ZAVRŠIO DRITO IZ TVORNICE

Reperi su opet 'uništili' Tvornicu, rock and roll živi na zagrebačkim rap feštama


Vid Barić
28.01.2018.21:00
Reperi su opet 'uništili' Tvornicu, rock and roll živi na zagrebačkim rap feštama

sažeto

Drugi dan trećeg izdanja festivala Drito iz Tvornice atmosfera je bila rockerska. Publika je divljala, a osim što se moglo čuti fantastičnog rapa, večer je začinila i twerkerica Sarah Seifert


Vid Barić
28.01.2018.21:00

Drugi dan trećeg izdanja festivala Drito iz Tvornice reperi su, očekivano, raspametili publiku i napravili potpuni kaos u dupkom ispunjenom Velikom pogonu. Mi smo bili ondje i vlogali, a prije nadolazećeg videa donosimo vam report s koncerta i nekoliko screenshotova.

Na slovenski Matter smo, doduše, zakasnili, ali smo zato bili na vrijeme da čujemo Smoke Mardeljana, perjanicu regionalnog tvrdog rapa i totalnog rap zanatliju koji je iznova pokazao da se odlično snalazi po Zagrebu čija ga publika iskreno cijeni. Taman kad smo se progurali u bekstejdž Tvornice, Smoke je počeo gaziti nastup u svakom smislu. On je strašan liričar fantastičnog, čistog flowa. Zagrebačka publika to voli i hipnotizirana je ispratila njegov nastup.

Na stejdž je zatim doslovno utrčala Triestri banda, i to prvo Kukus Klan. Započeli su gig svojim nedavnim singlom "Šnitanje", kojime najavljuju svoj dugo iščekivani album "Anđeli i Bonboni". Tvornica je bila u ekstazi. Kratko za njima su upali i dečki iz High5a, i banda je zatim skupa izvela jedan od svojih klasičnih nastupa kojega bi se u najkraćim crtama dalo opisati kao – kontrolirani kaos. Ako ste nekada posjetili njihov koncert, znate o čemu se radi. Specifičan je to rap parti kakvoga radi banda, to je nastup u kojemu njih desetak repa na stejdžu, uletavajući jedni drugima na stvari i općenito hajpajući atmosferu do iznemoglosti. Sve izgleda potpuno kaotično, ali na specifičan način organizirano. Gužva bez greške. Spomenimo i kako se u prvim redovima takve rap fešte – poga. Čitava banda je bila na visini zadatka i zadovoljila publiku svojim standardnim repertoarom trap hitova, kako starih tako i novih, a Hiljson Mandela iz Kukusa je u nekoliko improvizacija-momenata dokazao kako barata itekakvim vokalnim talentom.  Jedva čekamo te "Anđele i Bonbone".

VB

Kukus Klan

VB

Taman kad smo mislili da se na majku izredala čitava banda, niotkuda uletava Kizo Manjača

Rade Ulica okružen bandom

Swanna uništava majk

Krankšvester je je kratkim, ali energičnim nastupom dodatno začinio stvari. Dečki su uspjeli nešto što nismo odavno vidjeli, rapom skinuti obožavateljice. Grudnjaci i gaćice letjeli su prema pozornici, a za jednu je djevojku njihova izvedba skladbe "Kruti" bila previše. Skinula se u prvom redu. Nismo dobro ispratili, ali nadamo se da se obukla prije totalnog ludila koji je nastao izvedbom njihovog techno-reperskog hit hibrida, pjesme "Gaber".

A zatim se se na stejdž popeo Krešo Bengalka, kojega zagrebačka publika standardno obožava. Nabrijani Bengalka je opet dokazao da je najtvrđi tip ikad, da je Splitski ZOO poseban ekosustav hrvatskog rapa i da se ne misli tako skoro zaustaviti. Doveo je i izvrsnog Stipu Srdelu, a na izvedbi njihovog hita Nokturno pridružila im se i najpoznatija hrvatska twerkerica, vukovarka Sarah Seifert. Možemo samo reći kako se sjajno uklopila u čitavu priču, i kako smo bili izrazito počašćeni promatrati ovaj nastup iz prvoga reda. Krešo je definitivno zakucao posljednji čavao u rock atmosferu subotnjeg rep partija, a vrhunac je bio vidjeti ga kako stage divea u razdraganu zagrebačku publiku.

VB

Krešo Bengalka

VB

Sarah Seifert se sjajno uklopila u rap Kreše i Srdele

Bengalkin legendardni stage dive

Što na kraju reći? Ako je rock and roll živ, on postoji na zagrebačkim rap feštama. I toj se konstataciji može narugati samo onaj koji nije svjedočio Krešinom stage diveu, headbangovima Riđija Riđa ili gaćicama i grudnjacima raspamećenih obožavateljica na stejdžu Velikog pogona.

Jedva čekamo idući Drito iz Tvornice.

VB

Krešini suveniri iz publike

Krankšvester

Kukus Klan

Krešo Bengalka

Sarah Seifert

Smoke mardeljano

Drito iz Tvornice

triestri banda

Stipe Srdela

Matter

High 5

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter