Weinstein uhvaćen na snimci

Rijetki muškarci iz Hollywooda koji su osudili seksualnog zlostavljača i silovatelja


Ines Madunić
11.10.2017.10:25
Rijetki muškarci iz Hollywooda koji su osudili seksualnog zlostavljača i silovatelja
Getty Images

sažeto

Colin Firth s Visa je uputio izjavu u kojoj osuđuje producenta, a New Yorker objavio je audio snimku na kojoj se čuje kako Weinstein pokušava zlostavljati manekenku


Ines Madunić
11.10.2017.10:25

Jedan od najvećih skandala u Hollywoodu u posljednjih nekoliko desetljeća potresa scenu. Producent Harvey Weinstein seksualno je zlostavljao više od 20 žena, koliko se za sada službeno zna, a neke od njih su Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Jennifer Lawrence, Jessica Chastain, Rose McGowan, Ashley Judd...

I dok sve više glumica progovara o strašnim iskustvima koje su imale s Weinsteinom, rijetki su muškarci koji žele istupiti i osuditi skandalozno i sramotno ponašanje nagrađivanog filmaša.

Među prvima je to učinio George Clooney, koji je izjavio da Weinsteina poznaje više od 20 godina te da je šokiran njegovim strašnim akcijama. Sad se javio i Britanac Colin Firth, koji trenutno na Visu snima nastavak mjuzikla 'Mamma Mia'.

"S mučninom čitam što se sve događalo dok sam ja profitirao od Weinsteinove podrške. On je zastrašujuć i moćan čovjek kojem se teško suprotstaviti. Sigurno je bilo strašno tim ženama istupiti i prozvati ga. Čestitam im na hrabrosti. Probudile su našu industriju i nadam se da će to pomoći drugima, kako u našoj industriji, tako i u drugima", stoji u njegovoj izjavi. Firth je s Weinsteinom radio na filmu "Kraljev govor", za kojeg je dobio Oscara.

Leonardo DiCaprio na Twitteru je napisao kako "ne postoji opravdanje za seksualno zlostavljanje ili napad" te također čestitao ženama na hrabrosti. Redatelj Paul Feig napisao je kako se Hollywood mora riješiti "predatora".

"Muškarci moraju progovoriti. Ne mogu samo žene govoriti o ovom problemu. Trebaju podršku. Velika je žrtva što uopće istupaju u javnost. Kako smo vidjeli u prošlosti, uglavnom nisu nagrađene za svoju hrabrost", rekao je Feig.

Weinsteina su osudili i Michelle i Barack Obama te Hilary Clinton. Američka je Demokratska stranka vratila donacije koje su dobili od Weinsteina ove godine.

Britanski Guardian piše kako su kontaktirali više od 20 visokoprofiliranih filmaša iz Hollywooda tražeći njihov komentar na Weinsteina, no većina ih nije odgovorila.

Među onima koji još uvijek šute su redatelj Michael Moore, koji s Weinsteinom trenutno radi na dokumentarcu o Donaldu Trumpu, Quentin Tarantino, Bradley Cooper, Daniel Day-Lewis, Martin Scorsese, Matt Damon, Russell Crowe, Rob Marshall, Ewan McGregor i drugi.

Damona i Crowea bivša je novinarka optužila za 'ubijanje' priče o zlostavljaču Weinsteinu još 2004. godine, a izjavu Bena Afflecka o tome kako osuđuje Weinsteinovo ponašanje odbacila je Rose McGowan, jedna od prvih koja je istupila o zlostavljanju producenta. Navodno joj je Affleck, kad mu je rekla da ju je Weinstein zlostavljao, rekao: "Kvragu, rekao sam mu da prestane to raditi!", a sve se događalo još 90-ih. 

The New Yorker u međuvremenu je objavio audio snimku na kojoj se čuje kako Harvey Weinstein nagovara manekenku da uđe s njiim u sobu te joj govori kako je "naviknut na pipanje žena".

seksualno zlostavljanje

silovanje

skandal

George Clooney

Harvey Weinstein

Leonardo DiCaprio

Ben Affleck

Rose McGowan

Colin Firth

Matt Damon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter