Odrasla u obitelji prosvjetara

Sama je u Zagreb stigla sa 17 godina, radila je u butiku, a u Londonu čuvala djecu Slavice i Bernieja Ecclestonea! Marija Pejčinović Burić ima zanimljiv životni put


Barbara Marinović
27.06.2019.11:00
Sama je u Zagreb stigla sa 17 godina, radila je u butiku, a u Londonu čuvala djecu Slavice i Bernieja Ecclestonea! Marija Pejčinović Burić ima zanimljiv životni put
Foto : Sandra Simunovic / CROPIX

sažeto

Marija Pejčinović Burić doživjela je ogroman uspjeh, odabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Životni put ministrice vanjskih poslova upućivao je na sve ono što se danas događa


Barbara Marinović
27.06.2019.11:00

Ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić odabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Petogodišnji mandat trebala bi preuzeti 01. listopada, a belgijski mediji pišu da je to posao koji godišnje donosi oko 300 tisuća eura. Veliki je ovo uspjeh ministrice, ali i hrvatske diplomacije te prvi put da hrvatski političar ima tako veliku međunarodnu dužnost.

Prva je osoba iz ovog dijela Europe odabrana na tu funkciju, a tek druga žena koja će na istu zasjesti. Gospođi Pejčinović Burić čestitke stižu sa svih strana pa tako i s one druge političke opcije. Čestitao joj je i Zoran Milanović, a oduševljenje njenog šefa Andreja Plenkovića ne treba niti spominjati.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sedmi i osmi razred završila u jednoj godini, a sa 17 maturirala u gimnaziji

Dug je put prošla 56-godišnja diplomatkinja i političarka. Kada je 2017. postala ministrica vanjskih poslova, o Mariji je Jutarnji pisao kao sposobnoj ženi koja se vrlo rano osamostalila, a gimnaziju završila sa svega 17 godina. 'Sjećam se da je sedmi i osmi razred položila u jednoj školskoj godini i sa 17 završila gimnaziju', rekao je njezin školski prijatelj govoreći da je bila skromna, samozatajna i jako vrijedna.

Odgojena u obitelji prosvjetnih radnika, oca profesora matematike i fizike te majke učiteljice, Pejčinović Burić oduvijek je cijenila akademska postignuća. Već po završetku osnovne škole test profesionalne orijentacije dao je jasan odgovor o tome što bi talentirana djevojčica trebala raditi - odgovor je bio u diplomaciji. Procjene su se itekako obistinile.

Samostalno živi od 17., talentirana je bila u rukometu, a studirala je vanjsku trgovinu

Nakon što je sa 17 godina završila gimnaziju, odlazi iz Ljubuškog u Zagreb te otada živi samostalno. Tu je upisala studij vanjske trgovine, no pokazivala je afinitete i prema medicini te stranim jezicima.

Kao djevojka bila je talentirana u sportu pa je rukomet bio njezina velika preokupacija i ljubav. Tijekom studija ga je i trenirala, ustajala u šest ujutro, trenirala, a kasnije imala predavanja. kada se činilo da će karijera postati ozbiljna, ozlijedila je ligamente pa je od rukometa odustala.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čuvala je djecu Slavice i Bernieja Ecclestonea, živjela u tri europske države i postigla ogromne uspjehe

Zanimljivo je reći i da je nakon studija željela usavršiti strane jezike pa je godinu i pol provela u Parizu, a potom Londonu i Španjolskoj. Da bi imala novca za život u tuđini, radila je u butiku, a tijekom života u Londonu nakratko je bila i dadilja djeci Slavice i Bernieja Ecclestonea. Tijekom godina karijere i povratka u Zagreb obnašala je i dužnost direktorice korporativnih komunikacija u Plivi. Sjajan poslovni period pratila je i privatna sreća. Tada je postala i majka. Upravo tada odlučila je otići u državnu službu, odnosno prihvatiti ponudu Ivana Jakovčića da se pridruži ministarstvu europskih integracija. Izazov je bio velik i prihvatila ga je. Otad pa dosad njezinu stručnost i predanost poslu priznaju i prihvaćaju političari različitih spektara i određenja. Privatno, u sretnom je dugogodišnjem braku s poduzetnikom Zoranom Burićem.

Ne treba zanemariti ni onaj dio o kojem smo već pisali. Osim velike sposobnosti, obrazovanja, više stranih jezika i širokih interesa, gospođa Marija Pejčinović Burić razumije se i u modu. Nepogrešiva je stilski, bira provjerene i fine kombinacije, a od boravka u Parizu možda je ostala i ljubav prema elegantnim maramama koje često nosi i svojevrstan su joj zaštitni znak.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Marija Pejčinović Burić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter