Najveća ljubavna tragedija

Samo je jedna žena u njemu vidjela nesigurnog dječaka, a ne 'kralja Hollywooda'. Nakon nje ženio se još dva puta, ali nikad ju nije prebolio, a u rat je išao jer nije više imao što za izgubiti


Ines Madunić
17.11.2019.18:00
Samo je jedna žena u njemu vidjela nesigurnog dječaka, a ne 'kralja Hollywooda'. Nakon nje ženio se još dva puta, ali nikad ju nije prebolio, a u rat je išao jer nije više imao što za izgubiti
Profimedia

sažeto

Clark Gable i danas je pojam pravog frajera, a iako se ženio pet puta, samo je jednu ženu volio


Ines Madunić
17.11.2019.18:00

Njihov je brak trajao samo tri godine, a o njemu se i danas priča kao jednom od najljepših u Hollywoodu. Carole Lombard i Clark Gable upoznali su se 1932. godine na snimanju filma 'No Man Of Her Own', gdje su glumili novopečene supružnike koji se bore s njegovom ovisnošću o kocki. Iako je kemija na ekranu bila snažna, sve su odradili vrlo profesionalno i nije bilo ni govora o romansi, ni s jedne ni s druge strane.

Ona, tad 24-godišnjakinja, bila je udana za glumca Williama Powella, dok je Gable bio u braku s Marijom Langham, inače njegovom drugom po redu.

"Odradili smo puno ljubavnih scena, a nijednom mi se nije svidio na takav način", rekla je Lombard kasnije. Ipak, postali su prijatelji pa su si dali poklone na kraju snimanja filma. On je njoj dao baletne papučice s porukom: 'Za pravu primadonu', a ona njemu komad šunke s njegovom fotografijom na omotu. Tada tog nisu bili svjesni, ali bio je početak njihove tradicije poklanjanja blesavih sitnica koju su kasnije redovno prakticirali.

Romansa se rodila četiri godine kasnije na Mayfair balu, kojem je Carole bila domaćica. Tada se već razvela, a Clark se odselio od Langham i uživao u single životu, iako službeno nije bio razveden.

Profimedia

Cijelu su večer flertali i plesali, a na kraju joj je Gable ponudio prijevoz doma. Nakon što ju je pitao želi li doći u njegovu hotelsku sobu, Carole se nasmijala: "Što misliš, tko si ti, Clark Gable?"

Otad su bili nerazdvojni, iako su pokušavali održati tajnu vezu zbog njegovog braka. Ona je očajnički htjela udati se za njega, ali ta se mogućnost otvorila tek 1938. U magazinu Photoplay objavljen je članak s popisom glumačkih parova u Hollywoodu koji nisu u braku. Konačno je to počelo smetati svima, a ne samo Carole.

Maria Langham nije se htjela više dovoditi u kontekst s Clarkom Gableom, a njegovi su šefovi silno htjeli da on i Carole postanu bračni par kako ne bi štetili svom ugledu. Čak su mu povećali plaću kako bi mogao platiti razvod. 

Navodno Gable nije bio oduševljen ponudom da igra Rhetta Butlera u 'Prohujalo s vihorom', ali Carole mu je kupila knjigu i nagovorila ga da prihvati ulogu.

U jednoj pauzi snimanja današnjeg ultimativnog klasika njih su dvoje pobjegli u Arizonu i vjenčali se početkom 1939. godine.

Par je ubrzo kupio ranč u Kaliforniji, gdje su se okružili životinjama i uživali u zajedničkom životu.

Carole je bila jedina koja u Clarku nije vidjela kralja Hollywooda, nego nesigurnog dječaka kojemu treba ljubav, dok je on shvatio da ona nije samo vrckava kraljica komedije, nego osjetljiva duša.

Profimedia

Lombard je silno htjela roditi dijete i posvetiti se majčinstvu, no nije mogla začeti. Ipak, to nije utjecalo na njezinu ljubav i povezanost s Clarkom. Razmišljala je o povlačenju iz Hollywooda, no karijera joj je bila na vrhuncu i uživala je u uspjehu.

Sve se promijenilo 1941., kad su Japanci napali Pearl Harbour, a Hollywood se uključio u podupiranje američke vojske i skupljanje novca za trupe. Carole se uključila u akcije i početkom 1942. s majkom Elizabeth Peters i Clarkovim PR-om Ottom Winklerom krenula u Indianu. Putovali su po saveznoj državi i skupljali novac. U samo nekoliko dana skupili su dva milijuna dolara. Iako je od Kalifornije do Indiane putovala vlakom - jer avionski je prijevoz bio puno nesigurniji u to vrijeme, posebno u zimskim uvjetima - na putu natrag odlučila se za avion. Navodno je htjela što prije doći kući Clarku, koji je snimao film 'Somewhere I'll Find You' s tada 21-godišnjom Lanom Turner.

"Svi mi govore da bih se trebala vraćati vlakom, ali ne mogu se prisiliti na tri dana vožnje. Kad dođem kući, spavat ću 12 sati", navodno je rekla fotografu magazina Life.

Profimedia

Avion na letu TWA 3 stao je u Las Vegasu kako bi napunio gorivo, a ubrzo nakon polijetanja zabio se u planinu Potosi. Svi su putnici poginuli.

Gable je bio izvan sebe i odmah je došao u Vegas, tražeći da ga odvedu na mjesto nesreće, gdje su spasitelji tek tražili tijela poginulih.

Clark Gable to se ljeto 1942. prijavio u vojsku i navodno rekao prijateljima da ga nije briga hoće li preživjeti.

Još se dva puta ženio, sa Sylvijom Ashley i Kay Williams, ali smrt Carole Lombard nikad nije prebolio. Tražio je da ga pokopaju pored ljubavi njegova života na groblju u Glendaleu u Kaliforniji.

ljubavni par

tragedija

stari Hollywood

Clark Gable

Carole Lombard

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter