekla je pjevačica.

Tea Cimaš/Cropix

Glazbom je odmalena bila opčinjena, a kako je brat Ante također bio glazbenik već je u djetinjstvu bila okružena svim važnim ličnostima splitske glazbene scene. Klavir je učila svirati kod časnih sestara u samostanu, a s 14 godina pobijedila je na natjecanju "Raspjevano proljeće" s pjesmom Percie Sledgea "Warm and Tender Love".

Kao tinejdžerica bila je dijelom grupe CHE, a sa 17 postaje vokalistica Delfina.

"S njima sam otišla na turneju po bivšem Sovjetskom Savezu, pratili smo Arsena i Gabi. Josipu, Tomu i mnoge druge poznate pjevače. Od mladosti sam naginjala svojoj autorskoj glazbi i sviranju klavira, pa mi uloga samo vokalne solistice u grupi nije baš pristajala. Nakon dvije godine prekinuli smo suradnju. Nakon nekoliko godina usavršavanja glasa, na Pedagoškoj akademiji upoznala sam Slobodana Kovačevića i osnovali smo grupu More", ispričala je Cetinić.

Na Splitskom festivalu nastupa prvi put 1975. godine i osvaja prvu nagradu stručnog žirija te nagradu za najbolju vokalnu interpretaciju.

Nakon što je napustila grupu More otišla je u Nizozemsku kod brata Ante te tamo snimila svoj prvi solo studijski album "Meri", koji je postigao zlatnu nakladu.

Osim što je pjevačica, Meri je većinu skladbi sama i napisala, a surađivala je sa Zdenkom Runjićem, Jakšom Fiamengom, Momčilom Popadićem i drugima.

Krajem sedamdesetih i u osamdesetim često je išla na turneje po Americi, Kanadi i Australiji, a 1983. suradnica pjevačice Gladys Knight molila ju je da ostane u SAD-u i da tamo pokrene karijeru. Ona je odbila jer joj je nedostajala Dalmacija.

"Nije mi žao jer sam se do tridesete već naputovala i napjevala te nisam mogla zamisliti da počnem još jednom ispočetka u svijetu gdje vlada golema konkurencija. Nisam bila tolika ambiciozna, voljela sam Split i svoju slobodu", rekla je Cetinić.

Davor Pongračić/Cropix

Jedan od razloga zbog kojeg je tad odbila ostati u Americi je i njezina kći Ivana, koju je dobila u kratkom braku koji je ubrzo prekinut. Meri je Ivanu odgajala sama i ona joj je uvijek bila na prvom mjestu.

"Htjela sam oduvijek imati pravu obitelj, nekog uz sebe tko mi može pružiti ljubav, kao i ja njemu. Možda bih imala i još djece, ali kad pogriješite u mladosti i preuzmete sve te odgovornosti, ne ostaje puno vremena ni snage za nešto novo. Nisam, nažalost, imala priliku sresti osobu s kojom bih se vezala i tako je život tekao tako kako jest. Nije mi žao što sam sama odgajala kćer. Nas dvije činimo malu, ali skladnu obitelj", rekla je Meri. Kći joj je također obrazovana glazbenica te su zajedno snimile album svojih autorskih pjesama.

Kad je počeo rat, s kćeri je htjela otići u Australiju, no Ivana nije mogla dobiti vizu jer nisu mogle dobiti pristanak njezina oca, s kojim Meri nije bila u kontaktu. Iako je neko vrijeme živjela u Zagrebu, vratila se u rodni Split, a sve više vremena provodi na Korčuli.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter