Bila je pravo čudo od djeteta

S 13 godina molila je za singl, a onda pokorila Hrvatsku! Odrekla se jedne velike ljubavi i doživjela šok sa svega 16: 'Tresla sam se kao šiba, danima nisam mogla doći sebi!'


Barbara Marinović
02.10.2019.10:35
S 13 godina molila je za singl, a onda pokorila Hrvatsku! Odrekla se jedne velike ljubavi i doživjela šok sa svega 16: 'Tresla sam se kao šiba, danima nisam mogla doći sebi!'
Foto: Porin

sažeto

Jedna od najsjajnijih zvijezda hrvatske glazbene scene svakako je Riječanka Antonela Doko. Iza sebe ima ogroman hit, Porina, podršku bližnjih i zreo stav - a tek joj je 20 godina


Barbara Marinović
02.10.2019.10:35

Hrvatska nije odavno imala ljepšu blagdansku pjesmu od one koju je otpjevala mlada Antonela Doko. Njezin hit 'Božić' osvojio je sve, a Antoneli poslužio kao dodatni poticaj, vjetar u leđa za karijeru koja se gradi sjajno i od njezine najranije dobi. U velikom intervjuu za 100posto ova mlada djevojka otkriva kako je sve počelo i zašto su joj prekaljene autorice Ines Prajo i Arijana Kunštek jedva pristale dati pjesmu. Ne zato što Doko nije beskrajno talentirana, već zato što je u tom trenutku imala svega 13 godina. Dati povjerenje djevojčici od trinaest godina - nije mala stvar, no isplatilo se.

Molila autorice da joj snime pjesmu 'Zato što', one se nećkale zbog godina

Priča nam kako je sve počelo! 'Imala sam 13 godina, kada smo snimili prvi singl 'Zato što', imala sam trinaest. Ines i Arijana su na jedvite jade pristale. Toliko sam ih moljakala da su na kraju ipak popustile. Dotad sam pjevala na dječjim festivalima i odjedanput sam osjetila da silno želim neku ozbiljniju pjesmu. Uistinu pjevam od ranog djetinjstva, tako da ne znam kada je nesvjesna ljubav prema glazbi prešla u onu svjesnu', otkriva Antonela.

Premlada je bila i da sama otpjeva cover pjesme 'Voli me' Prljavog kazališta. Stoga je pjesmu izvela s Dinom Antonićem. 'U tom trenutku sam bila premlada da sama iznesem tekst i onda smo se odlučili za duet. Dino je u pravo vrijeme bio tu, glasovi su nam se složili i eto - rezultat je bio odličan', priča Doko.

Roditelji i suradnici bili su jasni: Prvo škola, a onda sve ostalo!

Budući da je počela kao maloljetnica, roditelji i suradnici dali su joj jasne uvjete, morala je u obje škole (osnovnoj i glazbenoj, op.a.) biti odlična. 'Prije početka snimanja prvog singla, od strane roditelja i autorskog tima bio mi je jasno postavljen uvjet - ne budem li odlična u obje škole, ništa od pjesama. Kako su to mislili ozbiljno, jer uvijek misle ozbiljno - tako sam i ja to shvatila ozbiljno. U to vrijeme sam trenirala i košarku pa sam malo odvagnula i košarka je, nažalost, otpala. Ali, to je jedina žrtva koju sam podnijela. Ostalo je išlo glatko i bez nekih napora', dodaje pjevačica.

Svjesna je svojih vokalnih mogućnosti, a na konstataciju da zvuči drugačije i svjetski, Antonela odmahuje rukom. 'Mislim da svaki dobar vokal zvuči svjetski, jer onaj tko pjeva dobro, dobro pjeva i u Americi i u Moldaviji. Što se tiče eventualne karijere vani, nismo se baš pretrgnuli razmišljajući o njoj. Ni inače, kao ekipa, nismo osobe kojima je popularnost na listi prioriteta. Fokusirani smo na pjesme pa ako se usput dogodi neka prilika i negdje izvan Hrvatske - super', priča Antonela.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

'Porina' pokupila sa 16 godina i ostala u šoku danima

Uspjeha ni danas do kraja nije svjesna. Uvijek se veseli, kaže, kada čuje svoju pjesmu na radiju i slatko joj je kada se djeca s njom žele fotografirati, no, sve u njezinom životu teče normalno. Priznaje nam, ipak, da je pravi šok doživjela kada je u njezine ruke stigao Porin. 'O, to mi je bio šok. Istinski. Koliko god sam maštala o tom priznanju, kao 'jednog dana', ostala sam potpuno zatečena. Toliko sam bila izvan sebe da mi je od treme potpuno pukao glas, jedva sam do kraja otpjevala pjesmu, tresla sam se kao šiba. Danima nisam mogla doći sebi od uzbuđenja, sreće i nevjerice. Pa bilo mi je svega 16 godina! Ali iskreno, ja uvijek imam tremu i želim dati najbolje što mogu. Ne znam hoću li ikada biti cool u tim stvarima, nekako sumnjam', kroz smijeh dobacuje.

Ljubav prema klasici odvela ju je na Akademiju

Danas joj je tek 20 godina i živi, kaže nam, poput svojih vršnjaka. Oko sebe ima svoju obitelj, ljude koji je vole, a tu je i njezin kućni ljubimac, pas koji je, kaže, svakodnevno oduševljava. Uz glazbu, studira na Muzičkoj akademiji - bila  je to njezina jedina želja. Klasična glazba bila je i ostala njezina velika ljubav. 'Da klasična glazba nije dio mene i moja velika ljubav, posve sigurno ne bih odabrala ovaj studij, opredijelila bih se za nešto drugo. Akademija je bila moja jedina želja i eto, ostvarujem ju', kaže Doko.

Ambicije ima, kaže, ali ne u glazbi. Tu je pokreće samo ljubav i izazov stvaralačkog procesa. 'Volim taj proces nastanka pjesme, druženje i razgovore sa svojim timom, rad u studiju. Ne razmišljam o drugim stvarima, osim što me jako veseli kada pjesma uspije zaživjeti među ljudima. A što bi bio neki vrhunac... Mislim da je to svaki dobro izveden koncert, bilo gdje i bilo kada'.

Pitamo je na kraju i o 'Božiću', neizostavnom hitu koji će vrlo vjerojatno jednog dana biti naš blagdanski evergreen. Toliki uspjeh tog singla nije mogla ni u snu zamisliti. 'Ma ni u najluđim snovima! Ona nije rađena s ciljem da bude prigodna. To je jedna predivna pjesma s vrlo privatnom pričom i na prvo slušanje mi je bila super, ali nitko od nas nije očekivao takav odjek. Mislili smo da će ostati tako, kao mala, emotivna priča potaknuta blagdanskim zbivanjima. Jako sam sretna što ju je toliko ljudi prihvatilo kao svoju. To je najbolje što se moglo dogoditi', zaključila je Antonela!

Antonela Doko

Ines Prajo

Arijana Kunštek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter