Ljuština predstavio autobiografiju

'S Frljićem sam se svađao, ali nije mi palo na pamet da mu maknem predstavu, čak ni kad su mi prijetili'


Ines Madunić
23.02.2018.19:00
'S Frljićem sam se svađao, ali nije mi palo na pamet da mu maknem predstavu, čak ni kad su mi prijetili'
Marko Todorov/Cropix

sažeto

Najdugovječniji ravnatelj kazališta u Hrvatskoj uskoro odlazi u mirovinu, a objavio je autobiografiju „Rasprodano“


Ines Madunić
23.02.2018.19:00

Kazalište Kerempuh u petak u podne bilo je puno. Na predstavljanju knjige Duška Ljuštine skupila se cijela hrvatska kulturna scena, Najdugovječniji ravnatelj kazališta u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, nakon 50 godina karijere, od čega je 35 u Satiričkom kazalištu Kerempuh, napisao je memoare pred odlazak u mirovinu. Pod naslovom "Rasprodano: Od Glibodola do Hollywooda" Ljuština je u knjizi pisao o svom profesionalnom životu i svim izazovima s kojima se suočio u karijeri.

U Kerempuhu je pušten i kratak dokumentarni film o Ljuštini koji je snimio Željko Senečić.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ljuština je na promociji još jednom, kao i u knjizi, ponovio kako smatra da su kazalište i kultura jedini pokretači promjene i napretka društva.

"Čovječanstvo iz srednjeg vijeka do danas nije dovela parna lokomotiva, nego kultura i obrazovanje. Oni nam pomažu da se međusobno razumijemo", rekao je Ljuština, koji je dodao i svoj prilog za obrazovnu reformu, a to je uvođenje tri sata Miroslava Krleže tjedno u svim školama.

"Svim ravnateljima kazališta i političarima želim reći da ne zabranjuju predstave jer su one tu da propituju naše društvo, čak i kad bodu", rekao je Ljuština, koji je u autobiografiji, koja je objavljena u izdanju V.B.Z.-a, pisao i o predstavi Olivera Frljića, "Šest likova traži autora", a oko koje se stvorilo puno kontroverze.

Tako je Ljuština napisao kako se svađao s Frljićem i pokušao ga nagovoriti da neke stvari ipak izmijeni, no on je ostao pri svome.

"Sukob je izbio i oko plakata pa su probe prekinute na tri dana. (...) Nakon predstave primili smo bezbroj prijetnji, režiser predstave i ja pretrpjeli smo stotine, pa i tisuće uvreda i kleveta. (...)", napisao je Ljuština.

kultura

knjiga

Oliver Frljić

autobiografija

kazalište Kerempuh

Duško Ljuština

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter