POP JE KULTURA

Rock je mrtav, živio rock! Klinci danas ne briju na Hladno pivo, najveći pankeri i glasnici generacije su Krankšvester i Vojko


Ines Madunić
03.10.2018.17:00
Rock je mrtav, živio rock! Klinci danas ne briju na Hladno pivo, najveći pankeri i glasnici generacije su Krankšvester i Vojko
Promo

sažeto

U novoj tjednoj kolumni o pop kulturi pitamo se je li rock stvarno mrtav i kako da za njim tugujemo


Ines Madunić
03.10.2018.17:00

Da je rokenrol mrtav priča se već godinama, možda i desetljećima. Nakon svakog vrhunca rock je umro da bi ga zamijenio neki novi, uzbudljiviji žanr. Punk je bio jedan od njih, iako je tehnički on podvrsta rocka; ali, i punk je mrtav, što god pisalo po gradskim fasadama.

I što ćemo sad?

Ljudi koji vole i slušaju rock ne pristaju na ovakve formulacije. Smrt žanra zvuči tako fatalistički. Jesmo li stvarno spremni pokopati rokenrol i okrenuti se novom, modernom dobu u kojem umjetna inteligencija piše pjesme, a umjesto šestominutne solaže glazba se radi digitalno? Ma, nije moguće da je sve to samo dio prošlosti i da ćemo ubuduće slušati samo beatove složene na kompjuteru, a bendovi će potpuno nestati!

Ok, nije baš tako strašno. Fraza "rock je mrtav" ne odnosi se na činjenicu da rock bendovi više ne postoje, niti da će prestati postojati, kao ni na to da se rock više ne sluša i ne proizvodi.

Odnosi se na promjenu statusa žanra - rock više nije glazba buntovnih klinaca i rock (se) više ne prodaje. Na globalnoj razini zamijenili su ga pop, hip hop i mainstream elektronička glazba, tj. EDM, a na lokalnoj ili, ako želite, regionalnoj, hip hop i turbo folk ili hiphopturbofolk (što je vjerojatno naš ekvivalent popa).

Broj 1 trendinga na našem YouTubeu trenutno je spot "Kako to?" splitskog repera Vojka Vrućine, čiji je album prvijenac zaludio cijelu regiju pa i srpski Vice piše o njegovom fenomenu. Prije toga Vojko je bio član, između ostalih, i Dječaka, rap kolektiva koji je isto tako bio bend generacije u jednom trenutku i savršeno secirao društvene i političke fenomene okupljajući ne samo kritičku masu studenata i ekipe u kasnim 20-ima, nego i klinaca u srednjoj školi, vjerojatno i osnovnoj.

Vojko ima album godine, a 2017. obilježio je Krankšvester, dvojac iz Osijeka koji na apsolutno savršen način već godinama analizira i ismijava stanje pojedinca i društva u Hrvatskoj. Ne postoji bend koji je više obilježio generaciju milenijalaca u Hrvatskoj i regiji od Krankšvestera, a to stvarno puno znači ako znamo da se Krankšvester ne pušta na radiju, nijednom, osim možda Radio Studenta. Krankšvester je toliko underground da je već postao mainstream, i to bez radija i televizije. Čisti punk.

O političkim i društvenim fenomenima u Hrvatskoj su u posljednjih 10-15 godina najbolje, najuspješnije i najzanimljivije progovarali još i Edo Maajka, TBF, Elemental... Možete li nabrojati neki rock bend? Možete li se sjetiti nekog novog, svježeg i uspješnog rock benda u Hrvatskoj koji je nastao u posljednjih deset godina?

Da, imamo još Pipse, imamo Gorana Bareta i Majke, imamo veliki povratak Kojota, Hladno pivo je još aktivno, ali to su sve bendovi iz devedesetih. Ne znači da nemaju dobre pjesme još uvijek (iako je diskutabilno), ali to nisu bendovi koji će klinci slušati na prosvjedu, kao što su se Dječaci slušali prije sedam-osam godina.

Hip hop kod nas je preuzeo buntovničku ulogu koju je nekad imao rokenrol i preuzeo je najvažniju bazu fanova - tinejdžere.

Što se tiče svjetske scene, hip hop odavno je preuzeo buntovničku ulogu rokenrola, ali i status komercijalno najuspješnijeg žanra; najbolje je to reflektirao naziv albuma Kanyea Westa i Jay Z-a - "Watch The Throne" - koji je, kako je jedan od naših kritičara tada poentirao, značio da reperi trebaju zadržati svoju poziciju i status na sceni kao žanr koji je najpopularniji i najbolje prolazi, odnosno najbolje se prodaje. A taj je album izašao 2011. godine.

Danas svjetskim Top 40 listama dominiraju hip hop, pop i EDM.

Nije da nema dobrih rock albuma, izvođača ili singlova, ali daleko je to od 90-ih, kad je grunge bio na tronu, ili početka 00-ih, kad su The Strokes, Franz Ferdinand i Arctic Monkeys napravili indie boom. Tad je bilo jako cool slušati indie rock, danas se ne bih čudila da čujem The White Stripes na Gold FM-u.

I dok tako tugujemo za danima kad je rock bio "it" muzika, trebamo obrisati suze i shvatiti da smrt rocka ne mora biti tako loša stvar. Dapače, to može biti samo dobro, jer postoji mogućnost da će se vratiti u velikom stilu, sa samoga dna uskrsnut će i ponovno postati zvuk generacije. Ali, sad je vrijeme da se malo pritaji, razmisli o tome kako se doveo u tu situaciju i počne raditi na sebi.

Svaki put kad čujem da je rock mrtav, sjetim se poznanika iz srednje škole koji je rekao: "Punk je kao vampir; mrtav je, ali je živ." Možda malo i smrdi, ali postoji mogućnost da uskrsne.

Živio rock!

Scena kolumna

hip hop

Vojko Vrućina

rokenrol

Krankšvester

Pop je kultura

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter