Šivala je za Jovanku, svađala se s Titom...

Rođena je u siromaštvu, a otišla je kao iznimno imućna. Žuži je bila najpoznatija hrvatska krojačica, a životni put joj je bio čisti Holivud


Barbara Marinović
24.01.2019.19:30
Rođena je u siromaštvu, a otišla je kao iznimno imućna. Žuži je bila najpoznatija hrvatska krojačica, a životni put joj je bio čisti Holivud
Foto: CROPIX

sažeto

Žuži Jelinek preminula je prije tri godine u svom velikom stanu u centru grada... No, život joj je počeo znatno skromnije


Barbara Marinović
24.01.2019.19:30

Legendarna Žuži Jelinek napustila nas je prije tri godine. Preminula je 23. siječnja 2016. godine u 96. godini života u Zagrebu. Vijest je to bila koja je rastužila mnoge, cijela zemlja znala je koliko je Žuži obožavala život. Osim toga, bila je sjajna dizajnerica, kolumnistica, spisateljica. Životna priča slavne Žuži bila je filmska, a prepoznao je to čak i Steven Spielberg, koji je o njoj htio snimati film. Kasnije joj je nudio i da na dvije godine dođe u Ameriku i bude mu savjetnica pri snimanju filma, no odbila ga je jer nije htjela tamo provesti spomenute godine.

Kraj života Jelinek je dočekala u prostranom stanu, u centru Zagreba, kao velika gradska dama. No, nije počelo tako. Rođena je u Budimpešti, u obitelji gluhonijemog para. Osim nje, dobili su još trojicu sinova, a nakon što se rodila i Žuži - preselili su u Zagreb. Žuži je živjela tako godinama na kraju Maksimirske ceste, a otamo svakog jutra išla na Borongaj, u školu za krojačice.

Foto: CROPIX

Tijekom Drugog svjetskog rata obitelj su pogodile tragedije. NDH im je donijela katastrofu, zbog židovskog podrijetla streljali su joj braću, a roditelje natjerali da gledaju kako im ubijaju sinove. U tom trenutku Žuži doznaje i da će joj roditelje odvesti u Jasenovac. Žrtvovala se zbog njih i spavala s talijanskim časnikom, provela je s njim nekoliko noći. Tada je bila u braku sa zubarom Erihom Jelinekom, kojeg je cijelog života zapravo voljela. Pokajala se, rekla je kasnije, što ga je ostavila nakon njegove nevjere. Prevario ju je s guvernantom i Žuži to nije mogla oprostiti. Udavala se sveukupno četiri puta, a majka je postala dvaput.

Foto: CROPIX

Karijera joj je bila sjajna. Kada je u Zagrebu završila za krojačicu, počela je raditi, i to vrlo brzo u Parizu. Zaposlila se kod Nine Ricci, a kasnije kratko radila i za Coco Chanel. Pred Drugi svjetski rat vratila se u Zagreb i otvorila krojačku radnju. Šivala je tijekom Jugoslavije za Jovanku Broz. Glamurozne haljine od finih materijala radila je Jelinek za Jovanku, koja je u njenim kreacijama izgledala izvrsno. Savjetovala je Žuži i Tita. S Titom je bila u svađi jer se njemu nije sviđalo koliko se Žuži ističe, pa se preselila na neko vrijeme u Ženevu. No, Tito ju je 1964. godine pozvao da se vrati u Zagreb.

Kasnije se u životu okrenula i savjetovanju žena po pitanju seksa i braka. Bračnog staža i iskustva imala je jako puno, udala se prvi put iz ljubavi, drugi da bi dobila švicarsko državljanstvo, a treći put, kako će reći, iz osvete. Posljednje godine života provela je uz Milorada Ronkulina. Rođena kao siromašna djevojčica, poslovne ambicije razvila je jako rano, borila se sa životnim nedaćama, ulagala u svoje znanje, učila strane jezike. Ljudi su Žuži obožavali zbog stava i nepresušne vedre energije koja je nije napustila do kraja života.

Foto: CROPIX

Žuži Jelinek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter