Ljubavni život najvećeg

S prvom suprugom nije dugo ostao, fatalna ljubav s najljepšom tinejdžericom Jugoslavije promijenila je sve! Njihova veza tresla je naslovnice


Barbara Marinović
24.03.2019.17:00
S prvom suprugom nije dugo ostao, fatalna ljubav s najljepšom tinejdžericom Jugoslavije promijenila je sve! Njihova veza tresla je naslovnice
Foto: CROPIX

sažeto

Mate Mišo Kovač jedna je od živućih legendi na našim prostorima, a pozornost je otpočetka privlačio i interpretacijom i ljubavnim životom


Barbara Marinović
24.03.2019.17:00

'Samo jednom ljubav pokuca na vrata', pjeva u jednom o nebrojenih hitova Mate Mišo Kovač. Baca u trans svoje obožavatelje, a čak i oni koji ne slušaju Mišin glazbeni žanr, njegove pjesme znaju i priznaju - jedan je Mišo. Karizmatični glazbenik tijekom više desetljeća svoje karijere ušao je u legendu. Privlačio je oduvijek pozornost svojim izjavama, nastupima, ljubavnim životom. A život mu je zaista vrijedan filma.

Zbog ozbiljnih problema s respiratornom infekcijom boravio je u ožujku u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu, a u istoj je završio samim krajem veljače s visokom temperaturom. Otpusno pismo dobio je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, u četvrtak te će se sada u svom domu odmarati i raditi na spektaklu najavljenom za listopad, kada je planiran njegov koncert u zagrebačkoj Areni. Kovač ni pod koju cijenu ne želi otkazati koncert, već se za njega ozbiljno priprema. U bolnici, reklo je osoblje, nije imao nikakvih prohtjeva, slušao je upute liječnika i mirovao. Nije izvolijevao, a radovao se posjetima prijatelja i svoje vjerne supruge Lidije.

Foto: CROPIX

Skrasio se nakon dva braka

I zaista, Lidija je uvijek tu uz Mišu. Sam je glazbenik izjavio da mu je ona sve na svijetu i da bi bez nje 'odavno završio na Mirogoju'. U braku su skoro 17 godina, a unatoč dobnoj razlici slažu se sjajno te su nerazdvojni. Lidija je za Mišu treća sreća, nakon dva propala braka uz nju se skrasio. U razvodima je oduvijek bio galantni gospodin, svojim bivšim suprugama ostavljao je što je imao.

Prvoj supruzi Ljubici Komadini ostavio je tada stan, a ništa mu nije ostalo ni nakon razlaza od Anite Baturine, pisao je Jutarnji svojedobno obrađujući Mišin životni put. Nije imao gdje ni živjeti, a onda je zapjevao u predizbornoj kampanji Borisa Mikšića i od honorara kupio stan na zagrebačkoj Malešnici gdje boravi sa suprugom Lidijom kada nisu u rodnom mu Šibeniku.

Foto: CROPIX

Nestašni mladić izučavao za tapetara i šarmirao djevojke

U mladosti je bio pravi otrov za žene. Rastao je u šibenskom kvartu Škopinac, ispričao je u spomenutoj biografiji njegov prijatelj, a tata mu je radio kao poslovođa trgovine Beko gdje se prodavao tekstil. Majka je bila domaćica, a uz Mišu su imali još dvoje djece - sina i kćer. Kao dječak Mišo nije bio pretjerano zainteresiran za školu, a otac je na to bjesnio. No, njega je više zanimao nogomet i igre po šibenskoj varoši. Izučio je kasnije zanat, postao je tapetar, ubrzo i vrsni šarmer.

Prva ljubav nije potrajala, poznanstvo s Anitom bilo je fatalno

Prva ljubav, odnosno brak, nije dugo potrajao. Bila je za njega fatalna druga supruga Anita, s kojom je dobio dvoje djece. S Ljubicom Komadinom kratko je bio u braku, a nakon razvoda ostavio joj je stan koji je dotad stekao radom. Bili su mladi i djece nisu imali već su uživali u izlascima, restoranima, finoj hrani i druženjima.

Foto: CROPIX

Najljepša tinejdžerica Jugoslavije

Mladenačkom braku na kraj je tada stala najljepša tinejdžerica Jugoslavije. 17-godišnja Anita Baturina zbog Miše je pobjegla iz svog obiteljskog doma, a on je zbog nje ostavio suprugu. Dok jedni tvrde da su se Mišo i Anita upoznali nakon što se razveo od Ljubice, drugi tvrde da je braku presudila strasna ljubav s lijepom djevojkom. Tadašnji Plavi vjesnik pisao je tada o Mišinom razvodu kao preljubu koji trese svijet poznatih u Jugoslaviji. Tvrdili su, supruzi je priznao romansu s Anitom, a viđali su ih zajedno i na njegovoj tadašnjoj turneju po Srbiji i BiH.

Postalo je jasno da se vole, a tada mlada gimnazijalka zbog ljubavi je odlučila srednju školu završiti dopisno - sve kako bi što više mogla biti s Mišom. Od supruge se kasnije razveo i tri godine kasnije oženio Anitu. Stiglo je zlatno doba za Kovača.

Foto: CROPIX

Zlatno doba Miše i njegove obitelji

Dobili su zajedno dvoje djece, nastupi su se rojili, a novaca je bilo u velikim količinama. Ubrzo obiteljsko gnijezdo postaje njihov legendarni stan u Radićevoj ulici u Zagrebu, gdje su mnogi Mišini kolege i prijatelji svraćali. Đorđe Novković, Boris Dvornik, Doris Dragović, Miljenko Smoje, Zdravko Čolić... U svemu tome, Anita je bila domaćica, majka i često je Kovača pratila na turnejama.

Tragedija koja je uništila obitelj

Ljubav i sreća trajala je dugo, 20 godina bili su sretni par, uspješni i zaljubljeni. No, teška tragedija uništila je sve. Obitelj se srušila i sve je prestalo u travnju '92. godine kada je Mišin voljeni sin Edi poginuo. Tragedija je razorila živote Miši, Aniti i Ivani. Svatko od njih na svoj način se pokušavao nositi s tragedijom. Anita se okrenula vjeri, a Mišo je tragao za istinom o Edijevom odlasku, pokušavajući tako naći mir. Stalno je bio na sedativima, s cigaretom u ruci, želio je nestati. Ni Ivani, tada djevojci u najosjetljivijim godinama, nije bilo lako, borila se s porocima iz kojih ju je izvukla podrška obitelji. Danas je priča sasvim drugačija, sretna. Ivana je uspješna pjevačica, postala je i majka djevojčice koja je velika radost u obitelji svima, a najviše svom djedu Miši.

Foto: CROPIX

Životnim nevoljama na kraj je stala Lidija

Ubrzo je stiglo do razvoda para, dalje se više nije moglo. Obiteljsku kuću u Tribunju Mišo je pripisao na Anitu, a stan u Radićevoj su prodali i novac podijelili. Od njega je Kovač kupio svojoj Ivani stan, a sebe skućio par godina kasnije.

Tijekom životnih nevolja, stigla je kao spas njegova treća supruga Lidija. Njegovala ga je tijekom bolničkog liječenja, a ubrzo postala najvažnija osoba u njegovom životu. Kada su se upoznali, živjeli su, govorio je Mišo kasnije, od 50 kuna na dan. Nije materijalist i ne treba mu previše, a najsretniji je što njegova kći Ivana ima svoj stan i obitelj. Ne treba mu puno, a s Lidijom uživa u šetnjama, glazbi, zajedničkom životu. Otkad su se upoznali, ona je njegova sigurna luka, podrška i životna partnerica.

Foto: CROPIX

Mate Mišo Kovač

Anita Baturina

Lidija Kovač

Ljubica Komadina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter